Μενού Ροή
UBS: Δίκτυα και ΑΠΕ, τα καλύτερα επενδυτικά «στοιχήματα» στην Ενέργεια – ποιες μετοχές αποτελούν τα top picks στην Ευρώπη

Μετά το χειρότερο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων 25 ετών, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφέλειας ευθυγραμμίστηκαν με την πορεία του συνόλου της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο και η ανάκαμψη συνεχίζεται. Η UBS πιστεύει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βελτιώνονται σταθερά και διατηρεί έτσι την bullish στάση της για τον κλάδο με προτίμηση στις μετοχές των εταιρειών κατασκευής δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και επιλεγμένες μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς τις θεωρεί τα καλύτερα «στοιχήματα» για να κεφαλαιοποιήσει κάνεις το θετικό αυτό story.

utilities

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, τα μεγάλα επενδυτικά θέματα και trades για το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

1) Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας φθηνός τρόπος για να «παίξουν» οι επενδυτές το story της ενεργειακής μετάβασης

Οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθούν να προσφέρουν εκτιμώμενη αύξηση του EBITDA της τάξης του 12% και των κερδών ανά μετοχή EPS της τάξης του 19% σε μέσο όρο ετησίως κατά την περίοδο 2023-2028, επισημαίνει η UBS. Οι μειώσεις κεφαλαιακών δαπανών των μεγαλύτερων «παικτών» του κλάδου, EDPR και Οrsted, έχουν δώσει νέα ώθηση στα EPS, ενώ το pipeline των έργων επιλεγμένων εταιρειών όπως  οι Οrsted, Iberdrola, RWE και Enel είναι χαμηλό, στα 0-8 έτη.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας διαπραγματεύονται με δείκτη P/E στο 4x και χαμηλότερα σε σχέση με τις εταιρείες κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ. Ο αμερικάνικος κλάδος είχε 3,5% ετησίως αύξηση των EPS τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ ο ευρωπαϊκός σημείωσε 1,9% μείωση ετησίως. Για το 2023-2028, η UBS προβλέπει αύξηση 4,6% ετησίως για τα EPS του κλάδου στην Ευρώπη, συνεπώς αναμένεται σημαντικό re-rating.

earnings momentum

2) Οι εταιρείες του κλάδου των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν ανάπτυξη με χαμηλότερο beta

Κάθε επένδυση 1 ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισοδυναμεί με 0,67 ευρώ επένδυση στα δίκτυα, σύμφωνα με την Eurelectric, όπως σημειώνει η UBS τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις κατασκευής δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να έχουν μέση αύξηση EBITDA 8% ετησίως για το 2023-2028 και αύξηση 6% στα EPS.

Το «μεγάλο θέμα» του κλάδου είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επενδύσεων, και οι υψηλότερες αποδόσεις πραγματοποιούνται τώρα, βελτιώνοντας τους δείκτες απόδοσης επενδεδυμένοι κεφαλαίου ROIC στον οποίο οι μετοχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Ο κλάδος έχει αντλήσει σημαντικά ποσά κεφαλαίου από τις αγορές τους τελευταίους μήνες (10% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς) και η UBS αναμένει ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη.

3) Stock Picking στον κλάδο των ολοκληρωμένων ενεργειακών εταιρειών

Οι μετοχές των εταιρειών παροχής ολοκληρωμένων λύσεων ενέργειας είναι από τις φθηνότερες μετοχές σε όρους μερισματικής απόδοσης, EV/EBITDA και P/E. Η θέση στην αγορά, οι τροχιές ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή και η έκθεση στην παραγωγή ενέργειας και άλλες εμπορικές δραστηριότητες είναι ο λόγος που η UBS δεν είναι τόσο bullish στον συγκεκριμένο κλάδο όσο είναι στον κλάδο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, συστήνει επιλεκτική επενδυτική στρατηγική με κορυφαίες επιλογές από τον κλάδο των ολοκληρωμένων ενεργειακών εταιρειών τις Enel, Iberdrola και Engie.

Τα top picks συνολικά

Συνολικά, η UBS προτιμά τις εταιρείες κατασκευής δικτύων όπως η National Grid (τιμή στόχος 1,115 στερλίνες, σύσταση buy ), η EON  (τιμή στόχος στα 16 ευρώ, σύσταση buy) και η Redeia ( τιμή στόχος στα 18,85 ευρώ, σύσταση buy), καθώς έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και σημαντικές προοπτικές αναβάθμισης των μεγεθών τους.

Από τον κλάδο των ΑΠΕ, η Orsted (τιμή στόχος 500 κορώνες Δανίας, σύσταση buy) έχει προχωρήσει σε μείωση κεφαλαιακών δαπανών και ο οίκος πιστεύει ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τις αποτμήσεις της είναι χαμηλές. Η RWE (τιμή στόχος 49 ευρώ, σύσταση buy) έχει μια ελκυστική και διαφοροποιημένη επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ μεταξύ των ολοκληρωμένων εταιρειών ενέργειας, όπως αναφέρθηκε πριν, η Enel (τιμή στόχος 7,55 ευρώ, σύσπαση buy) προσφέρει έκθεση τόσο σε δίκτυα όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα η UBS δεν είναι θετική για τις προοπτικές των κρατικών ενεργειακών εταιρειών Verbund (τιμή στόχος τα 57,5 ευρώ, σύσταση Sell),  Fortum (τιμή στόχος στα 12,1 ευρώ , σύσταση Sell) και CEZ (τιμή στόχος 630 κορώνες Τσεχίας, σύσταση Sell), αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως καταλήγει ο ελβετικός οίκος, η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή ασφάλεια είναι πλέον τα κύρια θέματα στον τομέα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, με τις περισσότερες εταιρείες να συμμετέχουν σε πολυετή επενδυτικά προγράμματα που στοχεύουν στην αντικατάσταση της παραδοσιακής θερμικής παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα για να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η παραγωγή, η αποθήκευση και η μεγάλης κλίμακας εισαγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι αποδόσεις των νέων έργων είναι οι υψηλότερες εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια - και άνετα πάνω από το κόστος κεφαλαίου - ενώ η υποστήριξη της πολιτικής συνεχίζει να ενισχύεται και η εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων παραμένει ένας βιώσιμος (και κερδοφόρος) τρόπος για την απόκτηση αξίας από έργα.

Στα δίκτυα, η στροφή του κύκλου των επιτοκίων θα οδηγήσει πλέον σε αυξανόμενες αποδόσεις, ενώ πολλοί οργανισμοί με επιρροή (συμπεριλαμβανομένου του IEA) έχουν επισημάνει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις για την υποστήριξη των στόχων καθαρής ενέργειας και κλίματος, πείθοντας τις ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν τα σχέδια υψηλότερων δαπανών κεφαλαίου. Έτσι, η UBS έχει προτίμηση στις μετοχές που έχουν έκθεση σε αυτή τη δυναμική, ενώ είναι πιο bearish για τις μετοχές εταιρειών με έκθεση σε εμπορεύματα λόγω του πτωτικού κύκλου που αναμένεται πως έχουν μπει οι τιμές τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας