Μενού Ροή
Goldman Sachs: Long στις μετοχές των ΑΠΕ στην Ευρώπη – Ποια είναι τα top picks

Από την αρχή του καλοκαιριού παρατηρείται μία σημαντική «στροφή» στα μεγέθη των εταιρειών του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η Goldman Sachs. Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 2%, ενώ οι εκτιμήσεις για την κερδοφορίας του συνόλου των εισηγμένων στην αγορά έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 2%. Οι long θέσεις στο στοίχημα των ΑΠΕ είναι επιβεβλημένες, αυτή τη στιγμή, όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι μετοχές του κλάδου των ΑΠΕ έχουν υποαποδώσει συνεχώς και σημαντικά έναντι της αγοράς τα τελευταία χρόνια, και κατά 35% από την κορύφωσή τους τον Ιανουάριο του 2021, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και διεθνώς, σε συνδυασμό με τους κινδύνους σχετικά με τους φόρους στα απροσδόκητα κέρδη και το ρυθμιστικό περιβάλλον.

Το καλάθι των μετοχών ΑΠΕ της Goldman, το οποίο περιλαμβάνει 28 επιλογές, διαπραγματεύεται τώρα με δείκτη τιμής προς κέρδη P/E στο 14x. Η αποτίμησή του βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα (25%) έναντι της ιστορίας, ενώ η υπόλοιπη αγορά διαπραγματεύεται σύμφωνα με τον ιστορικό της μέσο όρο.

gg1

Η αγορά αναμένει ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά περίπου 15% ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια, επισημαίνει η Goldman. Τα τελευταία 15 χρόνια, η ευρωπαϊκή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σχεδόν κατά 10%, αλλά αυτή η τάση αλλάζει και μάλιστα δραματικά. Την επόμενη δεκαετία, οι αναλυτές της Goldman αναμένουν αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 40%, λόγω της ανάπτυξης των κέντρων δεδομένων και της κίνησης προς τον εξηλεκτρισμό, ή το «electrification». Έτσι, αναμένουν ένα σημαντικό χρηματιστηριακό turnaround στον κλάδο με την αύξηση της κερδοφορίας να συνεχίζεται και στην δεκαετία του 2030, χάρη στον υπερκύκλο επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις αυξανόμενες αποδόσεις από τις ανανεώσιμες πηγές.

Εκτός από αυτόν τον πολύ σημαντικό καταλύτη, υπάρχει και ένα άλλος επίσης μεγάλος, που δεν είναι άλλος από τα χαμηλότερα πλέον επιτόκια. Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών θα ευνοήσουν τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτές οι εταιρείες έντασης κεφαλαίου «τιμωρήθηκαν» από τα υψηλά επιτόκια. Πάντως, οι εταιρείες ΑΠΕ τείνουν να έχουν μεγαλύτερες λήξεις χρέους σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά και τα κέρδη τους είναι πιο σταθερά.

Επίσης, οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι ακόμα χαμηλές στον κλάδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο νέων ισχυρών εισροών. Τα παγκόσμια funds ESG παρουσίασαν ισχυρές εισροές το 2019-2021, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν και σιγά-σιγά άρχισαν να αντιστρέφονται. Στην Ευρώπη, τον περασμένο χρόνο, οι ροές κεφαλαίων ήταν ισχυρότερες σε κεφάλαια εκτός ESG, ενώ πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις συμμετοχές των funds δείχνουν μείωση των κεφαλαίων τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η «στροφή» που αναμένεται στην κερδοφορία του κλάδου θα βάλει και πάλι στο ραντάρ των funds τις ΑΠΕ, όπως σημειώνει η Goldman.

gg2

Παρουσιάζοντας το καλάθι των μετοχών ΑΠΕ που έχει δημιουργήσει η Goldman, σημειώνει πως αποτελείται από δύο κύριες ομάδες: οι μισές είναι οι «Παραγωγοί», οι οποίες είναι εταιρείες κοινής ωφελείας που παράγουν κατά κύριο λόγο ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Οι άλλες μισές είναι οι «Ενεργοποητές», οι οποίες είναι εταιρείες του βιομηχανικού χώρου που υποστηρίζουν τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια μέσω προϊόντων όπως καλώδια, ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες, υδρογόνο και βιοκαύσιμα. Οι «Ενεργοποιητές» είναι πιο κυκλικοί από τους «Παραγωγούς», ωστόσο η Goldman σημειώνει πως στον τρέχον κύκλο ο συνδυασμός και των δύο αυτών στοιχείων είναι μία καλή στρατηγική.

Πάντως στα top picks της τοποθετεί της εξής 14: Air Liquide, EDP Renovaveis, Enel, ENGIE, Iberdrola, NEL, Neste, Nordex, Orsted, Prysmian, RWE, Siemens Energy, SSE, Vestas Wind Systems.

kalathi

Τέλος σε ότι αφορά τις προκλήσεις για τον κλάδο η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως σίγουρα υπάρχουν. Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα υπογραμμίζει άλλωστε τις προκλήσεις στις καθαρές τεχνολογίες, όπως το υψηλότερο κόστος, η εξάρτηση από τις εισαγωγές και τα ρυθμιστικά εμπόδια. Ζητά επενδύσεις και υποστήριξη πολιτικής, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση κρίσιμων ορυκτών και σε μια ενιαία αγορά για κυκλικότητα. Υποστηρίζει ότι η πράσινη μετάβαση δεν οδήγησε σε φθηνότερη ενέργεια, προκαλώντας συχνά αστάθεια. Τούτου λεχθέντος, οι αναλυτές της Goldman παρατηρούν αυξημένους όγκους δημοπρασιών στη Γερμανία, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τις παραγγελίες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας