Με ενδιαφέρον αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση η συμπεριφορά και η αντίδραση που θα έχει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ στο ταμπλό του Χ.Α. ύστερα από τις απογευματινές χθεσινές εξελίξεις με την μεγάλη επένδυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ. Αν και η μετοχή είναι άκρως συντηρητική και η πορεία της σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλά ούτε στο 30% την αξία, το εκτόπισμα, τον κρίσιμο ρόλο και τις προοπτικές του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, εντούτοις ενδέχεται να δεχτεί πλήγμα.
Η μετοχή είχε να κλείσει με πτώση από την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουνίου, ενώ χθες έκλεισε στα 2,2350 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τα τέλη Μαΐου. Από την αρχή του χρόνου η πορεία του τίτλου είναι σταθεροποιητική, καταγράφοντας ανεπαίσθητη άνοδο 0,68%, υστερώντας έναντι της απόδοσης του Γενικού Δείκτη που είναι στο +10%. Πλέον, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ΑΔΜΗΕ διαμορφώνεται στα 518 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να ανήκει στον Mid Cap του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Θυμίζουμε πως το 2022 ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ υποχώρησε κατά 29,8%, ενώ το 2023 πήρε πίσω τη ζημιά με άνοδο 30,59%. Μια άνοδο μεγάλη για τα δεδομένα της, αλλά μικρή συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, καθώς υστέρησε τόσο έναντι του Γενικού Δείκτη (+39,09%) όσο και έναντι των περισσότερων άλλων ενεργειακών μετοχών.
Από την αρχή που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, το καλοκαίρι του 2017, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ δεν έχει διαμορφώσει χρηματιστηριακή «προσωπικότητα», ενώ ασχέτως της ποιότητας των οικονομικών στοιχείων, των μεγάλων επενδύσεων και της κρισιμότητας του ρόλου που διαδραματίζει, ουδέποτε η αγορά αποτύπωσε ούτε κατά το ήμισυ τις αξίες αυτές.
Το επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ των 5 δισ. ευρώ έως το 2030
O ΑΔΜΗΕ έως το 2030, τρέχει, το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα από κάθε άλλο ενεργειακό όμιλο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα φιλόδοξο που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, όπου ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής δημιουργεί σύγχρονες και πράσινες ηλεκτρικές υποδομές που στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και ενισχύουν την ασφαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.
Το μέρισμα και το ενισχυμένο WACC
Η βελτίωση του ρυθμιζόμενου εσόδου (WACC) δε βελτίωσαν μόνο τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ, αλλά ενισχύουν και την απόδοση των μετόχων. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. αποφάσισε μέρισμα 58,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό που αναλογεί στην εισηγμένη ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών βάσει του ποσοστού της (51%) ανέρχεται στα 29,6 εκατ. ευρώ περίπου.
Άρα ενώ για τη χρήση 2022 είχε δώσει μέρισμα 0,058 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση 2023 θα δώσει προμέρισμα 0,058 ευρώ ανά μετοχή και τελικό μέρισμα ανάλογο ποσό. Συνολικά η διανομή θα ανέλθει στα 0,12 ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,3%. Η διοίκηση ανέφερε πως θα κινηθεί γρήγορα ώστε σε σύντομο χρόνο να δημοσιεύσει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και μετά να ανακοινώσει τις ημερομηνίες αποκοπής και καταβολής του προμερίσματος.
Υπολογίζει πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα δώσει το προμέρισμα και στα τέλη του έτους το τελικό μέρισμα. Αναφορικά με την πορεία των αποτελεσμάτων του 2024, ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Καράμπελας, είπε πως το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ καλό και αποτελεί μπούσουλα για την πορεία των αποτελεσμάτων στο σύνολο της χρήσης.