Μενού Ροή
Donald_Trump
Capital Economics: Ποιες μετοχές ενέργειας και ποια ομόλογα θα δεχτούν ισχυρό «χτύπημα» από μία νίκη Τραμπ και γιατί

Μία δεύτερη θητεία Τραμπ πιθανότατα θα χειροτέρευε τις προοπτικές για τις μετοχές βιώσιμης ενέργειας και θα ενίσχυε επίσης την απαισιοδοξία σχετικά με τις μετοχές στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), εκτιμά η Capital Economics. Παράλληλα, αναμένει ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση για ομόλογα ESG θα είναι πιο αδύναμες από ό,τι εάν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι από το Δημοκρατικό κόμμα.

Πιο αναλυτικά, η Capital Economics επισημαίνει πως μία νίκη Τραμπ τον Νοέμβριο αναμένεται να ενισχύσει τις παραδοσιακές ενεργειακές μετοχές. Εξάλλου, η ρητορική του Τραμπ υπήρξε υποστηρικτική για τον κλάδο και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θεωρείται ότι είναι υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Αλλά η… τύχη των επιμέρους κλάδων εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, τονίζει ο οίκος.

Πράγματι, ο ενεργειακός τομέας είχε στην πραγματικότητα την τάση να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα υπό έναν πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος. Και η πρόσφατη ιστορία το επιβεβαιώνει αυτό: μετά το αρχικό ράλι όταν εξελέγη ο Τραμπ το 2016, οι ενεργειακές μετοχές παρουσίαζαν σταθερά χαμηλές επιδόσεις έως ότου ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία. Ομοίως, ενώ οι μετοχές εναλλακτικής ενέργειας αρχικά «σκόνταψαν» υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, τελικά ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του.

Έτσι, μια νίκη Τραμπ δεν θα ήταν απαραίτητα μεγάλος αντίθετος άνεμος για τις μετοχές εναλλακτικής ενέργειας. Μπορεί μάλιστα και να υπεραποδώσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης προεδρικής θητείας, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει.

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics πιστεύει ότι μια νίκη Τραμπ θα επιβάρυνε τη σχετική προοπτική για αυτές τις μετοχές με δύο τρόπους, τους εξής:

Πρώτον, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα ήταν υψηλότερες υπό τον Τραμπ από ό,τι στο σενάριο όπου τον Λευκό Οίκο αναλαμβάνει ένας Δημοκρατικός πρόεδρος. Το κόστος κατασκευής και διατήρησης των έργων παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνήθως πιο ευαίσθητο στις αλλαγές των επιτοκίων από τα συμβατικά έργα, γεγονός που εξηγεί γιατί τείνει να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και της σχετικής απόδοσης (έναντι της ευρύτερης αγοράς) των μετοχών εναλλακτικής ενέργειας, επισημαίνει ο οίκος.

Δεύτερον, η ρητορική του Τραμπ, αν όχι οι πολιτικές του, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία «επανάσταση» κατά του ESG στις ΗΠΑ. Το αυξανόμενο αίσθημα κατά του ESG στις ΗΠΑ πιθανότατα έχει ήδη συμβάλει στη μείωση του ενδιαφέροντος για τα κεφάλαια ESG, με στοιχεία από τη Morningstar να δείχνουν ότι μόλις 16 funds ESG άνοιξαν τον Μάιο (το χαμηλότερο μηνιαίο ποσοστό από την αρχή του 2020). Με αυτόν τον ρυθμό, ο αριθμός των νέων funds που άνοιξαν το 2024 αναμένεται να σημειώσει απότομη ετήσια πτώση.

cap
cap2

 

Ένα σύνολο μετοχών που φαίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητες στο αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είναι αυτές που εμπλέκονται στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων -EV, τονίζει η Capital; Economics, δεδομένης της άποψής της ότι μια νίκη Τραμπ θα επιβραδύνει την κυκλοφορία των EV. Πράγματι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, αναγνώρισε πρόσφατα ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων για τα EV θα «πλήξει την Tesla» και «θα ήταν καταστροφική για τους ανταγωνιστές».

Πάντως, ένας αρκετά μεγάλος βαθμός  αρνητικότητας φαίνεται να αποτιμάται στις μετοχές αυτού του κλάδου, όπως σημειώνει ο οίκος, καθώς υποαποδίδουν πολύ καιρό πριν οι αγορές στοιχημάτων «δείξουν» τον Τραμπ ως τον πιο πιθανό νικητή.

Επομένως, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι μια νίκη Τραμπ θα πυροδοτούσε ένα μεγάλο sell-off. Ωστόσο, ενδέχεται να περιορίσει το περιθώριο για τον κλάδο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά τα επόμενα χρόνια.

Για την αγορά ομολόγων ESG, ο οίκος πιστεύει ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο σενάριο «συνέχειας πολιτικής», δηλαδή ενός προέδρου από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Από την πλευρά της προσφοράς, το (ελαφρώς) υψηλότερο επίπεδο κόστους δανεισμού μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στις εκδόσεις. Και η υποστήριξη του Τραμπ για πιο παραδοσιακούς οικονομικούς τομείς, σε συνδυασμό με τη ρητορική του κατά του ESG, μπορεί να αποτρέψει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για έργα ESG.

Από την πλευρά της ζήτησης, η πιθανότητα συνέχισης ή αύξησης της αντίδρασης κατά του ESG θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση, με ανησυχίες για θέματα όπως το greenwashing να υποστηρίζονται από τον Τραμπ. Και ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης της προσφοράς σε αυτό το σενάριο (δηλαδή της αύξησης του μεγέθους της αγοράς) μπορεί να σημαίνει ότι οι ανησυχίες για τη ρευστότητα θα συνεχιστούν σε ορισμένους τομείς της αγοράς ομολόγων ESG, αποθαρρύνοντας περαιτέρω τους επενδυτές.

Όσον αφορά την καθαρή επίδραση στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης των ομολόγων ESG, σε σχέση με το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης των συμβατικών ομολόγων, η Capital Economics δεν πιστεύουμε ότι η νίκη Τραμπ θα άλλαζε το παιχνίδι. Έτσι, δεν εκτιμά ότι τα premiums των ομολόγων ESG» (η υπέρβαση της τιμής ενός ομολόγου με ετικέτα ESG έναντι ενός κατά τα άλλα ισοδύναμου συμβατικού ομολόγου) θα αποκλίνουν πολύ από τα χαμηλά επίπεδά τους τα επόμενα χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας