Μενού Ροή
Φυσικό Αέριο: Δύσκολη η εξίσωση της αποθήκευσης στην Ιταλία - Η παράμετρος της γεωπολιτικής σκακιέρας

Η Ελλάδα είναι σε συζητήσεις με την Ιταλία για να δει αν μπορεί να αποθηκεύσει αέριο στη γειτονική της χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλίσει προμήθειες αν υπάρξει διακοπή της ρωσικής ροής, δήλωσε ο επικεφαλής της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας, χθες, σε συνέντευξη τύπου. Ωστόσο, όπως είπε ότι το όλο θέμα ενέχει δυσκολίες. “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι τεχνικά εφικτή η λύση” σημείωσε και προσέθεσε ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη για τα κόστη και για το εάν είναι συμφέρουσα και αποτελεσματική η αποθήκευση στην Ιταλία.

”Εχει βγει κανονισμός ευρωπαϊκός. Τεκμηριώνουμε τη θέση μας στη βάση τεχνικών ζητημάτων” συμπλήρωσε τονίζοντας ότι είναι εθνική η απόφαση, που θα ληφθεί. “Πρέπει να δείξουμε αίσθημα συνεργασίας” συμπλήρωσε.

Η Αθήνα είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει την πρόταση της πριν να την παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο Δαγούμας. Να σημειωθεί ότι τόσο η δυνατότητες μεταφοράς μέσω αγωγών Ιταλίας - Ελλάδας είναι περιορισμένη, εκτός αν βρεθεί μια φόρμουλα με τις ποσότητες του ΤΑΡ (να κατακρατούνται π.χ. για Ελληνική χρήση αποθήκευσης), όσο και οι ανάγκες της Ιταλίας, τα κόστη αγοράς, αλλά και οι γενικά τεταμένες διμερείς σχέσεις δε βοηθούν στο όλο θέμα. Ειδικά, το τελευταίο διάστημα, με βάση διπλωματικές πηγές, οι διμερείς σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο, λόγω και της σχέσης της γείτονος με την Τουρκία αλλά και για άλλα θέματα. Γι αυτό άλλωστε υπήρξε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα και η συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Ήδη, στο ενεργειακό υπάρχει μια πίεση της Ρώμης για ανάπτυξη του σχεδίου για την αναβάθμιση της διμερούς σύνδεσης με αγωγούς μέσω του σχεδίου Poseidon, που από την Ελληνική πλευρά πάει με αργούς ρυθμούς. Βέβαια στη διμερή ατζέντα με αιχμή την αποθήκευση, με βάση πληροφορίες, έχουν ενταχθεί όλα τα θέματα των αγωγών αλλά και συνολικά των ισορροπιών στην Αν. Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα μα γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους ενόψει του χειμώνα προκειμένου να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τις προμήθειες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για το φυσικό αέριο και θα χρειαστεί να αποθηκεύσει αρκετό αέριο σε άλλες χώρες για να καλύψει το 15% της ετήσιας χρήσης, που έφτασε τα 7 δισ. κυβικά μέτρα το περασμένο έτος.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας “όλοι βλέπουν την Ελλάδα ως κόμβο. Άλλες χώρες είναι σε πιο δύσκολη θέση” σημείωσε και τόνισε ότι “υπάρχουν μέτρα που ενεργοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση συναγερμού. Δεν μπορώ να πω κάτι περαιτέρω για λόγους εθνικούς” σημείωσε κι ανέφερε ότι “είμαστε εξασφαλισμένοι Υπάρχουν εμπορικά προγράμματα που εγγυώνται για την επάρκεια. Είναι δύσκολα θέματα αυτά αλλά όλοι συνεργαζόμαστε εξαιρετικά” τόνισε.

Η Καβάλα

Στο μεταξύ, αρχές Ιουλίου θα βγει η απόφαση για την υπόγεια αποθήκη στη Νότια Καβάλα ανέφερε ο επικεφαλής της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας χθες μιλώντας στα ΜΜΕ. Ουσιαστικά η ΡΑΕ θα αποφανθεί για τον ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους αλλά και τον κανονισμό τιμολόγησης ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ,

Βέβαια με δεδομένες τις τιμές αερίου αλλά και τα κόστη κατασκευής το όλο πλάνο έχει μπει σε μια σύνθετη διαδικασία στάθμισης και βέβαια απαιτείται χρόνος τουλάχιστον δυο χρόνων αλλά και σημαντικοί πόροι. Κι όλα αυτά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.

Προς ώρας πάντως η χώρα θα προσθέσει μια πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ενισχύοντας την αποθηκευτική της ικανότητα κατά 130.000 κυβικά μέτρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας