Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022. Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που υλοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΛΠΕ: Σε 6-12 μήνες τα νέα δεδομένα για τις εξορύξεις σε Ιόνιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες να βρίσκονται στην τελική ευθεία ο Όμιλος των ΕΛΠΕ που είναι από τους βασικούς “πυλώνες” της όλης προσπάθειας συμμετέχοντας σε παραχωρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης , δηλώνει την ετοιμότητά του για να συνεχίσει δυναμικά την προσπάθεια, σε συνέχεια της επιτυχημένης ολοκλήρωσης των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα μπλοκ «Κυπαρισσιακός Κόλπος» και «Ιόνιο».

Πιο συγκεκριμένα στο περιθώριο των εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι για τα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισιακού Κόλπου σε 6-12 μήνες θα υπάρχουν δεδομένα για τα επόμενα βήματα.

Όπως δήλωσε, ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες 2D σε χρόνο ρεκόρ και ακολουθεί η ανάλυση των δεδομένων, προκειμένου στη συνέχεια και ανάλογα με τα αποτελέσματα να προχωρήσουν στοχευμένες σεισμικές έρευνες 3D με μικρότερη χωρική εστίαση. Έτσι, όπως τόνισε, εμπλουτίζεται ο φάκελος κάθε περιοχής με δεδομένα, στη βάση των οποίων θα ληφθούν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για το εάν θα πρέπει να γίνει εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων.

Ανάλογα σε σχέση με τις προοπτικές των θαλάσσιων μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» όπου τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν με μειοψηφικό ποσοστό σε κοινοπραξία με TotalEnergies (λειτουργός των δύο οικοπέδων) και ExxonMobil, απάντησε πως «οι εν λόγω παραχωρήσεις έχουν ενδιαφέρον καθώς έχουν ομοιότητες με αντίστοιχες γεωλογικές δομές της ΝΑ Μεσογείου όπου υπήρξαν ευρήματα». Πρόσθεσε δε ότι «με την άρση των εμποδίων -αναφερόμενος στην προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ για την ακύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα προχωρήσουμε τις έρευνες, είτε με τους υφιστάμενους εταίρους είτε με άλλους».

Συνεργασίες

Σε σχέση με τα επιχειρηματικά σχήματα που θα προχωρήσουν σε πιθανές εξορύξεις ο  κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι τέτοιες δραστηριότητες γίνονται συνήθως με κοινοπραξίες, όπου τα διάφορα μέρη εισφέρουν την ειδικότερή τους τεχνογνωσία κι εμπειρία.

Μάλιστα δεν έκρυψε ότι γίνονται συνεχώς επαφές με διεθνείς ομίλους για τη συνεκτίμηση της κατάστασης και για πιθανές κινήσεις συνεργασιών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρέχει συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Exxon Mobil και την Total για την θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης.

Πάντως ο κ. Σιάμισιης άφησε να εννοηθεί ότι η εν λόγω περιοχή έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να φτάσει σε ώριμο στάδιο αν και όπως είπε υπάρχουν μεγάλες προοπτικές λόγω της γειτνίασής της με τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που έχουν ανακαλυφθεί ανατολικότερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, εάν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμα και για τις προκαταρκτικές έρευνες, δεν πρόκειται να γίνουν κάποιες κινήσεις από τους επενδυτές.

«Εμείς παραμένουμε εκεί και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε, με τους ίδιους εταίρους ή με άλλες εταιρίες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα αποχωρήσει κάποια από τις εταιρίες-μέλη της κοινοπραξίας που συμπράττει με τα ΕΛΠΕ στο μπλοκ. «Είναι μία δυναμική διαδικασία» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός πριν μερικές εβδομάδες, μιλώντας στη Βουλή, είχε αναφερθεί στο θέμα τη διερεύνησης και αξιοποίησης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων. «Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας