Μενού Ροή
Η ΡΑΕ σε ρόλο ..ΤΑΙΠΕΔ και το ορφανό κομμάτι της Volterra

--Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ενεργειακή αγορά με πρωταγωνίστρια την ΡΑΕ. Η απροθυμία της διοίκησης Δαγούμα να υπολογίσει και να αφαιρέσει, όπως η ίδια έχει συμφωνήσει, τις εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια από τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, απειλεί με φιάσκο την φορολόγησή τους.

--Εκτός της ΡΑΕ στην κυβέρνηση ψάχνουν ποιος έδωσε στους ευρωπαικούς θεσμούς την εκτίμηση, ότι θα υπερκέρδη έφτασαν τα 620 εκατ. ευρώ..

--Το ίδιο όργανο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, απειλεί ευθέως την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών. Μάλιστα σε ρόλο ..ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να διαπραγματεύεται με την Italgas, την μείωση του τιμήματος (!) προκειμένου να δεχτούν οι Ιταλοί τις παρατηρήσεις της.. Αυτά τα ξέρει κανείς; Η αγορά αναρωτιέται αν το ΤΑΙΠΕΔ συμφωνεί. Το Μαξίμου εγκρίνει τις κινήσεις Δαγούμα;

--Ερώτηση προς ΥΠΕΝ: Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήσαμε ή διαφωνήσαμε για το πλαφόν στην χονδρική όπως το ετοιμάζαμε αρχικά; Γιατί εγώ μαθαίνω το δεύτερο. Σε έναν μήνα υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα, το οποίο ωστόσο μάλλον θα είναι ίδιο με το σημερινό.. Δηλαδή, επιδότηση στην λιανική..

--Σε ότι αφορά την πώληση της Volterra, οι δύο υποψήφιοι για τις ΑΠΕ της, ΔΕΗ και Iberdrolla, επιμένουν για την αποκτησή τους. Το θέμα ωστόσο δεν πρόκειται να ξεκαθαριστεί πριν τα τέλη Ιουνίου. Για το κομμάτι της προμήθειας ενέργειας, ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν…

-- Το μεταδίδω όπως μου το στείλανε, σε σχέση με την εταιρεία, που τρέχει τον σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Βόλο, καθώς φαίνεται ότι οι Καταριανοί μας τελείωσαν από το έργο. «Η εταιρεία Mediterranean Gas είναι ελληνικών συμφερόντων. Το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατέχουν οι εταιρείες NORION Ltd, VAPIANDO Ltd, Goldenport Marine Ltd, των οποίων οι ιδιοκτήτες δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό τομέα, με μακρόχρονη σχετική εμπειρία».

--Η Norion που κατέχει το 9% εμφανίζεται από το 2006 με έδρα στην Λεμεσό της Κύπρου. Η Vapiano Ltd που κατέχει το 71% έχει έδρα επίσης την Λεμεσό και ιδρύθηκε μόλις πέρυσι.. Η στήλη αλλάζει τον τίτλο του θέματος, "από απόβαση Καταριανών στον Βόλο", σε "απόβαση Κυπρίων στον Βόλο".

--Ο τρίτος εταίρος στο έργο η Goldenport Marine Ltd, η οποία κατά τους επενδυτές ανήκει στην βολιώτικη οικογένεια Δράγνη, έχει αποκτήσει το 20% του έργου.

--Το ενεργειακό σχέδιο των 226,5 εκατομμυρίων ευρώ με το εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία όνομα “ΑΡΓΩ FSRU”, στηρίζεται στη συνεργασία με την αμερικανική ExxonMobil για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μέσω αποκλειστικής συμφωνίας δεκαετούς προμήθειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας