Μενού Ροή
Η σπόντα Μητσοτάκη η άφιξη της Macquarie και οι κρυφές αξίες των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ

-Παρά τις εργώδεις προσπάθειες να ματαιώσουν την συμφωνία, ίσως και εντός της εβδομάδας κλείνει το deal κορυφής της Macquarie για την απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακής.

-Οι Αυστραλοί έρχονται φορτσάτοι στην Αθήνα με στόχο όχι μόνο την ενεργειακή εταιρεία, αλλά και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ στενά παρακολουθούν και τις εξελίξεις για τον νέο διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού.

-Τι καρά-σπόντα ήταν αυτή που πέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του την Κυριακή στο Βήμα. Αναφερόμενος όπως είπε σε ιδιωτικά συμφέροντα που ενοχλούνται που η ΔΕΗ είναι σήμερα ισχυρή τόνισε ότι «Αν κάποιοι ήλπιζαν ότι θα είχαν όφελος σκυλεύοντας το «πτώμα» μιας χρεοκοπημένης ΔΕΗ και τους διαψεύσαμε, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μου».

-Προσωπική επιτυχία του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη να «πετάξει στα σκοινιά» πριν από μερικούς μήνες τους Κινέζους μετόχους μειοψηφίας της State Grid. Ακόμα μεγαλύτερη αυτή που συνεχίζεται. Κέρδισε αρχικά καθαρά την «μάχη» με το καλώδιο της Κρήτης. Το κυριότερο συνέχισε να κάνει την δουλειά του, κρατώντας εν μέσω ενεργειακής κρίσης τον ΑΔΜΗΕ στο απυρόβλητο.

-Η πολύφερνη νύφη, η παλιά Άνεμος δηλαδή οι ΑΠΕ της Ελλάκτωρ που κατέληξε στην Motor Oil, έχει πιο καλή προίκα από όσο νομίζαμε. Οι κλειστές ταρίφες που έχει εξασφαλίσει για τα αιολικά και τα φωτοβολταικά της, διαβάζω σε διάφορα reports ότι φτάνουν τα 93,6 ευρώ/MWh. Καθόλου άσχημα για "φτηνή" ενέργεια.

-Διαβάζω επίσης ότι το 2021, η ισχύς 493 MW της Ελλάκτωρ παρήγαγε 1,13 TWh, αποφέροντας έσοδα 105,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 84,4 εκατ. Προσέξτε το περιθώριο κέρδους της ανέρχεται στο 80%. Δεν το λες και άσχημο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας