Μενού Ροή
Polyeco: Η... άγνωστη εταιρεία που «καθαρίζει» τις θάλασσες της γης

Διαπρέπει σ' έναν δύσκολο και απαιτητικό τομέα όπως η διαχείριση επικίνδυνων λημμάτων και αποβλήτων χημικών και άλλων, δηλαδή σ' έναν χώρο κορυφαίας εξειδίκευσης και καταφέρνει να κερδίζει διεθνείς διαγωνισμούς, έχοντας ήδη αποπερατώσει πολύ σημαντικά έργα καθαρισμού στη Μέση Ανατολή, στη διώρυγα του Σουέζ και αλλού.

Ο λόγος για την (όχι πολύ γνωστή) ελληνική εταιρεία Polyeco, μια εταιρεία με έδρα τον Πειραιά, η οποία έχει παραδώσει πάνω από 65 τέτοια έργα σε 35 χώρες, έχοντας φτιάξει διεθνώς όνομα, καθώς μπορεί και ανταπεξέρχεται στις πλέον δύσκολες συνθήκες της διαδικασίας απορρύπανσης.

Απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους στη χώρα μας και επιπλέον 70 στο εξωτερικό, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι κορυφαίοι επιστήμονες, χημικοί μηχανικοί, χημικοί ναυτιλίας και εξαιρετικά εξειδικευμένοι στον ευρύτερο τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης από τη ναυτιλία.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον πιο... καυτό και επίκαιρο κλάδο – αυτόν του περιβάλλοντος – στον πιο διεθνοποιημένο τομέα – αυτόν της ναυτιλίας – πραγματοποιώντας έργα απορρύπανσης και καθαρισμού μεγάλου βεληνεκούς.

Εκτελεί μερικά από τα πιο περίπλοκα τεχνικά και πλέον απαιτητικά – από πλευράς πίεσης χρόνου για να προληφθεί η ρύπανση - έργα διαχείρισης αποβλήτων κάθε μεγέθους, σε όλο τον κόσμο.

Σε θάλασσα και στεριά

Παρέχει υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πετρελαϊκών και χημικών ρυπάνσεων, τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, την αποκατάσταση εδάφους και νερού, την κατάλληλη προστασία έναντι ρυπάνσεων σε κάθε λιμενική εγκατάσταση, τη διαχείριση κατεστραμμένων φορτίων, το σχεδιασμό και την παραγωγή εξοπλισμού των πλοίων και καθαρισμό δεξαμενών.

Μέσω των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ο όμιλος καλύπτει σχετικές ανάγκες σε χερσαίες και υπεράκτιες εγκαταστάσεις, τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, πλατφόρμες / εξέδρες παραγωγής, διυλιστήρια, ναυπηγεία, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χημικές βιομηχανίες, λιμάνια και μαρίνες.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, με δραστηριότητα σε χώρες όπως η Αλβανία, η Σερβία, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Κύπρος, ο Λίβανος, ο Μαυρίκιος, η Μογγολία, η Ιορδανία, το Καζακστάν και η Αιθιοπία.

Αιχμή του δόρατος η θυγατρική της Polygreen

Από το 2018 έχει ιδρύσει τη θυγατρική Polygreen, η οποία επίσημα παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2021 και πλέον έχει γίνει η αιχμή του δόρατος για τον όμιλο στα έργα τη ςκυκλικής οικονομίας, της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η εταιρεία έχει ήδη παρουσία σε επτά χώρες και συγκεκριμένα στην Κύπρο, την Αλβανία, τη Β. Μακεδονία, τη Σερβία, το Ντουμπάι, το Ομάν και το Μαυρίκιο ενώ σύντομα ανοίγει γραφεία και στη Σαουδική Αραβία.

Ιδρυτής, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Θανάσης Πολυχρονόπουλος, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του είναι οι μέτοχοι της Polyeco, η οποία πλέον έχει γίνει η κεντρική «ομπρέλα».

Σκοπός της Polygreen, σύμφωνα με τον ο κ. Πολυχρονόπουλο είναι η αξιοποίηση ευκαιριών με την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων που επιταχύνουν την κυκλική οικονομία, η δημιουργία οικολογικής συνείδησης στις κοινότητες και η εκπαίδευση των πολιτών στην κυκλική οικονομία μέσω της τέχνης.

Η επένδυση

Η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ με έργα υποδομής στη Μ. Ανατολή, απόκτησης ακινήτων και διεύρυνση των δραστηριοτήτων στη ναυτιλία. Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία σκοπεύει στην απόκτηση ειδικών πλοίων για τη θαλάσσια απορρύπανση.

Να σημειωθεί δε ότι η Polygreen ανέλαβε την απορρύπανση του μεγαλύτερου περσινού ναυαγίου πλοίου σε ό,τι αφορά την έκταση της ρύπανσης στον Μαυρίκιο.

Επίσης στα επενδυτικά της σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία εργοστασιακής μονάδας για παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων από επεξεργασμένα απόβλητα.

Το εργοστάσιο που θα δημιουργηθεί στη Σάρτζα, (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) θα αξιοποιεί ενεργειακά απόβλητα και συγκεκριμένα θα υποδέχεται οργανικά απόβλητα, που έχουν ενεργειακή αξία και μετά από επεξεργασία θα παράγει ενεργειακό καύσιμο που θα αξιοποιείται από εργοστάσια τσιμέντου.

Το έργο απορρύπανσης στο Μαυρίκιο

Ένα από τα επιτυχημένα έργα της, με πολύ μεγάλο δείκτη δυσκολίας ήταν η αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από το μεγαλύτερο οικολογικό ατύχημα του 2020, όταν το πλοίο «MV Wakashio» προσάραξέ ανοικτά των ακτών του Μαυρικίου προκαλώντας τεράστιας έκτασης θαλάσσια ρύπανση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε μήνες, τον Δεκέμβριο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020 η Polygreen ανέλαβε έπειτα από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, τη διαχείριση 20.000 τόνων αποβλήτων που παρήχθησαν όταν το εμπορικό πλοίο «Maersk Honam» υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα.

Η νέα εταιρεία Evogreen από κοινού με την Bee’ah

Στρατηγικής σημασίας για την Polygreen είναι η αγορά της Μέσης Ανατολής όπου έχει υπογράψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μια κοινοπραξία με την εταιρία Bee’ah, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της περιοχής που δραστηριοποιείται στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, της ενέργειας και της τεχνολογίας.

Οι δύο εταιρείες, Polygreen και Bee’ah, ίδρυσαν τον Ιούνιο του 2021 τη νέα εταιρεία EvoGreen που παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες, υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου (distressed vessel management), διαχείρισης εγκαταλειμμένων φορτηγών πλοίων στις οποίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών, η επισκευή ή ανακατασκευή μετά από ατύχημα.

Επίσης, η Evogreen προσφέρει υπηρεσίες ανακύκλωσης πράσινων πλοίων, ενώ θα προχωρήσει και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου περιβαλλοντικού εργαστηρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας