Μενού Ροή
Την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του 2024 φιλοδοξεί να φιλοξενήσει η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία δεν έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να φιλοξενήσει την 29η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) το 2024, δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών στη EURACTIV Βουλγαρίας.

Η φετινή  διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι περιβαλλοντικές ομάδες αντέδρασαν έντονα στην επιλογή να φιλοξενηθεί μια χώρα που συνδέεται με την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων μεγάλης κλίμακας. Η επιλογή του προέδρου στο πρόσωπο του Σουλτάν Αχμέντ αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι υπουργός βιομηχανίας των Εμιράτων και εκτελών χρέη διευθυντή της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας, είναι επίσης προβληματική.

Η προεδρία της Διάσκεψης καθορίζεται εκ περιτροπής μεταξύ των πέντε περιφερειακών ομάδων του ΟΗΕ και το 2024 θα είναι η σειρά αυτής στην οποία ανήκει η Βουλγαρία – της περιφερειακής ομάδας της Ανατολικής Ευρώπης. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Βουλγαρία εξέφρασαν ενδιαφέρον και πρόθεση να θέσουν υποψηφιότητα. Αυτό καθιστά την Τσεχική Δημοκρατία και τη Βουλγαρία τους κύριους ανταγωνιστές για τη φιλοξενία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχία της υποψηφιότητας, το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι λόγω της σημαντικά αλλαγμένης δυναμικής στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιφερειακής ομάδας λόγω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, ο κύριος παράγοντας είναι η δυνατότητα επίτευξης συναίνεσης.

Η προϋπόθεση της επίτευξης συναίνεσης καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά λεπτή. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί στην COP28, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Βουλγαρία θα υποστηρίξει το γεγονός ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2020 μειώθηκαν κατά 57% σε σχέση με το 1990.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε στην τελευταία διάσκεψη για το κλίμα ότι «η Βουλγαρία διαθέτει θαυμάσιες φυσικές συνθήκες τις οποίες δεν έχει εκμεταλλευτεί», καθώς και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στον τομέα της ενέργειας, ιδίως ανθρώπους με εμπειρία στη λειτουργία των πυρηνικών μας σταθμών.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας