Ο "Unabomber" σκάει με όρεξη και στον "καυτό" Ιούλιο, μεταφέροντας όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Μεγάλος εκνευρισμός στην αγορά ηλεκτρισμού
- Μεγάλος εκνευρισμός και «καρφωτές»
- Ποιοι εισηγούνται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας
- Τα νέα υπουργεία
- Η αποκάλυψη για τον Μπακόλα
- Από τις 17 ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων…
- …Στις 17 λέξεις της φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
- Ενεργειακά… τρίποντα στην Ευρωβουλή
- Στην ενέργεια από την αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων
- Στην TOUCHPOINT η καμπάνια της ΡΑΑΕΥ για τα εργαλεία σύγκρισης τιμών
- Στη Θεσσαλονίκη 300 προσωπικότητες του ενεργειακού τομέα από Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική
Μεγάλος εκνευρισμός στην αγορά ηλεκτρισμού
«Πολύ υψηλές θερμοκρασίες» επικρατούν αυτή την περίοδο στην αγορά ηλεκτρισμού. Στο μόνο που συμφωνούν όλες οι πλευρές των παραγωγών ενέργειας είναι ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον μηχανισμό συγκράτησης των τιμών ήταν βιαστικές. Στην κυβέρνηση αντίθετα, νιώθουν δικαιωμένοι, καθώς με έναν «μυστήριο» τρόπο οι τιμές στην χονδρική σχεδόν από την επόμενη μέρα των ανακοινώσεων και μετά έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ πιο λογικά επίπεδα. Λίγο πιο κάτω από το όριο συναγερμού..
Μεγάλος εκνευρισμός και «καρφωτές»
Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο ακολούθησαν οι «καρφωτές». Ξαφνικά άρχισαν να μπαίνει στην δημόσια συζήτηση η ανάγκη να πληρώσουν το τέλος και τα υδροηλεκτρικά, την στιγμή που αν αυτό συνέβαινε τότε οι τιμές θα ανέβαιναν και άλλο. Κάπου άλλου τονίστηκε η ανάγκη να πληρώσουν και τα λιγνιτικά εργοστάσια, που τις τελευταίες μέρες επέστρεψαν στο ενεργειακό μίγμα. Αυτό που ωστόσο κινητοποίησε την αγορά ήταν μια αποστροφή των δηλώσεων Σκυλακάκη, που τόνισε ότι οι ταρίφες των ΑΠΕ συμμετέχουν και αυτές πλέον στις ανατιμήσεις του ρεύματος.
Ποιοι εισηγούνται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας
Ο UNABOMBER είχε αποκαλύψει πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να «σπάσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στο πλαίσιο δομικών αλλαγών στην κυβέρνηση. Τελικά, ο ανασχηματισμός του Ιουνίου αποφασίστηκε να αφορά μόνο τους υπουργούς/υφυπουργούς στους τομείς που το κυβερνητικό έργο δεν αξιολογήθηκε θετικά από τους πολίτες, ως εκ τούτου η πρόταση για δομικό ανασχηματισμό μπήκε στο συρτάρι. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, το σενάριο για ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας άρχισε να «ζεσταίνεται» και πάλι -με θερμούς υποστηρικτές και από την αγορά- καθώς είναι κοινή η διαπίστωση ότι η ενέργεια από τη μία και περιβάλλον-χωροταξία από την άλλη είναι τομείς που έχουν ανοιχτά πολλά και φλέγοντα θέματα και συνεπώς, χρειάζονται πολιτική ηγεσία αποκλειστικής απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καλείται σήμερα να διαχειριστεί τις δύο σημαντικότερες κρίσεις της εποχής, την κλιματική και την ενεργειακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα νέα υπουργεία
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει, λοιπόν, ο μεν τομέας της Ενέργειας να ενταχθεί σε ένα νέο υπουργείο, πιθανότατα μαζί με την βιομηχανία και την έρευνα, ο δε τομέας του περιβάλλοντος-χωροταξίας να συγχωνευθεί είτε με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είτε με το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το θέμα είναι βέβαια πότε θα (ξανα)γίνει ανασχηματισμός καθώς είναι νωπές οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παράθυρο ευκαιρίας» για τον δομικό ανασχηματισμό έχει τοποθετηθεί τον προσεχή χειμώνα, εκεί κάπου κοντά στην εκλογή του/της νέου/νέας Προέδρου της Δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2025). Ωστόσο, όσα συμβαίνουν στην ενέργεια μπορεί να επισπεύσουν τις εξελίξεις…
Η αποκάλυψη για τον Μπακόλα
Από τις 23 Ιουνίου έχει αποκαλύψει o Unabomber ότι ο Θανάσης Μπακόλας θα περιλαμβάνεται στις προτάσεις του πρωθυπουργού για την θέση του Έλληνα Επιτρόπου.
Από τις 17 ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων…
Ενδεικτικό της βαρύτητας που έχει πλέον η ενέργεια στην πολιτική σκηνή είναι ότι για τα θέματα της επιστροφής ενεργειακών επιδοτήσεων και της εκκαθάρισης των χρεώσεων για το ΕΤΜΕΑΡ κατατέθηκαν 17 ερωτήσεις, επίκαιρες και απλές, στη Βουλή των Ελλήνων μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί αύριο Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
…Στις 17 λέξεις της φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Με την Νοτιοανατολική Ευρώπη να φλέγεται, λοιπόν, όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέδειξε -ευλόγως- το θέμα της ενέργειας ως μία από τις κεντρικές προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού κύκλου 2024-29. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπολόγισε ο senior fellow του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες και καθηγητής ενεργειακής πολιτικής στο John Hopkins University των ΗΠΑ, Simone Tagliapetra, στις πολιτικές κατευθύνσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2024-29 η λέξη «ενέργεια» αναφέρεται 17 φορές. Το 2019, στην αρχή της προηγούμενης θητείας της Ευρ. Επιτροπής, είχε χρησιμοποιηθεί μόλις 5. Η ενέργεια είναι φέτος η 4η λέξη με τις περισσότερες αναφορές, πολύ κοντά με το περιβάλλον/κλίμα που είναι 3η με 18 αναφορές. Στην 1η θέση η άμυνα-ασφάλεια με 27 αναφορές και 2η η ανταγωνιστικότητα με 25. Το 2019 η ενέργεια ήταν 8η σε αναφορές με 1η το περιβάλλον/κλίμα με 27 και 2η τις επενδύσεις με 19.
Ενεργειακά… τρίποντα στην Ευρωβουλή
Άλλη μία απόδειξη της σημασίας που έχει η ενέργεια στο νέο κύκλο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι ότι στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μετέχουν 90 ευρωβουλευτές, ήτοι το 12,5% του συνολικού αριθμού ευρωβουλευτών. Όσον αφορά στους Έλληνες ευρωβουλευτές που μετέχουν στην εν λόγω Επιτροπή υπάρχει μία μεγάλη έκπληξη: ενώ μετέχει όπως αναμενόταν ως τακτικό μέλος ο Γιάννης Μανιάτης με την ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών (ΠΑΣΟΚ), δεν μετέχει ο έτερος ειδήμων στα ενεργειακά θέματα, Νικόλας Φαραντούρης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) τακτικό μέλος στην Επιτροπή ITRE είναι ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς με τον Ν. Φαραντούρη να είναι μέλος στις Επιτροπές Προϋπολογισμών και Συνταγματικών Υποθέσεων. Από τη Νέα Δημοκρατία (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) στην ITRE μετέχει ως αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Τσιόδρας. Επισημαίνεται ότι τα αναπληρωματικά μέλη διαδραματίζουν στις Επιτροπές του Ευρω-Κοινοβουλίου σημαντικότερο ρόλο απ’ ότι δηλώνει η ιδιότητά τους καθώς μπορούν να χειριστούν και να τεθούν επικεφαλής σε διαπραγματεύσεις επί συγκεκριμένων φακέλων. Άλλωστε, αναπληρωματικό μέλος στην ITRE έχει οριστεί η ίδια η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.
Στην ενέργεια από την αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων
Την επόμενη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής ITRE, όπως και των υπόλοιπων Επιτροπών, συνεδριάζουν για να εκλέξουν το προεδρείο. Στην Επιτροπή Ενέργειας, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρω-Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος θα προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ως πρόεδρος προωθείται ένας πρωτοεκλεγείς ευρωβουλευτής, ο Πολωνός Borys Budka, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Donald Tusk. Μέχρι πρότινος είχε την αρμοδιότητα αναδιάρθρωσης των κρατικών επιχειρήσεων της Πολωνίας, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής. Παράλληλα, είναι βοηθός καθηγητής ενεργειακού μετασχηματισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κατοβίτσε.
Στην TOUCHPOINT η καμπάνια της ΡΑΑΕΥ για τα εργαλεία σύγκρισης τιμών
Στην εταιρεία διαφήμισης και επικοινωνίας TOUCHPOINT STRATEGIES με έδρα στο Χαλάνδρι ανέθεσε η ΡΑΑΕΥ την διαφημιστική καμπάνια μέσω ηλεκτρονικών μέσων και διαδικτύου για τα εργαλεία σύγκρισης τιμών. Στέλεχος της εταιρείας (senior consultant) είναι ο γνωστός επικοινωνιολόγος, με μακρά θητεία στον τομέα της πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, Γιώργος Φλέσσας. Το μέγιστο κόστος της σύμβασης έχει οριστεί στις 29.950 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
Στη Θεσσαλονίκη 300 προσωπικότητες του ενεργειακού τομέα από Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς τις προετοιμασίες για τη συνδιοργάνωση με τη γερμανική κυβέρνηση μιας σημαντικής ενεργειακής διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Πρόκειται για την διάσκεψη «Ενεργειακός Διάλογος Ευρώπης - Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής για το Μέλλον» (ΜΕΝΑ-Europe Future Energy Dialogue Conference-MEFED24), που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη Κυριακή της ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου. Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν 300 υψηλού επιπέδου προσωπικότητες από υπουργεία, διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις, ρυθμιστικές αρχές, διαχειριστές δικτύων και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ευρώπη και την MENA. Το MEFED στοχεύει στην εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της περιοχής Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής (ΜΕΝΑ) και της Ευρώπης και αποτελεί κορυφαίο φόρουμ για τους βασικούς εμπλεκόμενους του ενεργειακού τομέα και στις δύο περιοχές.