Μενού Ροή
Το πρόβλημα μεγάλωσε

Βάσει της δημοσιογραφικής αργκό η παρούσα κατάσταση αποκαλείται ήδη ως «αχαρτογράφητα νερά».

Σε απλά ελληνικά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Κι όμως πρέπει γρήγορα να ανασυνταχθούμε και να δούμε τις εναλλακτικές μας. Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα περιμένει να... πάρουμε τον χρόνο μας.

Εχει ήδη ξεκινήσει μια νέα μεγάλη στρέβλωση, έπειτα από αυτήν που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία και η αύξηση των τιμών της ενέργειας και πρέπει να προετοιμαστούμε.

Από το 2014

Δεν υπάρχει χρόνος για πανηγυρισμούς επειδή εκτιμάμε ότι σε οικονομικό επίπεδο ο Πούτιν και η Ρωσία ηττώνται.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, για παράδειγμα, ότι την ώρα που εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς θα μας επηρεάσει η νέα κατάσταση, η Ρωσία έχει προσαρμόσει την οικονομία της από το 2014, με το πρώτο εμπάργκο, ανοίγοντας εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της Νότιας Αμερικής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας.

Οι νέες αναταράξεις περιλαμβάνουν το πανευρωπαϊκό πρόβλημα με την επάρκεια και τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρικού ρεύματος. Για το θέμα αυτό έχει γίνει η καλύτερη προετοιμασία, καθώς ως πρόβλημα προϋπήρχε, ενώ είναι στρωμένο το έδαφος για τη λήψη μέτρων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τουρισμός

Περιλαμβάνουν ωστόσο ακόμα πολλές μικροστρεβλώσεις που ήδη εκδηλώνονται σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Στον τουρισμό δεν το κρύβουν ότι τη χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς ως προς τις αφίξεις από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ενδέχεται η Ελλάδα να μην καταφέρει να την εκμεταλλευτεί. Να θεωρηθεί με μια ευρύτερη εκδοχή, μέρος του «θεάτρου των εχθροπραξιών» του Ρωσοουκρανικού και πολλοί τουρίστες που προγραμμάτιζαν Ελλάδα για το καλοκαίρι να μείνουν μακριά. Το βίωσε ο κλάδος και στις δύο αμερικανικές παρεμβάσεις στο Ιράκ, με μεγάλες απώλειες εσόδων.

Στρεβλώσεις

Στην αγορά προϊόντων οι στρεβλώσεις είναι βέβαιο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους με κάθε πιθανό πρόσωπο.

Ηδη φορτία με προϊόντα που προορίζονταν προς τη Ρωσία και δεν θα φτάσουν ποτέ λόγω του εμπάργκο θα καταλήξουν τελικά στην ευρωπαϊκή αγορά, δημιουργώντας πιέσεις στις τιμές των τοπικών προϊόντων.

Αυτό είναι το ένα πρόσωπο των στρεβλώσεων, το θετικό, που θα μειώσει τις τιμές των καταναλωτών. Υπάρχει και το άλλο, το αρνητικό, που θα προκαλέσει νέες ανατιμήσεις.

Συγκεκριμένα, το εμπάργκο αναμένεται να προκαλέσει ελλείψεις σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα για την αγροτική παραγωγή, καθώς περίπου το 20% είναι ρωσικής παραγωγής.

Το σιτάρι

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο σιτάρι.

Ρωσία και Ουκρανία είναι μαζί με τη Γαλλία οι τρεις μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες, από τις οποίες καθορίζεται όχι μόνο η επάρκεια αλλά και οι τιμές αυτού του βασικού για τη διατροφή προϊόντος.

Η τελευταία είδηση είναι ότι ήδη η Ρωσία έχει συμφωνήσει να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της προς εξαγωγή παραγωγής της στην Κίνα.

Ενώ ερωτηματικά δημιουργούνται για την εμπορική ικανότητα της Ουκρανίας. Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση για να αντιληφθεί κάποιος ότι μειωμένες ποσότητες σιτηρών, σημαίνει ακριβότερο ψωμί, ακριβότερο αλεύρι, ακριβότερα ζυμαρικά.

Το πρόβλημα

Με λίγα λόγια μέχρι την περασμένη Πέμπτη και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γνωρίζαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χρονιάς θα είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, η ακρίβεια που εξαπλωνόταν με γρήγορους ρυθμούς σε κάθε έμφαση της αγοράς.

Γνωρίζαμε ότι οι ανατιμήσεις υπήρχε ο κίνδυνος να διαβρώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Συνακόλουθα να περιορίσουν την κατανάλωση και μέσω αυτής να πληγεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Προφανώς με όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα, αυτό το πρόβλημα έχει ήδη μεγαλώσει...

Αναδημοσίευση από την στήλη ΒΑΒΕΛ, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας