Μενού Ροή
Το φωτοβολταικό της Akuo και το αιολικό της Alcazar αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Βόρειας Μακεδονίας

Ανταπόκριση Σκόπια,

Τα τελευταία χρόνια, η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς μια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με γνώμονα τον στόχο να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ευθυγραμμιστεί με τα περιβαλλοντικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 700 MW από ηλιακή ενέργεια, η χώρα παράγει τώρα τόση ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο όσο και από τους υδροηλεκτρικούς πόρους της.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας έφτασε τα 1.311 MW, κατανεμημένη κυρίως μεταξύ υδροηλεκτρικής ενέργειας (720 MW) και φωτοβολταϊκών σταθμών (506 MW). Αυτό συνέβαλε στην παραγωγή 2.173 GWh από ανανεώσιμες πηγές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 33% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η δέσμευση της Βόρειας Μακεδονίας για την πράσινη ενέργεια είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, τόνισε τη στήριξη της ΕΕ για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Ανέφερε συγκεκριμένα τα ηλιακά πάρκα στο Oslomej και το Bitola και το αιολικό πάρκο στο Bogdanci, όλα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ένα τέταρτο της ενέργειας

«Όπως γνωρίζετε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε δεσμευτεί να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι εταίροι μας από τα Δυτικά Βαλκάνια να συμμετάσχουν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι. Και εδώ στη Βόρεια Μακεδονία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εργαζόμαστε λοιπόν σε έργα για την ενίσχυση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε τους σταθμούς ηλιακής ενέργειας Oslomej και Bitola για παράδειγμα, καθώς και το αιολικό πάρκο Bogdanci», είπε η Von der Leyen κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στα Σκόπια.

Πολλά φιλόδοξα έργα πρόκειται να επεκτείνουν περαιτέρω την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της πΓΔΜ.

Η Alcazar Energy, για παράδειγμα, σχεδιάζει μια επένδυση 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα αιολικό πάρκο 400 MW. Βρίσκεται στους δήμους Karbinci, Radovish και Shtip, το πάρκο θα στεγάζει περισσότερες από 50 ανεμογεννήτριες, που παράγουν σχεδόν ένα εκατομμύριο MWh ετησίως - περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, με το πάρκο να αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια από το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

Acuo Energy

Μια άλλη αξιοσημείωτη επένδυση είναι το ηλιακό πάρκο «Stipion» της Ισπανικής Akuo Energy κοντά στο Shtip. Αυτό το έργο Greenfield που υποστηρίζεται από τη Γαλλία, αξίας 270 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να παράγει περίπου 650 GWh ετησίως. Μαζί, αυτά τα έργα όχι μόνο ενισχύουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά προσφέρουν επίσης σημαντικές δυνατότητες για δημιουργία θέσεων εργασίας, αυξημένες εξαγωγές και ένα μονοπάτι για την επίτευξη μειώσεων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την εντολή της ΕΕ.

«Έργα όπως το αιολικό πάρκο της Alcazar Energy και η ηλιακή πρωτοβουλία της Akuo Energy σηματοδοτούν τη δέσμευση τόσο για την ενεργειακή ανεξαρτησία όσο και για τα πρότυπα της ΕΕ. Έτσι, αυτά τα βήματα θα υποστηρίξουν την τοπική ανάπτυξη θέσεων εργασίας και την οικονομική πρόοδο, ενώ θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στους στόχους της για ένταξη στην ΕΕ. Η σταδιακή απομάκρυνση από τον άνθρακα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επίσης μια θετική εξέλιξη για τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στην περιοχή», λέει στο EnergyMag η ειδικός σε θέματα ενέργειας από τα Σκόπια Irena Cackova.

Η δέσμευση της χώρας είναι επίσης ενσωματωμένη στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της για την περίοδο 2024-2028. Το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (NPEK), που ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σκιαγραφεί μια σταδιακή προσέγγιση για τον παροπλισμό εργοστασίων άνθρακα, δίνοντας προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση σε όλους τους τομείς, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τον στόχο της χώρας να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα ενσωματώνοντας χαμηλά -τεχνολογίες άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας