Καθώς ξεκινά η περίοδος θέρμανσης, η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια, βρίσκεται για άλλη μια χρονιά ανάμεσα στις πιο μολυσμένες πόλεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της χώρας.
Οι μετρήσεις, που έγιναν από σταθμούς παρακολούθησης του αέρα σε όλους τους δήμους των Σκοπίων, αποκαλύπτουν ότι αστικές περιοχές όπως το Lisiche, το Centar, το Gazi Baba και το Karposh έχουν καταγράψει υψηλά επίπεδα ρύπανσης.
Ο Gorjan Jovanovski, συνιδρυτής της εφαρμογής «My Air», βρίσκει απορίας άξιο το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη σαφών δεικτών ρύπανσης και την κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτήν δεν λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα. Τονίζει την ανάγκη για αξιόπιστη παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, δηλώνοντας ότι πολλοί από τους σταθμούς μέτρησης στην πόλη είτε δεν λειτουργούν είτε είναι συχνά χαλασμένοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και οι σχετικοί ιστότοποι αδυνατούν να παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς, στον 21ο αιώνα, καθώς πλησιάζουμε στο 2025, δεν έχουμε 20 λειτουργικές συσκευές που συλλέγουν συνεχώς δεδομένα», δήλωσε ο Jovanovski. «Είναι γελοίο. Η ρύπανση από βιομηχανικές πηγές είναι ανεξέλεγκτη και δεν έχουμε συνεχή παρακολούθηση σε κάθε σημείο εκπομπής. Χωρίς συνεχείς ελέγχους, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόση ρύπανση εκπέμπουν αυτές οι βιομηχανίες στην ατμόσφαιρα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Εκτός από τις βιομηχανικές πηγές, η θέρμανση των νοικοκυριών με ξύλα και οικοδομικά μπάζα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη ρύπανση. Ο Jovanovski εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, διερωτώμενος αν γίνονται αρκετά για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που συμβάλλουν ακούσια στη ρύπανση χρησιμοποιώντας επιβλαβείς μεθόδους θέρμανσης.
Όσον αφορά τις παγκόσμιες κατατάξεις που συχνά συγκαταλέγουν τα Σκόπια μεταξύ των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου, ο Jovanovski τονίζει τη σημασία της κατανόησης της μεθοδολογίας πίσω από αυτές τις κατατάξεις.
«Ναι, συχνά είμαστε στην κορυφή των καταλόγων στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες πόλεις από άποψη ρύπανσης, στην Κίνα, στο Πακιστάν και στην Ινδία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα κριτήρια κατάταξης για να αντιληφθούμε πλήρως πόσο άσχημη είναι η κατάσταση σε σύγκριση», δήλωσε.
Το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις όπως το Κουμάνοβο, η Μπίτολα, το Τέτοβο και η Οχρίδα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, με μικρή πρόοδο στην επίλυσή του. Ο Jovanovski επεσήμανε ότι αν το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά όλα αυτά τα χρόνια, η χώρα δεν θα αντιμετώπιζε τον τραγικό απολογισμό των 5.000 θανάτων ετησίως εξαιτίας του μολυσμένου αέρα.