Με ποσοστό 10% θα συμμετάσχει τελικά η Βόρεια Μακεδονία στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Όπως είπε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ το κόστος της επένδυσης για την αγορά του ποσοστού θα φτάσει τα 32 εκατ. Ευρώ. Ο ίδιος επισήμανε την συμμετοχή της Β. Μακεδονίας με ποσοστό 25% και στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού με χρήση φυσικού αερίου που θα δημιουργηθεί επίσης στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στη Βιομηχανική περιοχή.
Ο τερματικός σταθμός θα κοστίσει 360 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 178 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Ζάεφ.
Επενδύσεις σε ΑΠΕ
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χτες ότι θα επενδυθούν 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ στην ενέργεια έως το 2027, εκ των οποίων το συντριπτικό μέρος θα κατευθυνθεί προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υπόλοιπο αφορά στον τομέα του φυσικού αερίου. Κατά την παρουσίαση ενός επταετούς σχεδίου αξίας 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρθηκε στα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας που προγραμματίζονται.
Ο Ζάεφ τόνισε ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την επταετή περίοδο θα είναι αρκετές ώστε η Βόρεια Μακεδονία να είναι σε θέση να κλείσει όλους τους σταθμούς θερμικής παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα νωρίτερα από πολλές χώρες μέλη της ΕΕ και χωρίς απολύσεις. Οι επενδύσεις φέρνουν έξοδα για τους πολίτες, αλλά η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους φτωχούς να πληρώσουν τους λογαριασμούς και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρέπει να αυξηθεί φέτος, είπε.
Οι ηλιακοί σταθμοί παραγωγής
Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με έναν Γερμανό επενδυτή για την κατασκευή αιολικού πάρκου 400 MW και η επένδυση αξίζει 500 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ζάεφ . Η εταιρεία διαθέτει ήδη 500 MW σε αιολικούς σταθμούς στα Βαλκάνια και διαθέτει συνολικά 5 GW στο χαρτοφυλάκιο, πρόσθεσε.
Παράλληλα προχωρά το ηλιακό πάρκο 100 MW αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ που θα εγκατασταθεί σε ένα παλιό ορυχείο στο συγκρότημα άνθρακα REK Oslomej. Το έργο έχει αναλάβει η τουρκική εταιρεία Girişim Elektrik .