Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας πιστεύουν ότι το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο είναι διστακτικό για την ολοκλήρωση της συνεργασίας στο ενεργειακό megaproject της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα Σκόπια και η Πρίστινα υπέγραψαν συμφωνία για μελέτη σκοπιμότητας του έργου πριν από μερικούς μήνες, αλλά τώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Κοσσυφοπέδιο υπολογίζει εάν θα πληρώσει για να λάβει φυσικό αέριο από τη Βόρεια Μακεδονία.
Ωστόσο, παρά τα όσα αποφασίζει το Κοσσυφοπέδιο, η Βόρεια Μακεδονία δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από το έργο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.
"Αναλύουν την οικονομική βιωσιμότητα της αεριοποίησης, πόσο θα τους κόστιζε, πώς θα επιστρέψουν αυτή την επένδυση και αν αυτό θα ωφελήσει τους πολίτες και τη βιομηχανία", σημείωσε ο Μπεκτέσι.
Τα Σκόπια δεν θα εγκαταλείψουν τα γειτονικά ενεργειακά έργα
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Φατμίρ Μπιτίκι, τα Σκόπια δεν θα εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους σε ενεργειακά έργα στο εξωτερικό επειδή είναι σημαντικά για την οικονομία της χώρας.
Ερωτηθείς εάν το κράτος θα εγκαταλείψει τις επενδύσεις στη διασύνδεση μετά τις ανακοινώσεις από το Κοσσυφοπέδιο ότι οι αρχές τους σκέφτονται αυτήν την επιλογή, ο Bitiki είπε ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός από τη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με αυτό το έργο.
Μιλάμε για διασύνδεση με το Κοσσυφοπέδιο
"Το Κοσσυφοπέδιο δεν είπε ποτέ ότι θα επενδύσει στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε το βήμα σήμερα, όχι αύριο, για να δώσουμε τη δυνατότητα στην οικονομία να είναι πιο ανταγωνιστική. Η μεταφορά και διαφοροποίηση του φυσικού αερίου σημαίνει για την οικονομία μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ευκαιρίες ανάπτυξης και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας δισταγμός σε αυτόν τον τομέα» τόνισε ο κ. Μπιτίκι.
Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα έχει ήδη κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για επενδύσεις σε αυτά τα έργα.
«Η κατασκευή του δικτύου διασύνδεσης και του δικτύου φυσικού αερίου είναι προπομπός αυτού που θα μας περιμένει στα επόμενα 30 χρόνια» επισήμανε προσθέτοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα έχει καμία απώλεια από αυτήν την επένδυση εάν το Κοσσυφοπέδιο εγκαταλείψει τη διασύνδεση.