Όλα τα προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Βουλγαρίας θα υλοποιηθούν, εκτός αυτών που αφορούν το κεφάλαιο της απανθρακοποίησης, το οποίο η Βουλγαρία ζητεί να επαναδιαπραγματευθεί, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τη διαχείριση της χρηματοδότησης της ΕΕ, Ατανάς Πεκάνοφ. Μιλώντας στην έναρξη συνεδρίου στη Σόφια για το Σχέδιο Ανάκαμψης, που οργανώθηκε από την εφημερίδα 24 Chasa, ο Πετάνοφ δήλωσε: "Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω όλους: τα επενδυτικά έργα που δεν αφορούν το θέμα της απανθρακοποίησης και δεν επηρεάζονται από την απόφαση του Κοινοβουλίου, θα υλοποιηθούν", δήλωσε ο Πεκάνοφ.
Αναφερόταν στην απόφαση του Κοινοβουλίου που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί το κεφάλαιο της ενεργείας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας έτσι ώστε να ακυρωθεί η δέσμευση για μείωση 40% των εκπομπών άνθρακα έως το τέλος του 2025 (από τα επίπεδα του 2019) και να διασφαλίσει ότι τα εργοστάσια άνθρακα θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς τουλάχιστον έως το 2038.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζητούν τη χρηματοδότηση που θα διατεθεί για τις επιχειρήσεις βάσει του Σχεδίου Ανάκαμψης και ποιες είναι οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και οι προθεσμίες.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι ένας νέος μηχανισμός και υπάρχει σε όλα τα κράτη μέλη, δήλωσε ο Πεκάνοφ. Η Βουλγαρία κατάφερε να αντισταθμίσει την καθυστέρηση και είναι μια από τις 11 χώρες που έλαβαν την πρώτη πληρωμή βάσει του Σχεδίου, ενώ 16 χώρες δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση για πρώτη χρηματοδότηση. Μόνο μερικές χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για δεύτερη πληρωμή και μόλις τρεις την έχουν λάβει", δήλωσε ο Πεκάνοφ.
Δήλωσε επίσης ότι μια δεύτερη πληρωμή στη Βουλγαρία δεν μπορεί να αναμένεται προτού 14 νομοσχέδια που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση εγκριθούν από το νομοθετικό σώμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου, δήλωσε: "Αναμένεται να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες από αυτές βρίσκονται επί μήνες στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι στις τελευταίες του μέρες το Κοινοβούλιο θα εξετάσει να νομοσχέδια που προωθούν τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία του Γενικού Εισαγγελέα. Ζητείται από τη Βουλγαρία να το κάνει αυτό εδώ και χρόνια, αλλά δεν το κάνουμε".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ