Η Βόρεια Μακεδονία εγκατέλειψε επίσημα το ρωσικό φυσικό αέριο και θα αγοράσει μόνο από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ, ανέφερε σε δήλωσή της η κρατική εταιρεία «Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας». Η βουλγαρική εταιρεία Greystone θα παραδώσει φυσικό αέριο στον ESM για την παραγωγή θερμικής ενέργειας από τις ανατολικές και δυτικές μονάδες θέρμανσης στα Σκόπια και δεν υπάρχει ρωσικό φυσικό αέριο στις ποσότητες, αλλά μόνο από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.
Στην ανακοίνωση του ESM για τον Δεκέμβριο για την αγορά φυσικού αερίου, η προσφορά έχει αναδιατυπωθεί έτσι ώστε η ενέργεια να μην προέρχεται από τη Ρωσία, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Η τιμή στην οποία η ESM Sales, ως κάτοχος άδειας εμπορίας φυσικού αερίου, το προμηθεύτηκε για τον Δεκέμβριο είναι 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα σταθερή για μεταβλητό ποσό ανάλογα με τις ανάγκες και επιλέχθηκε η εταιρεία Greystone Bulgaria ltd από τη Βουλγαρία, η οποία προσέφερε τη χαμηλότερη σταθερή τιμή. Το φυσικό αέριο που θα προμηθευτεί από την Greystone είναι ένα μείγμα αζέρικου αερίου, αμερικανικού LNG, αλλά όχι ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε ο ESM.
Ένα από τα σημεία απαιτεί ένα «πιστοποιητικό προέλευσης του φυσικού αερίου που εγγυάται ότι το φυσικό αέριο δεν προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία». Εάν ο φορέας εκμετάλλευσης προσφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, υποχρεούται να καταβάλει ο ίδιος τον επιπλέον φόρο που εισήγαγε η Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η Βουλγαρία εισήγαγε πρόσθετο τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος. Μέχρι τώρα, ο ESM απαιτούσε από τους προσφέροντες να αναφέρουν μόνο τη «χώρα προέλευσης του φυσικού αερίου».
Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, αυτός ο νέος φόρος που εισήγαγε η Βουλγαρία είναι μια «παράνομη και εχθρική πράξη». Για την πράξη αυτή, η Βόρεια Μακεδονία ζήτησε επίσης απάντηση από τους διεθνείς οργανισμούς (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας) για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Λόγω αυτού του φόρου, η Βόρεια Μακεδονία ζήτησε από τη Βουλγαρία να αυξήσει τη χωρητικότητα του μοναδικού αγωγού μέσω του οποίου εισάγεται φυσικό αέριο στη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να παρέχονται μεγαλύτερες ποσότητες από άλλα μέρη. Επιπλέον, ο υφιστάμενος αγωγός φυσικού αερίου μισθώνεται στην Gazprom έως το 2030.