Ο κρατικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα. Η τιμή μιας τέτοιας επένδυσης θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για εγκατεστημένη ισχύ 470 μεγαβάτ δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για οικονομικές υποθέσεις Fatmir Bitik σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, όπου συζήτησε το θέμα της ύπαρξης νέων στρατηγικών επενδυτών στην ενέργεια.
Μεταξύ των άλλων επενδύσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η χώρα είναι οι μονάδες φυσικού αερίου στις πόλεις Μπίτολα και Νεγκοτίνο.
"Έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνιο με την αμερικανική εταιρεία "General Electrics" για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στην TPP Negotino με εγκατεστημένη ισχύ 800 μεγαβάτ και στην TPP Μπίτολα για επιπλέον 300 μεγαβάτ", πρόσθεσε ο Bitik .
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένει επίσης ότι η ενεργειακή κρίση θα ξεπεραστεί και οι επενδύσεις στην ενέργεια θα αυξηθούν, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας.
Από τις 16 αιτήσεις για στρατηγικό επενδυτή, οι επτά είναι από τον τομέα της ενέργειας. Με τέσσερις από αυτές, οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αύριο στην κοινοβουλευτική σύνοδο, οι προτεινόμενες νομικές λύσεις για την απόκτηση του καθεστώτος στρατηγικού επενδυτή θα πρέπει να επανεξεταστούν.
«Και οι τέσσερις δυνητικοί στρατηγικοί επενδυτές έχουν ήδη καταθέσει τραπεζική εγγύηση και σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν καταθέσει, θα επενδύσουν συνολικά 786 εκατομμύρια ευρώ», είπε.
Στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης της Συνέλευσης βρίσκονται το σχέδιο νόμου για την υλοποίηση του σχεδίου στρατηγικής επένδυσης «Μυτιληναίος», το σχέδιο νόμου για την υλοποίηση του σχεδίου στρατηγικής επένδυσης «Φωτοβολταϊκό Πάρκο Στύβιον» και ο νόμος για την υλοποίηση του σχεδίου στρατηγικής επένδυσης AIM GREEN TECH, καθώς και ο νόμος για την υλοποίηση του σχεδίου στρατηγικής επένδυσης φωτοβολταϊκού σταθμού Pehchevo.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Σύλλογος Μηχανικών της χώρας (INRM) υπέβαλε επιστολή σε κάθε βουλευτή στο Κοινοβούλιο ξεχωριστά, ζητώντας τους να μην υποστηρίξουν τα τέσσερα «επιζήμια νομοσχέδια» για την υλοποίηση στρατηγικών ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων, επειδή παραβιάζουν την ενεργειακή κυριαρχία της χώρας.