Μενού Ροή
"Άλμα" της Κροατίας για τους στόχους των ΑΠΕ

Η Κροατία πρόκειται να θέσει σε λειτουργία συνολικά 1.200 MW σε ηλιακή και αιολική ενέργεια το 2024, όπως ανακοίνσε ο υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ivo Milatić στο πλαίσιο της II Περιφερειακής Διάσκεψης RE-Source Croatia Hub 2024.

Η Κροατία έχει ήδη συνδέσει 750 MW με 800 MW ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο δίκτυο από την αρχή του έτους και οι συνολικές προσθήκες το 2024 αναμένεται να φτάσουν τα 1.200 MW, δήλωσε ο Ivo Milatić στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ από την Renewable Σύνδεσμος Energy Sources of Croatia . Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα χρόνια θα διατίθενται ετησίως 700 MW έως 800 MW. Η χώρα πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της για το 2030 για 3,5 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται από την ενεργειακή στρατηγική, έως το 2028, πρόσθεσε ο Milatić.

Ασταμάτητη η Κροατία

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το 2018, όταν η Κροατία υιοθέτησε τον πρώτο κανονισμό για την παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση, υπήρχαν 55 MW ηλιακής ενέργειας. Η Κροατία έχει φτάσει τώρα τα 700 MW, εκ των οποίων τα 600 MW βρίσκονται στις στέγες των επιχειρήσεων και των σπιτιών, είπε ο Milatić.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μόνο φέτος θα εγκατασταθούν κοντά στα 500 MW ηλιακής ενέργειας.  Ο υφυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε ασταμάτητη την ηλιακή ενέργεια της Κροατίας. Ωστόσο, παράλληλα με την ηλιακή ενέργεια και την κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είπε.

Η κυριαρχία των έργων ηλιακής ενέργειας φαίνεται από τις ενεργειακές εγκρίσεις, τις οποίες εκδίδει το υπουργείο. Από τα 5 GW συνολικά από το 2021, πάνω από το 70% αφορά φωτοβολταϊκά, επεσήμανε ο Υφυπουργός. Σήμερα, οκτώ από τα 10 αιτήματα για έγκριση ενέργειας αφορούν ηλιακή ενέργεια. Το υπουργείο αναμένει ότι το σύνολο θα φτάσει τα 8 GW μέχρι το τέλος του έτους. 

Τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον τοποθεσίες για μεγάλα αιολικά πάρκα, σημειώνοντας ότι πάνω από το ήμισυ της επικράτειας της Κροατίας βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές. Σε λίγους μήνες το υπουργείο θα ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση των τοποθεσιών των αιολικών πάρκων και θα καθορίσει τις περιοχές μετάβασης, όπου οι επενδυτές θα ενημερώνονται για τις διοικητικές απαιτήσεις για κάθε πιθανή επένδυση, εξήγησε ο Milatić.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας