Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να άρει την απαίτηση να πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Gazprombank με συνάλλαγμα που θα μετατρέπεται σε ρούβλια εντός της τράπεζας και να μπορεί να γίνεται με έμβασμα από άλλη τράπεζα, χαλάρωσε τις ανησυχίες ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην τράπεζα θα οδηγήσουν σε πρόωρη διακοπή των προμηθειών στην Ευρώπη. Μαζί έδωσε και ανάσα στις τιμές του φυσικού αερίου που τις τελευταίες μέρες κινούνταν ανοδικά.
Ήδη επ’ αυτού έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές εταιρείες που αγοράζουν ποσότητες μέσω του αγωγού Southstream ή LNG μέσω πλοίων, ότι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συναλλαγές με πληρωμή μέσω άλλης τράπεζας που θα είναι συμβεβλημένη με τον τραπεζικό βραχίονα του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα.
Σημειώνεται ότι από το τέλος του μήνα, ο Southstream θα είναι ίσως ο μόνος αγωγός που παραμένει σε λειτουργία, καθώς η ροή από τον αγωγό που περνά μέσω Ουκρανίας αναμένεται να σταματήσει, καθώς η τελευταία έχει ανακοινώσει πως δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σχετική συμφωνία.
Η διακοπή αναμένεται να επηρεάσει έντονα τις αγορές σε ορισμένες γειτονικές της χώρες που συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.
Η αύξηση 79% της κατανάλωσης στη Γερμανία ανεβάζει τις τιμές LNG
Η πτώση της θερμοκρασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχει προκαλέσει ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Αν και κάπως διστακτικό, αυτό το ράλι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή έλλειψης στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Ο χειμώνας είναι η περίοδος αιχμής της ζήτησης για φυσικό αέριο καθώς η ζήτηση για άμεσα διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια βασικού φορτίου εκτοξεύεται. Η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στην Ευρώπη, η κατανάλωση φυσικού αερίου της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 79% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην κατανάλωση που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε το Reuters— Gavin Maguire.
Η Γερμανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, παίρνει πολύ αέριο σε υγροποιημένη μορφή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας τη ζήτηση και εκεί υψηλότερα. Αυτό ήδη καταχωρείται. Στα τέλη Νοεμβρίου, η ζήτηση για φυσικό αέριο από μονάδες υγροποίησης στην Ακτή του Κόλπου αυξήθηκε κοντά στα υψηλά όλων των εποχών, φτάνοντας τα 14, 6 δισεκατομμύρια cu m σε μία μόνο ημέρα. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό ημερήσιας ζήτησης από την αρχή του έτους, λίγο χαμηλότερο από το ρεκόρ των 14, 7 δισεκατομμυρίων cu m που κρατήθηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χρόνος για να σπάσει αυτό το ρεκόρ, χάρη στις χαμηλές ταχύτητες ανέμου στην Ευρώπη.