Ποδαρικό με καλά νέα για τις χώρες που έχουν επενδύσει σε ενεργειακές υποδομές φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας κάνει το 2022. Κείμενο που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters και αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Ιανουαρίου από την Ευρωπαική Επιτροπή αποφαίνεται θετικά μεν για τις δύο μορφές ενέργειας, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Τα "πράσινα" πυρηνικά
Το προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters, θα χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως πράσινες εάν το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων.
Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής πριν από το 2045.
Το "πράσινο" φυσικό αέριο
Οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα θεωρούνται επίσης πράσινες εάν παράγουν εκπομπές κάτω από 270 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα, αντικαταστήσουν μια πιο ρυπογόνο μονάδα ορυκτών καυσίμων και λάβουν άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.
Προφανώς σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η μονάδα Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της το 2023 και από το 2025 να μετατραπεί σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Οι μονάδες αυτές πρέπει να πληρούν άλλες προϋποθέσεις, όπως ότι είναι τεχνικά εξοπλισμένα για να καίνε αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα χαρακτηρίζεται πράσινη με το σκεπτικό ότι είναι μια «μεταβατική» δραστηριότητα - που ορίζεται ως δραστηριότητα που δεν είναι πλήρως βιώσιμη, αλλά έχει εκπομπές κάτω από τον μέσο όρο της βιομηχανίας και δεν δεσμεύει ρυπογόνα στοιχεία κατά τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια.
Η προτάσεις
Οι χώρες της ΕΕ και μια ομάδα ειδικών συμβούλων θα εξετάσουν το προσχέδιο πρότασης, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν δημοσιευτεί αργότερα τον Ιανουάριο. Μόλις δημοσιευθεί, η πρόταση θα μπορούσε να ασκήσει βέτο από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πολιτική έχει βυθιστεί σε λόμπι από τις κυβερνήσεις για περισσότερο από ένα χρόνο και οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με το ποια καύσιμα είναι πραγματικά βιώσιμα.
Το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου τις μισές εκπομπές CO2 του άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά η υποδομή φυσικού αερίου συνδέεται επίσης με διαρροές μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου που θερμαίνει τον πλανήτη.
Οι ειδικοί σύμβουλοι της ΕΕ είχαν συστήσει οι μονάδες φυσικού αερίου να μην χαρακτηρίζονται ως πράσινες επενδύσεις εκτός εάν πληρούν ένα χαμηλότερο όριο εκπομπών CO2/kwh 100g, με βάση τις βαθιές περικοπές εκπομπών που οι επιστήμονες λένε ότι είναι απαραίτητες για την αποφυγή καταστροφικών κλιματικών αλλαγών.
Η πυρηνική ενέργεια παράγει πολύ χαμηλές εκπομπές CO2, αλλά η Επιτροπή ζήτησε τη συμβουλή ειδικών φέτος σχετικά με το εάν το καύσιμο πρέπει να θεωρηθεί πράσινο, δεδομένων των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.
Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν τους κανόνες πέρυσι για τμήματα της πράσινης λίστας, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως τα κτίρια και οι μεταφορές και από αυτόν τον μήνα οι επενδύσεις που δεν περιλαμβάνονται στην ταξινόμηση δεν μπορούν να εμπορεύονται ως φιλικές προς το κλίμα στην ΕΕ. Οι κανόνες για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά θα τεθούν σε εφαρμογή αργότερα.