Μενού Ροή
Ξεκλειδώνει η επιδότηση ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες-Πράσινο φως από την Κομισιόν - Οι εκτιμήσεις για το ύψος της

Θέμα λίγων ημερών είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεκλειδώσει την επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος των επιλέξιμων ενεργοβόρων βιομηχανιών στη βάση του ειδικού σχήματος κρατικών ενισχύσεων TCTF για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης και των παρενεργειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και τούτο διότι χθες δημοσιεύθηκε η εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) για το ελληνικό σχήμα, με την συνολική ενίσχυση να φτάνει κατά μέγιστο τα 150 εκατ. ευρώ. 

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι, με βάση την εικόνα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 και τις εκτιμήσεις για το 2024, η επιδότηση προς τις βιομηχανίες θα είναι της τάξης των 10-20 ευρώ/MWh και το συνολικό ποσό που θα δοθεί -έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 σύμφωνα με την απόφαση- δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.  Η επιδότηση θα δοθεί με αναδρομική ισχύ, από τότε που κοινοποιήθηκε το ελληνικό σχήμα στις Βρυξέλλες, την άνοιξη του 2023, έως τις 30 Ιουνίου 2024 οπότε και εκπνέει η ισχύς του TCTF (παρατάθηκε πρόσφατα για έξι μήνες σε σχέση με την αρχική ημερομηνία λήξης της 30ης Δεκεμβρίου 2024). Η επιδότηση θα δοθεί με όρους που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού και ότι η επιδότηση θα μετακυλιστεί στους τελικούς δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η «ένεση» έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ενεργοβόρο βιομηχανία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι άλλες χώρες με μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια λαμβάνουν δραστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας,  όπου η κυβέρνηση Σολτς ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου δέσμη μέτρων με ορίζοντα διετίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη μείωση της φορολογίας στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει ο μεταποιητικός τομέας (από 15,37 ευρώ σε 0,50 ευρώ/MWh) καθώς και πρόσθετη στήριξη για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που θα αποζημιώνονται για τους ρύπους που εκπέμπουν. Μόνο για το 2024, το ύψος των μέτρων στήριξης των γερμανικών βιομηχανιών ανέρχεται σε 12 δις. ευρώ.

Συνάντηση Ομάδας Εργασίας ΥΠΕΝ- ΣΕΒ

Πηγές της ενεργοβόρου βιομηχανίας κάνουν λόγο για ένα θετικό πρώτο βήμα, τονίζοντας με έμφαση ότι απαιτούνται κι άλλα μέτρα στήριξης για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συνάντηση της ειδικής Ομάδας Εργασίας του ΣΕΒ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του μήνα). Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα του μηχανισμού αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 για τα έτη 2021-2030 για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις. Πέρα από την αναγκαιότητα άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού, έχει τεθεί επί τάπητος και το θέμα της αύξησης των εσόδων του μηχανισμού αντιστάθμισης για το 2023, ώστε να καλυφθούν οι σχετικές αποζημιώσεις. Με βάση την υφιστάμενη κατανομή των εσόδων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, για φέτος προβλέπεται να αξιοποιηθούν για την αντιστάθμιση το 11% των εσόδων. Η βιομηχανία τονίζει ότι το ποσοστό αυτό δεν αρκεί και έχει ζητήσει αύξησή του στα επίπεδα του 17%, με την πρόταση του ΥΠΕΝ να αναμένεται σήμερα. Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί είναι το πώς θα απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος προκειμένου να υλοποιηθούν τα   «πράσινα» PPAs που έχουν ήδη υπογράψει αρκετές ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Οι μονάδες ΑΠΕ που έχουν PPA με βιομηχανίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ομάδα Β στην σειρά κατάταξης για την λήψη όρων σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρισμού και το ΥΠΕΝ αναμένεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εν λόγω ομάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας