Μενού Ροή
Σε πτώση η ζήτηση για ρεύμα στην Ελλάδα - Γιατί ανησυχούν οι αναλυτές

Περαιτέρω μείωση σε σχέση με το 2022 κατέγραψε η ζήτηση για ηλεκτρισμό στην Ελλάδα το 2023 -παρά την πτώση των τιμών σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ του 2022-, με την τάση αυτή να καταγράφεται πανευρωπαϊκά, εκτός μερικών αξιοσημείωτων εξαιρέσεων: Σύμφωνα με τα στοιχεία του think-tank ICIS, η ζήτηση για ρεύμα στη χώρα μας μειώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2022, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης που ήταν 3,1%. Η μικρότερη συγκριτικά μείωση της ζήτησης στη χώρα μας σε σχέση με άλλες συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με την διατήρηση των μέτρων στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ ρόλο εκτιμάται ότι έπαιξαν και οι ήπιες καιρικές συνθήκες που περιόρισαν τις ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι, αν και αυτός ο παράγοντας αφορά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του ICIS που έρχονται στον απόηχο των στοιχείων του ΔΕΣΦΑ για μείωση 10% και στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου το 2023 (που ακολούθησε τη μείωση 19% του 2022) δείχνουν ότι παρά την αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού κατά το έτος που πέρασε, η ζήτηση δεν έχει ανακάμψει.

Όπως επισημαίνει η ICIS, η μείωση για ηλεκτρισμό σε όλη την Ευρώπη είναι κατά 6,5% χαμηλότερη από το μέσο όρο της πενταετίας 2017-2021, με την πτωτική τάση να αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς και βιομηχανικούς). Το μέγεθος της πτώσης της ζήτησης κατά το έτος που πέρασε ποικίλλει έντονα από χώρα σε χώρα και είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, από το ποσοστό της κατανάλωσης που αφορά στην βιομηχανία, έως την ένταση των μέτρων στήριξης των οικιακών καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρείται σύμπτωση που τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης της ζήτησης καταγράφονται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία όπου η βιομηχανική ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι κοντά στο 50% του συνόλου. Στον αντίποδα, τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό στη Νορβηγία (χώρα που λόγω των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών υδροηλεκτρικής παραγωγής επηρεάστηκε λιγότερο από την ενεργειακή κρίση σε σχέση και τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης) αλλά και στην Ολλανδία. Οριακά θετικό ήταν το πρόσημο και στην Πορτογαλία, όπου η κυβέρνηση θέσπισε ρυθμιζόμενες «ταρίφες» για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

zitisi revmatos

Η μη ανάκαμψη της ζήτησης το 2023 -παρά την αποκλιμάκωση των τιμών- κρίνεται ως παράδοξη, αλλά και ανησυχητική εξέλιξη από τους αναλυτές του think tank, στο μέτρο που έως ένα βαθμό φαίνεται να παραπέμπει σε demand destruction, υπό την πίεση και των αυξανόμενων επιτοκίων, του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας που ταλανίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  Ο παράγοντας «καιρός» (ήπιος χειμώνας, καλοκαίρι χωρίς μεγάλους καύσωνες) υπολογίζεται ότι επηρέασε την πτώση της ζήτησης πανευρωπαϊκά κατά 15-20% περίπου, με το υπόλοιπο να αποδίδεται στους παράγοντες που προαναφέρθηκαν.  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας