Μενού Ροή
Ως το Μόναχο ο Green Aegean Interconnector - Ποια άλλα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκονται στο 10ετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύων του ENTSO-Ε

Στη δημοσιότητα έδωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E) ηλεκτρικής ενέργειας τη διαδρομή του νέου έργου Green Aegean Interconnector. Στόχος του έργου είναι η μεταφορά της πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας από το Αιγαίο στα βιομηχανικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αρχική διαδρομή διέρχεται από την Αδριατική Θάλασσα, χωρίς να διακλαδίζεται προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ή την Κροατία. Αφού φτάσει στη Σλοβενία θα στραφεί προς τα βόρεια προς την Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία και το Μόναχο.

green aegean interconnector

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα υπάρξουν μικρότερες γραμμές στην πορεία για να φτάσετε τελικά σε αυτές τις άλλες βαλκανικές αγορές. Να σημειωθεί ότι ο Κροατικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (HOPS) ξεκίνησε πρόσφατα συνομιλίες με τον ΑΔΜΗΕ και άλλους ομολόγους στην περιοχή σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο έργο.

Σύμφωνα με την κατάθεση που έγινε στο ENTSO-E, η νέα γραμμή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2035. Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν τοποθετήσει το κόστος σε 7 έως 8 δισ. ευρώ.

Στόχος του έργου Green Aegean Interconnector είναι η μεταφορά της πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας από το Αιγαίο στα βιομηχανικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Τα άλλα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος

Great Sea Interconnector: Πρόκειται για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ, η οποία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2029. Project promoter έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ.

GREGY Green Energy Interconnector: Το καλώδιο, με project promoter της εταιρεία ELICA του ομίλου Κοπελούζου, θα συνδέει ηλεκτρικά την Αττική με την Αίγυπτο.

Greece – Africa Power Interconnector (GAP Interconnector). Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αφρικής αναπτύσσει η Eunice με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2030.

GRITA 2: Η νέα διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας.Το έργο έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2031, αλλά δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης.    

Κάθετος διάδρομος Ελλάδας – Βουλγαρίας: Θα συνδέει ηλεκτρικά την περιοχή του Λαγκαδά με το Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας. Βρίσκεται  υπό σχεδιασμό με ορίζοντα κατασκευής έως τον Ιούλιο του 2036.

Ανατολικός διάδρομος Ελλάδας – Βουλγαρίας. Θα  συνδέει τις περιοχές Μαρίτσα και Νέα Σάντα. Είναι υπό σχεδιασμό και αναμένεται να λειτουργεί τον Ιούλιο  2036.

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας: Αφορά γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV που υπολογίζεται ότι θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 200 MW, τη μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις. Εκτιμάται ότι θα λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2030.

Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας:  Θα διασύνδεει με καλώδιο  400kV τη Μελίτη με τη Μπίτολα και αναμένεται να λειτουργεί στα τέλη του 2035.

Δύο έργα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Βροχόνερα Ι και Αμφιλοχία)

Μονάδα αποθήκευσης στη Μακεδονία του Ομίλου Eunice

Μονάδα αντλησιοταμίευσης των ΔΕΗ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον Λάδωνα

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας