Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Σολτς ήταν και η διασύνδεση Ελλάδας - Γερμανίας μέσω του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου Green Αegean. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
"Στις συζητήσεις μας, ξεχωριστή θέση είχε και η γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα.Είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών μας", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα
Ο Θεόδωρος Τσακίρης , Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σχολιάζει στο energymag.gr τις προοπτικές αυτού του νέου ενεργειακού διαδρόμου, αλλά και την ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται για την Ελλάδα. "Είναι μια πολύ φιλόδοξη αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητη πρωτοβουλία της Ελλάδος, εάν θα ήθελε να υλοποιηθεί το όραμά της να καταστεί γέφυρα διαμετακόμισης καθαρής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Κεντρική Ευρώπη. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης επιδιώκει να μπορέσει να καταστεί η χώρα πλεονασματικος παραγωγός καθαρής ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα σε αυτή τη δεκαετία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οπότε, ουσιαστικά πάμε σε μία διαδικασία που προς τέλη αυτής της δεκαετίας - αρχές της επόμενης, η χώρα μας από εισαγωγέας ενέργειας θα καταστεί πλεονασματικός παραγωγός και εξαγωγός καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι ακριβώς ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος, να μπορεί να διοχετευθεί κατά τρόπο που να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμος και αμοιβαία επωφελής για τους μεγαλύτερους από αυτή καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη. Μια απευθείας γραμμή δηλαδή προς τη Γερμανία, η οποία θα διέρχεται μέσα από διεθνή ύδατα στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και διαμέσου της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας, να μπορεί να καταλήξει στη νότια Γερμανία για την κάλυψη των δικών της αναγκών."
Το πράσινο καλώδιο 1.300χλμ θα ενισχύει τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας αλλά και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η παραγόμενη ενέργεια που δεν μπορεί να απορροφηθεί από το ελληνικό σύστημα θα εξάγεται αντί να απορρίπτεται. Η υλοποίηση του Green Aegean - θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά θα αποτελέσει με την υλοποίησή του ακόμη ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, σημείωσε ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο.
"Αυτό το έχουμε ήδη πετύχει μέσα από τον εκμηδενισμό εισαγωγών ρωσικού αργού και ρωσικών προϊόντων. Μειώνουμε την εισαγωγή μας σε φυσικό αέριο γενικότερα και ειδικότερα από τη Ρωσία. Η χώρα μας είναι ήδη διαμετακομιστής μη ρωσικού αερίου . Και αυτός ο ρόλος πρόκειται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από την ΕΔΕΥΕΠ για τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι γεωτρήσεις του 2024/25.θα μας δώσουν μια σαφή απάντηση και αν τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, τότε η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καταστεί η ίδια μέχρι το τέλος της δεκαετίας και παραγωγός και εξαγωγός φυσικού αερίου. Ακόμα, πιστεύω ότι η σχεδόν ολική αντικατάσταση των εισαγωγών φυσικού από τη Ρωσία μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη διετία σε πολύ σημαντικό βαθμό, από τη στιγμή κατά την οποία άλλωστε λήγει και το 2026 και το δεκαετές συμβόλαιο της ΔΕΠΑ με την Gazprom, το οποίο όπως γνωρίζετε ήδη έχει αρκετά «προβληματικά σημεία». Οπότε πιστεύω ότι το Green Aegean Interconnector που έχει ορίζοντα υλοποίησης τις αρχές της επόμενης δεκαετίας δεν σχετίζεται με το στόχο καθώς αυτός θα έχει επιτευχθεί πολύ πριν από το 2032", σημειώνει ο Θεόδωρος Τσακίρης.