Ζήτημα ρευστότητας για τους προμηθευτές ενέργειας, αλλά και μεγάλων επιβαρύνσεων από τα κόστη χρήματος στους καταναλωτές μπαίνει καθώς οι πρώτοι καλούνται να πληρώνουν εμπρόθεσμα τα ποσά από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που εισπράττουν για τρίτους, όμως, πολλοί συνδρομητές - πελάτες τους είτε χρωστούν είτε καθυστερούν να καταβάλουν τα ποσά αυτά ή και εν συνόλω τα οφειλόμενα στους λογαριασμούς. Έτσι οι προμηθευτές καταλήγουν να λειτουργούν ως “τράπεζες” με σειρά μεγάλων επισφαλειών που τελικά τις πληρώνουν οι συνεπείς πελάτες.
Στο φόντο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την οποία κοινοποιεί στη ΡΑΑΕΥ ζητεί τη λήψη μέτρων ώστε να θεραπευτεί η σχετική ασυμμετρία στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται ναι μεν διασφαλίζεται η εμπρόθεσμη απόδοση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τους προμηθευτές προς τους Διαχειριστές, αλλά όχι η καταβολή των εν λόγω χρεώσεων από τους τελικούς καταναλωτές.
Όπως αναφέρει, ο ΕΣΠΕΝ, σήμερα, "οι Λογαριασμοί ΕΛΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ εμφανίζουν σοβαρότατα ελλείμματα ύψους 300 εκ. € και 140 εκ. € αντίστοιχα, ενώ αναμένονται οι σχετικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία για τον άμεσο ισοσκελισμό του ΕΛΥΚΩ, με ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να πρέπει να εισρεύσουν πιθανότατα και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα, η αλλαγή του πλαισίου προσδιορισμού των δικαιούχων μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ -όπως θεσπίστηκε το 2019 και τροποποιημένο ισχύει- απαιτεί αναδρομικές εκκαθαρίσεις (πιθανότατα σε μόνιμη βάση) εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν από τους Προμηθευτές για να αποδοθούν στη συνέχεια στον ΔΑΠΕΕΠ."
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο το όλο πλαίσιο αποβαίνει, τελικά, σε βάρος των συνεπών πελατών, που καλούνται να καλύψουν κόστη. Έτσι θέτει επί τάπητος την επαναφορά του δικαιώματος του παλαιού Προμηθευτή να υποβάλει εντολή αποκοπής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών του με αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόταση την οποία ήδη έχει υποβάλλει με επιστολή του στις αρχές Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, προτείνει να γίνεται ενημέρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σχετικά με το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που δεν έχουν καταβληθεί και η είσπραξη αυτών μέσω της ΑΑΔΕ από τον τελικό καταναλωτή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η υποχρέωση των Προμηθευτών θα ολοκληρώνεται με την ενημέρωση της ΑΑΔΕ από αυτούς αναφορικά με το ύψος των καταβληθέντων ποσών ανά καταναλωτή.
Διαφορετικά, τονίζεται ότι η συνέχιση της υποχρέωσης απόδοσης ανείσπρακτων ποσών ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τους Προμηθευτές προς τους Διαχειριστές, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα εντείνει το πρόβλημα της δομικής ασυμμετρίας ως προς τις συνθήκες του ανταγωνισμού στη δραστηριότητα της προμήθειας, προκαλώντας δυσμενέστατες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των Ειδικών Λογαριασμών και στην εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας.