Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου δείχνει ότι οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής υπερισχύσει των ανησυχιών για σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει η Capital Economics. Ωστόσο η ίδια πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ και θα ανέβουν ξανά πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Εξάλλου, το βασικό της σενάριο είναι ότι θα αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ και ότι τα περισσότερα μέτρα τόνωσης στην Κίνα θα στηρίξουν τη ζήτηση πετρελαίου.
Επιπλέον, όπως τονίζει, εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα καθυστερήσει τα σχέδιά του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν έως και κατά 5 δολάρια την τελευταία εβδομάδα αγγίζοντας τα 76 δολάρια το βαρέλι, μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της οικονομίας και της αγοράς εργασίας που πυροδότησαν φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ. Η μεταβλητότητα ήταν έντονη καθώς την Τρίτη οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρώς ωστόσο χθες δέχθηκαν νέες πιέσεις αρχικά, και πριν ανακάμψουν και πάλι έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου που έδειξαν αύξηση αποθεμάτων πετρελαίου της τάξης των 180.000 βαρελιών για την εβδομάδα έως τις 2 Αυγούστου. Αν και μικρή, η αύξηση φάνηκε να εξέπληξε τους trades, καθώς έσπασε το σερί της πτώση των αποθεμάτων των τελευταίων πέντε εβδομάδων.
Η Capital Economics πιστεύει ότι υπάρχουν τέσσερα σημεία στις αγορές πετρελαίου που αξίζει να σημειωθούν.
Πρώτον, σαφώς μια ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβαρύνει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Τούτου λεχθέντος, ο οίκος δεν πιστεύει ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Σε τελική ανάλυση, η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι θετική και μέχρι στιγμής φέτος, η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ διατηρείται καλά.
Θα πρέπει επίσης η ύφεση να είναι βαθιά ώστε να επιβαρύνει πολύ την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Όπως σημειώνει η Capital Economics, από το 2007 έως το 2009 η κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή περίπου 2,3% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ το 2001 μειώθηκε κατά 1 εκατ. βαρέλια.
Δεύτερον, οι επενδυτές ανησυχούσαν για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ακόμη και πριν «σκάσει» στην αγορά η προοπτική ύφεσης των ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση στην Κίνα έχουν επηρεάσει επίσης τις τιμές πρόσφατα.
Η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργεια (EIA) εκτιμά ότι η κατανάλωση πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε κατά 2% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο. Τους επόμενους έξι μήνες, η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα παραμείνει θετική καθώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί περισσότερη δημοσιονομική στήριξη. Αλλά υπάρχει μικρή προοπτική άνθησης της ζήτησης πετρελαίου, δεδομένου ότι θα ρέει κυρίως σε υψηλότερες επενδύσεις και η ζήτηση της Κίνας επιβαρύνεται από την αδυναμία στον κλάδο της κατασκευής ακινήτων.
Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα η ΕΙΑ μείωσε τις προβλέψεις της για τη μέση τιμή του πετρελαίου για φέτος και το επόμενο έτος, επικαλούμενη την πρόσφατη πτώση που επιταχύνθηκε από τις οικονομικές ανησυχίες, ενώ σημείωσε πως εξακολουθεί να αναμένει υψηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες. Οι τιμές του Brent θα κυμαίνονται μεταξύ των 85 και των 90 δολαρίων ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την EIA.
Τρίτον, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν πολύ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες, ο ΟΠΕΚ+ είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει στα σχέδιά του για αύξηση της παραγωγής από τον Οκτώβριο, εκτιμά η Capital Economics.
Τα μέλη του οργανισμού επανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική παραγωγής θα υπαγορευτεί από τις «επικρατούσες συνθήκες της αγοράς». Αυτό δίνει στον ΟΠΕΚ+ αρκετή κάλυψη για να καθυστερήσει τα σχέδιά του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Και τέταρτον, αφήνοντας στην άκρη τους φόβους για ύφεση των ΗΠΑ, εξακολουθούν να υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι για άνοδο των τιμών του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, επισημαίνει η Capital Economics. Χαμένο κάπως ανάμεσα στο θόρυβο του sell-off στα χρηματιστήρια, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν έδωσε τη Δευτέρα σήμα ότι θα ανταποδώσει τη δολοφονία στην Τεχεράνη.
Όπως εκτιμά ο οίκος, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι αβέβαιος, αλλά η πιθανότητα να διευρυνθεί αποτελεί βασικό κίνδυνο για τις τιμές του πετρελαίου, ειδικά δεδομένου ότι το Ιράν αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 3% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.
Προς το παρόν, το κεντρικό σενάριο της Capital Economics εξακολουθεί να είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει μια «σκληρή» προσγείωση και ότι η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ και στην Κίνα δεν θα αρχίσει να μειώνεται απότομα. Συνεπώς, εμμένει στην πρόβλεψή της ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent θα τελειώσουν το έτος κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι.