Μενού Ροή
Ανοίγει ο δρόμος για πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αλλάζω συσκευή" για επιχειρήσεις

Σειρά θεμάτων επιχειρεί να ρυθμίσει τροπολογία, που κατέθεσε αργά το βράδυ την Μεγάλης Τρίτης, σε νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, το ΥΠΕΝ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, με το άρθρο 6 με τίτλο “Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού επιχειρήσεις - Εξουσιοδοτική διάταξη”, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τρέξει ανάλογο πρόγραμμα με αυτό που έχει ήδη τρέξει για νοικοκυριά με το γνωστό «Εξοικονομώ -Αλλάζω Συσκευή».

Ειδικότερα, η εξουσιοδοτική διάταξη στο Άρθρο 6 προβλέπει τις διαδικασίες για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 στην τροπολογία “με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών δύναται να προκηρύσσονται δράσεις, χρηματοδοτούμενες από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από άλλες πηγές, που αφορούν αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού επιχειρήσεις και ανακύκλωση των αποσυρόμενων συστημάτων και εξοπλισμού μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους Φορείς, σύμφωνα με τον ν. 4819/2021 (Α’ 129).”

Επίσης στην τροπολογία αναφέρεται ότι “με την απόφαση της παρ. 1 καθορίζονται προϋπολογισμός σχετικής δράσης, τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση και απόσυρση συστήματα και εξοπλισμός, χρηματοδότησης αυτών, οι δικαιούχοι δράσης, διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι συνέπειες τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων δράσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για εφαρμογή της.”

Ουσιαστικά, όπως σημειώνεται στη ρύθμιση με την υπουργική απόφαση θα αναφέρονται και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, όπως ο προϋπολογισμός της κάθε σχετικής δράσης, τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση και απόσυρση συστήματα και ο εξοπλισμός, η χρηματοδότηση αυτών, οι δικαιούχοι της δράσης, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι συνέπειες τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων δράσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για εφαρμογή της.

Όπως σημειώνεται στην παράγραφο 3 “φορέας υλοποίησης των δράσεων παρούσας ορίζεται Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την απόφαση της παρ. 1 προβλέπονται οι αρμοδιότητες του Φορέα υλοποίησης, τα καθήκοντα και οι όροι υλοποίησης των δράσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικά ανάληψη, εκπλήρωση και εποπτεία άσκησης των καθηκόντων που απορρέουν από αυτήν.

Επίσης στην παράγραφο 4 της τροπολογία ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών δύναται να ορίζονται ως αρμόδιοι Φορείς για την πιστοποίηση αντικατάστασης και απόσυρσης των συστημάτων και του εξοπλισμού, καθώς και για την καταβολή χρηματοδότησης στους δικαιούχους, οι εγκεκριμένοι, ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, Φορείς, σύμφωνα ν. 4819/2021, που διαθέτουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρική στόχευση του ΥΠΕΝ είναι η προώθηση, για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας για το πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, είχε σημειώσει ότι θα υπάρξει ανάλογο για τις επιχειρήσεις με μια αρχική εκτίμηση για διαθέσιμους πόρους στα 160 εκατ. ευρώ. Ερώτημα είναι, βέβαια, τα κριτήρια, που με βάση εκτιμήσεις και πάλι μπορεί να κινούνται από 30 έως και 40%, πάντα, για την απόσυρση και αντικατάσταση συσκευών ψύξης, θέρμανσης και κλιματισμού.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα διευρύνθηκε φτάνοντας το ύψος των 287 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα για τα νοικοκυριά με ένταξη επιπλέον 105.000 νοικοκυριών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» από τη λίστα επιλαχόντων. Έτσι ο συνολικός αριθμός έχει φτάσει τους 541.000.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας