Μενού Ροή
Mitsotakis solts
Μητσοτάκης σε Σολτς: Γεωστρατηγικής σημασίας ο πράσινος ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Βορρά και Νότου

Πλούσια ήταν η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη σημερινή συνάντησή τους στο Βερολίνο. Οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας αναφέρθηκαν στην ενεργειακή συνεργασία, στην εξελισσόμενη κρίση στο Ισραήλ, την Ουκρανία, την ελληνική οικονομία, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και τις διμερείς σχέσεις.

Γεωστρατηγικής σημασίας ο ενεργειακός διάδρομος Βορρά Νότου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη σημασία της συνεργασίας και σε ενεργειακό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας τον πράσινο ενεργειακό διάδρομο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, που όπως είπε αποτελεί σημαντικό βήμα και για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια αλλά και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

"Στις συζητήσεις μας, ξεχωριστή θέση είχε και η γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα.

Είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών μας" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Μια από τις σταθερότερες οικονομίες στην Ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προχωρά σε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και από μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη έχει πλέον καταστεί μια από τις σταθερότερες Οικονομίες στην Ευρωζώνη η οποία καταγράφει ανάπτυξη, προσελκύει επενδύσεις και στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. «Έχουμε δυο βασικές αρχές: Τον ακλόνητο προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική με στόχο την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων. 

Ελληνοτουρκικά

Στο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για τις προσπάθειες να παραμείνουν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις σε ήρεμα νερά με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Διευκρίνισε ότι διαφωνεί απόλυτα με τις θέσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε ότι αφορά τη Χαμάς, αλλά επανέλαβε πως: «Το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνο-τουρκική προσέγγιση που ήδη έχει παράξει αποτελέσματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ότι αυτό πρέπει να γίνεται εντός των ορίων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ επαναβεβαίωσε για την ετοιμότητα της χώρας μας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως κοινός στόχος είναι οι επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στη βάση των προτάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Μεταναστευτικό: Ανταλλαγή απόψεων για αμοιβαία επωφελείς πολιτικές

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με την κρίση στη Μέση Ανατολή να εξελίσσεται, «είναι πολύ πιθανόν κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες ισχυρές πιέσεις στα σύνορά τους», ζητώντας παράλληλα εντονότερη και πολύπλευρη αρωγή από την Ευρώπη.

«Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών- μελών», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως έχει συζητήσει με τον Όλαφ Σολτς πώς θα επιλύσουν πραγματικά, υπαρκτά προβλήματα δευτερογενών ροών που χρήζουν κοινής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

«Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση, αφενός την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων ροών».

Επικαλούμενος δε, μια γερμανική παροιμία, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται και είμαι σίγουρος ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουμε πιο στενή συνεργασία». 

 

«Ταχεία ολοκλήρωση» του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομία της. Βλέπουμε πώς είναι οι οικονομικοί δείκτες την τελευταία περίοδο. Και οι αγορές εκτιμούν ιδιαίτερα τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα το πρόβλημα του χρέους και βελτίωσαν αισθητά την αξιολόγηση της Ελλάδας. Πρόκειται πράγματι για μια νέα εποχή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης, πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε και στο μέλλον», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – στην αυτοάμυνα, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου», τασσόμενος υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, κάνοντας λόγο για θηριώδη πόλεμο, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας