Μενού Ροή
Ο χαλκός και τα καλώδια έφεραν το 90% των κερδών της Viohalco – Ζημιές στο χάλυβα

Ο κλάδος του χαλκού συνδυαστικά με τον τομέα καλωδίων έφεραν πάνω από το 90% της κερδοφορίας του ομίλου Viohalco το πρώτο εξάμηνο του 2024, εν αντιθέσει με το χάλυβα που είχε ζημιές 22 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Συνάμα, καλά πήγαν και οι σωλήνες χάλυβα που έφεραν καθαρά κέρδη 26 εκατ. ευρώ, έναντι 10 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Viohalco για το πρώτο εξάμηνο του 2024 επηρεάστηκε κυρίως από το μείγμα πωλήσεων των διάφορων κλάδων, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης αναιμικής ζήτησης στους ευρωπαϊκούς τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών και διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ, έναντι 3,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, καθώς το management έδωσε προτεραιότητα σε κατηγορίες προϊόντων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους συνδυαστικά με τον αυστηρό έλεγχο κόστους και διαμορφώθηκε σε 273 εκατ. ευρώ από 269 εκατ. ευρώ το 6μηνο του 2023.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τα 60,5 εκατ. ευρώ που ήταν η επίδοση το πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που όπως προαναφέρθηκε, οφείλεται στην οργανική ανάπτυξη των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, καθώς και του θετικού αποτελέσματος μετάλλου στον κλάδο χαλκού.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 1,928 δισ. ευρώ, ως επακόλουθο της εποχικότητας του κεφαλαίου κίνησης, παρά την αποτελεσματική διαχείρισή του, ιδίως από τους κλάδους αλουμινίου, καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, σε ένα περιβάλλον διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και αστάθειας των τιμών μετάλλων.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 68,9 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια έναντι της επίδοσης του 1ου εξαμήνου του 2023 που ήταν στα 36,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,266 ευρώ έναντι 0,141 ευρώ πέρυσι.

Οι επιδόσεις ανά κλάδο

Αλουμίνιο: Το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο κύκλος εργασιών του κλάδου αλουμινίου διαμορφώθηκε σε 969 εκατ. ευρώ από 1,015 δισ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2023, με τα κέρδη προ φόρων στο 1,6 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ που ήταν η περυσινή επίδοση. Ο στόχος για μείωση του καθαρού δανεισμού παρέμεινε, με περαιτέρω μείωση κατά 58 εκατ. ευρώ από τις 31 Δεκεμβρίου 2023, γεγονός που οδήγησε σε χαμηλότερο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος.

Χαλκός: Ο κύκλος εργασιών του εν λόγω κλάδου διαμορφώθηκε στα 899 εκατ. ευρώ έναντι 958 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, έχοντας επηρεαστεί αρνητικά από τη μείωση των όγκων. Οι τιμές μετάλλων της περιόδου ήταν υψηλότερες έναντι του προηγούμενου έτους, ακολουθώντας την ανοδική πορεία του δεύτερου τριμήνου του 2024, με μέση τιμή χαλκού στα 8.409 ευρώ/τόνο έναντι 8.050 ευρώ/τόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό επηρέασε τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα μετάλλου που αντιστοιχούσαν σε κέρδη 17 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι ζημιών 6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 54 εκατ. ευρώ από 32 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Καλώδια: Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο καλωδίων ανήλθε σε 532 εκατ. ευρώ από 460 εκατ. ευρώ πέρυσι (15,7% αύξηση σε ετήσια βάση), κυρίως χάρη στην ανάπτυξη του τομέα καλωδιακών έργων (που είχαν αύξηση κύκλου εργασιών 70,5% σε ετήσια βάση).

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 81 εκατ. ευρώ (αύξηση 38,2% του αναπροσαρμοσμένου EBITDA σε ετήσια βάση) με περιθώρια 14,2% έναντι 12,1% το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 49 εκατ.ευρώ. Η αυξημένη συμβολή του τομέα καλωδιακών έργων στον κύκλο εργασιών και τα συστηματικά υψηλά περιθώρια ήταν οι κύριοι λόγοι της βελτιωμένης κερδοφορίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, η Hellenic Cables συμμετείχε ενεργά σε πολλούς διαγωνισμούς και ανέλαβε αρκετά νέα έργα, τόσο σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, όσο και στην αγορά των διασυνδέσεων. Συνολικά, η Hellenic Cables εξασφάλισε νέες παραγγελίες αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ για έργα και συμβάσεις-πλαίσιο. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου ανήλθε σε 2,82 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ (από 2,5 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023).

Σωλήνες χάλυβα: Στη συνέχεια ενός δυναμικού 2023, το 2024 ξεκίνησε με ένα εύρωστο χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, το οποίο συνέβαλε στο κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο. Ο κύκλος εργασιών κατήλθε σε 249 εκατ. ευρώ, έναντι 305 εκατ. ευρώ πέρυσι, αλλά με αυξημένη κερδοφορία (ως προς το a-EBITDA) 41 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 47,8% έναντι του 2023. Αυτή η μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην εκτέλεση έργων με σημαντικά υψηλότερα περιθώρια σε σύγκριση με το μείγμα προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2023, γεγονός που οδήγησε τα μέσα περιθώρια για το εξάμηνο σε επίπεδα ρεκόρ 16,1%.

Χάλυβας: Ο κύκλος εργασιών του κλάδου χάλυβα κατήλθε σε 540 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι 573 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, με ζημιές προ φόρου ύψους 21,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τομέας ακινήτων: Ο κύκλος εργασιών για τον τομέα ακινήτων ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 17 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο εξάμηνο, ενώ τα κέρδη προ φόρου διαμορφώθηκαν σε 6 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. πέρυσι. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το μοντέλο του ιστορικού κόστους στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ορισμένες θυγατρικές του τομέα ακινήτων (όπως η Noval Property) εφαρμόζουν το μοντέλο της εύλογης αξίας.

Επενδύσεις ανά κλάδο

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες συνολικά του ομίλου Viohalco το πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 204 εκατ. ευρώ, έναντι 130 εκατ. ευρώ πέρυσι, οι οποίες αποδίδονται ως εξής:

Αλουμίνιο: Στον κλάδο έγιναν επενδύσεις 39 εκατ. ευρώ και αφορούν επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο διέλασης της Etem-Gestamp στη Βουλγαρία για την παραγωγή προϊόντων για την αυτοκινητοβιομηχανία, ποσό 5 εκατ. ευρώ δόθηκε στο θερμό έλαστρο και 2,5 εκατ. ευρώ στο ψυχρό έλαστρο του εργοστασίου έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor στα Οινόφυτα. Επίσης, 13,5 εκατ. ευρώ πήγαν σε λειτουργικές βελτιώσεις στα εργοστάσια αλουμινίου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Χαλκός: Οι επενδύσεις του κλάδου χαλκού ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του ελάστρου και στη βελτίωση του μείγματος προϊόντων, καθιστώντας δυνατή την παραγωγή προϊόντων σε νέα πλάτη και πάχη.

Κλάδο καλωδίων: Το ήμισυ των επενδύσεων του ομίλου Viohalco, ήτοι 105 εκατ. ευρώ πήγαν στο συγκεκριμένο τομέα, που έχει και το ισχυρότερο momentum ανάληψης έργων παγκοσμίως. Τα 49 εκατ. εξ αυτών πήγαν για την  υλοποίηση της προγραμματισμένης επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποθαλάσσιων καλωδίων στην Κόρινθο,

23 εκατ. ευρώ για τις μονάδες χερσαίων καλωδίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της Θήβας εγκαθίστανται νέες γραμμές παραγωγής και νέος εξοπλισμός, ώστε να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής επίγειων και υπόγειων καλωδίων μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025. Παράλληλα, προχωρούν οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελαιώνα, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο αριστείας παραγωγής καλωδίων χαμηλής τάσης μέχρι το τέλος του 2024.

Επίσης, 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν για το εργοστάσιο στο Βουκουρέστι, Ρουμανία, και 29 εκατ. ευρώ για το οικόπεδο που προορίζεται για τη νέα παραγωγική μονάδα καλωδίων στις ΗΠΑ και τις σχετικές δαπάνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτής.

Σωλήνες χάλυβα: Εδώ οι επενδύσεις έφτασαν τα 17 εκατ. ευρώ και συνδέονται με τις στρατηγικές αναβαθμίσεις της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στη Θίσβη. Ειδικότερα, σχετίζονται με το εκτεταμένο πρόγραμμα βελτιστοποίησης και αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου σωλήνων ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) που έχει ήδη επιφέρει βελτιωμένες παραγωγικές επιδόσεις, καθώς και με μια σειρά αναβαθμίσεων της παραγωγικής δυναμικότητας στη μονάδα σωλήνων ελικοειδούς ραφής βυθιζόμενου τόξου (HSAW), οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου φέτος.

Χάλυβας: Στον κλάδο έγιναν επενδύσεις αξίας 15 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως στην εγκατάσταση νέων φίλτρων στα χαλυβουργεία της Σιδενόρ στην Ελλάδα και λοιπές επενδύσεις λειτουργικών βελτιώσεων στα εργοστάσια χάλυβα.

Τομέας ακινήτων: Οι επενδύσεις του τομέα ακινήτων ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ και συνδέονταν με τις κατασκευαστικές εργασίες σε γραφειακά και οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα. Οι επενδύσεις του κλάδου λοιπόν δραστηριοτήτων ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ και συνδέονταν κυρίως με τις προσθήκες στον λιμένα της Θίσβης από τη ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β., θυγατρική της Viohalco και λοιπές επενδύσεις από τις υπόλοιπες θυγατρικές του κλάδου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας