Με την πλήρη αποδοχή που γνώρισε η πολιτική ατζέντα ενέργειας της Ν.Δ. που κύρια στηρίζεται στην ενίσχυση των ΑΠΕ, ειδικά των μεγάλων “παικτών”, την έλευση μεγάλων ξένων επενδυτών και funds, της προσεγμένης προώθησης των εξορύξεων, στη βάση των αποτελεσμάτων που θα υπάρξουν από την επεξεργασία των στοιχείων, ανοίγει δρόμος για επιτάχυνση μιας σειράς από deal.
Κύρια θέση σε αυτά επέχει το από (πολύ) καιρό αναμενόμενο μεγάλο deal της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή από την αυστραλιανή First Sentier Investors. Με βάση πληροφορίες η συμφωνία είναι σε τελικό στάδιο, ενώ σε μια από τις βασικές εκκρεμότητες που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση φαίνεται ότι “κλειδώνει” η λύση για το σκέλος του τραπεζικού δανεισμού με την Τράπεζα Πειραιώς να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο.
Παράλληλα, σε “πράσινη τροχιά” ήδη με το πρόγραμμα Vision 2025 ο Όμιλος της HelleniQ Energy, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2023 σε επενδυτές και αναλυτές προχωρά δυναμικά στην στρατηγική της κι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ανακοινώσει δύο εξαγορές στον κλάδο των ΑΠΕ. Με βάση πληροφορίες η μία εξαγορά αναμένεται να αφορά υποδομή στην Κύπρο, ενώ αναμένεται, με τις κινήσεις, αυτές να υπάρξει άμεσο αποτύπωμα στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2022 υπήρξε προσθήκη περίπου 300 MW εγκατεστημένης ισχύος στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Η συνολική ισχύς ΑΠΕ σε λειτουργία του ομίλου ανέρχεται στα 341 MW και ο στόχος είναι να φτάσει άμεσα το 1 GW.
Να σημειωθεί ότι χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης φτάνει πλέον στα 3,1 GW, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σιάμισιης. Παράλληλα, ο Όμιλος “κοιτάζει” και τα εναλλακτικά καύσιμα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, αλλά και τις εξελίξεις συνολικά στο πεδίο αυτό.
Έτσι με βάση τα όσα είπε ο επικεφαλής του Ομίλου, τα έργα για παραγωγή βιοκαυσίμων (HVO, SAF) στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης. Επίσης, είναι κοντά η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την πιλοτική επένδυση σε “πράσινο” υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.
Παράλληλα, σταθμίζεται το πώς ο Όμιλος θα προχωρήσει σε υποδομές δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου της Ελευσίνας με στόχο την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου. Για το έργο αυτό, πρόσφατα υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας.
Πάντως όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, παρότι πρόκειται για μία σχετικά δοκιμασμένη τεχνολογία, η HelleniQ Energy βάζει ως πρώτη προτεραιότητα το πιλοτικό έργο για το πράσινο υδρογόνο, δεδομένου του θεσμικού πλαισίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης αλλά και διαχείρισης ενέργειας, με σημαντικές συνέργειας με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.
Η Mytilineos
Επίσης ο επικεφαλής ενός άλλου “εθνικού πρωταθλητή” ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy&Metals, Ευ. Μυτιληναίος, με βάση όσα είπε σε συνέντευξη στο Bloomberg TV και συγκεκριμένα στην εκπομπή Markets European Close και στους δημοσιογράφους Guy Johnson και Alix Steel αποκάλυψε μια μεγάλη επένδυση, όχι στην Ελλάδα αλλά στη Βόρεια Αμερική. Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαίτερα στα κίνητρα που δίνονται στις «πράσινες» επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική και προανήγγειλε μία μεγάλη συμφωνία για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Καθώς η συζήτηση επικεντρώθηκε στην «πράσινη» μετάβαση και στις ενέργειες που κάνει η Ευρώπη προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε τον στρατηγικό σχεδιασμό της MYTILINEOS Energy&Metals τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «πράσινη» ενέργεια χωρίς «πράσινη» μεταλλουργία.