Μενού Ροή
metlen mytilineos
«Metlen» το νέο όνομα της Mytilineos

Φορτισμένος συναισθηματικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS-Energy & Metals, μιας από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες της Ελλάδας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοίνωσε το νέο όνομα της εταιρείας, το οποίο είναι Metlen, τονίζοντας ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για αυτόν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευάγγελου Μυτιληναίου "ό,τι όνομα και να διαλέξεις δεν θα είναι το ίδιο με το προηγούμενο". "Εγώ το έχω χωνέψει" δήλωσε στους μετόχους και  "θέλω να το χωνέψετε και εσείς".  "Παρά τις δυσκολίες μπορέσαμε και αντέξαμε, σε δύσκολα χρόνια το όνομα μας άντεξε και είμαστε περήφανοι για αυτό" τόνισε.  "Καταλαβαίνετε όλοι πόσο δύσκολη είναι αυτή η αλλαγή" είπε απευθυνόμενους στους μετόχους και δακρυσμένος προσέθεσε ότι αυτή η εταιρεία είναι σαν το τρίτο παιδί του.

Η αλλαγή ονόματος αντανακλά την στρατηγική στόχευση του Ομίλου στο κομμάτι των συνεργιών με προεξάρχουσες τις δύο βασικές δραστηριότητες, μεταλλουργεία και ενέργεια, καθώς και την ισχυρή πλέον διεθνοποίηση του Ομίλου.

"Οι δουλειές είναι δουλειές, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι" συμπλήρωσε δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι  με απόλυτη αποφασιστικότητα και προσήλωση θα πατηθούν νέες κορυφές που δεν έχει πατήσει ελληνική εταιρεία ως τώρα. 

METLEN

Helleniq Energy

Σε ότι αφορά τις φήμες για ενδιαφέρον της Μυτιληναίος για την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι γράφονται πληροφορίες για νούμερα και ποσοστά που δήθεν κατέχω που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. "Έχουμε μετοχές ΕΛΠΕ σε ποσοστά που δεν είναι ανακοινώσιμα" σημείωσε. "Υπάρχουν δυο μεγάλοι μέτοχοι στα ΕΛΠΕ και κανείς από τους δυο δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να πουλήσει, ούτε το δημόσιο ούτε η οικογένεια Λάτση. Άλλο κάνω placement άλλο πουλάω" όπως τόνισε χαρακτηριστικά. H διύλιση ανάφερε είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα που έχουμε παρουσία από καιρό.

ΑΠΕ

Αναφερόμενος στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο χώρο των ΑΠΕ με τον πολλαπλασιασμό των αρνητικών τιμών, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αναντιστοιχία ανάμεσα στο supply και το demand, υποχρεωτικά θα οδηγήσει σε ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης των ΑΠΕ που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι πηγαίνουμε προς μια αγορά, όπου όποιος επιθυμεί έργα ΑΠΕ θα συνοδεύεται με το ανάλογο merchant risk και το οποίο μέχρι σήμερα «εξαφανιζόταν» υπό το καθεστώς των feed in tariff. Συμπλήρωσε ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ θα υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα και θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές μέχρι ότου επέλθει μια ισορροπία στην αγορά. “Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές μέχρι να επέλθει μια ισορροπία, η οποία θα βρεθεί με συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους ομίλους που έχουν το know how για να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.  Το σημερινό «αδιέξοδο» στην αγορά των ΑΠΕ αντικατοπτρίζει την λαθεμένη προσέγγιση που θέτει μπροστά το κάρο από το άλογο, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μια πρόβλεψη όπως είπε οι διαγωνισμοί για την έκδοση άδειας και άδειας σύνδεσης των ΑΠΕ θα καταργηθούν τελείως. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως όποιος κατασκευάσει έργο ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβει και το ρίσκο, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο να φτάσει σε σημείο να πουλάει “μηδενικά” το ρεύμα που παράγει. 

Infographic

Dual listing

«Ό,τι είναι να γίνει, γίνεται στην ώρα του» είπε και ανέφερε με νόημα ότι: «Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού».

«Έχω πλήρη συναίσθηση ότι το dual listing δεν θα είναι καλό για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά εγώ έχω ευθύνη απέναντι στους μετόχους. Αναγνωρίζω όμως την προοπτική της εγχώριας αγοράς και γι’ αυτό προχωράμε στο dual listing» δήλωσε.

Μέρισμα

Η ΓΣ ενέκρινε επίσης την διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ ανά μετοχή το οποίο μαζί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές θα ανέλθει σε 1,55 ευρώ. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 26η Ιουλίου και η καταβολή στους μετόχους θα ξεκινήσει στις  2 Ιουλίου.

ΜΕΤΚΑ

Αναφερόμενος στη ΜΕΤΚΑ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως με το ανεκτέλεστο των έργων που διαθέτει, αλλά και με τα έργα που επιδιώκει να αναλάβει -αλλά και υπό το πρίσμα της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας, δημόσιας και ιδιωτικής- η ΜΕΤΚΑ θα είναι πανέτοιμη να επανέλθει στο χρηματιστήριο ως μια αμιγώς κατασκευαστική εταιρεία με υγιέστατο ισολογισμό.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ο κ. Μυτιληναίος εξαπέλυσε εκ νέου τα βέλη του κατά της Κομισιόν και ειδικότερα της Επιτρόπου Κάντρι Σίμσον σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τον χειρισμό της, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλα λάθη που έχουν γίνει, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν Ευρώπη και Κομισιόν το πρόβλημα θα είναι μια ιστορία με πολλές μελανές σελίδες. "Ολόκληρη η γερμανική βιομηχανία στηρίζεται σε μια Επίτροπο από την Εσθονία", ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας