Μενού Ροή
Capital Economics: Πώς η Κίνα… πυροβολεί στα πόδια την παγκόσμια πράσινη μετάβαση

Ενώ η πράσινη μετάβαση και η χρήση που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσουν τη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα κατά την υπόλοιπη δεκαετία, η Capital Economics αναμένει ότι αυτό θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από μια σημαντική συρρίκνωση της ζήτησης από τον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, και με την προσφορά να αποδεικνύεται ανθεκτική, προβλέπει ότι οι τιμές του χαλκού και του αλουμινίου θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια και σε όλη το υπόλοιπο της δεκαετίας του 2020.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Capital Economics, πολλά έχουν γραφτεί για τον θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση βιομηχανικών μετάλλων από την πράσινη μετάβαση και, πιο πρόσφατα, τη χρήση σε κέντρα δεδομένων από την κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο οίκος άλλωστε πρόσφατα εκτίμησε ότι η ζήτηση από πράσινες εφαρμογές για μέταλλα όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο θα μπορούσε να αυξηθεί με διπλάσιο ιστορικό ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

green transition

Η bull case για τα βιομηχανικά μέταλλα έχει τονιστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά, έχει ως εξής: η ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα αναμένεται να παρουσιάσει διαρθρωτική αύξηση λόγω της πράσινης μετάβασης, καθώς αυτά τα μέταλλα χρησιμοποιούνται εντατικά σε εφαρμογές όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, στη χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπλέον, η προσφορά θα δυσκολευτεί να διατηρήσει το ρυθμό της, είτε λόγω υπο-επενδύσεων είτε λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με την επένδυση σε νέα χωρητικότητα.

Φαίνεται ότι σε κάθε ράλι, οι «ταύροι» των μετάλλων επισημαίνουν τη ζήτηση πράσινης μετάβασης ως βασική δικαιολογία για την άνοδο των τιμών που φαίνεται να το πυροδοτεί. Αυτό συνέβη σίγουρα κατά την απότομη αύξηση της τιμής του χαλκού σε σχεδόν 11.000 δολάρια ανά τόνο τον Μάιο, κατά την οποία ο γνωστός Γάλλος hedge fund manager, Pierre Andurand ισχυρίστηκε ότι οι τιμές του χαλκού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 40.000 δολάρια ανά τόνο τα επόμενα χρόνια.

copper price aluminium price

Ωστόσο, η Capital Economics τονίζει η πράσινη μετάβαση δεν είναι η μόνη διαρθρωτική αλλαγή που θα επηρεάσει καθοριστικά τον κόσμο των αγορών της ενέργειας. Υπάρχει και μία άλλη, πολύ σημαντική η οποία θα φέρει τα πάνω, κάτω…

Προβλήματα στην Κίνα

Ενώ η κρίση στον τομέα ακινήτων της Κίνας τα τελευταία χρόνια έχει επίσης συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον, ο αντίκτυπός της, ιδιαίτερα στις αγορές εμπορευμάτων, μόλις τώρα αρχίζει, τονίζει ο οίκος.

Ο κατασκευαστικός τομέας στη χώρα παρέμεινε αρκετά ισχυρός λόγω της μεγάλης συσσώρευσης έργων, της αύξησης των επενδύσεων σε κοινωνικές κατοικίες και της ενίσχυσης της ευρύτερης κατασκευαστικής δραστηριότητας από τη χρήση των δαπανών υποδομής από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως βασικό κανάλι των δημοσιονομικών κινήτρων.

 

Τελικά, ωστόσο, η Capital Economics εκτιμά πως μια ισχυρή διόρθωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα του τομέα ακινήτων θα «σκάσει» αυτή τη δεκαετία.

Η Κίνα φτερνίζεται, τα βιομηχανικά μέταλλα αρρωσταίνουν

Η Κίνα είναι ένας τεράστιος καταναλωτής βιομηχανικών μετάλλων, τονίζει ο οίκος. Για παράδειγμα, ευθύνεται ουσιαστικά για όλη την αύξηση της ζήτησης για χαλκό τις τελευταίες δεκαετίες. Ως γενικός οδηγός, για τα βιομηχανικά μέταλλα, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Capital Economics, ο κατασκευαστικός κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της συνολικής ζήτησης της Κίνας, το οποίο ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τα ποσοστά του χαλκού και του αλουμινίου.

china metals

Οι προβλέψεις του οίκου δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης της Κίνας θα παραμείνει στάσιμη στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Υποθέτει ότι η ζήτηση από τον κατασκευαστικό τομέα θα μειωθεί από στο μισό αυτού το 2030. Εντωμεταξύ, η ζήτηση από τους άλλους βασικούς τομείς τελικής χρήσης θα συνεχίσει να αυξάνεται με περίπου τον ρυθμό που έπεσε και σταθεροποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2010. Η αύξηση της ζήτησης της Κίνας για χαλκό, αλουμίνιο, νικέλιο και ψευδάργυρο μεσοπρόθεσμα, αναμένεται να είναι σημαντικά πιο αδύναμη ειδικά στο δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας.

Το ερώτημα «κλειδί» σε όλα αυτά, ωστόσο, είναι ποιος θα είναι ο καθαρός αντίκτυπος της πράσινης μετάβασης και της διαρθρωτικής επιβράδυνσης της Κίνας.

Συνδυάζοντας τις υπάρχουσες προβλέψεις για τη ζήτηση για πράσινη μετάβαση σε συνδυασμό με αυτές τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τη ζήτηση της Κίνας, υποδηλώνουν, για τα παραδείγματα του χαλκού και του αλουμινίου, ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης από τον ιστορικό μέσο όρο. Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για χαλκό και αλουμίνιο ήταν κατά μέσο όρο 3,0% και 4,5%, αντίστοιχα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο αντίκτυπος δεν θα είναι ίδιος για όλα τα βιομηχανικά μέταλλα, φυσικά. Η ζήτηση νικελίου πιθανότατα θα τα πάει καλύτερα λόγω της χρήσης του σε μπαταρίες και της συνεχιζόμενης υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων από τους καταναλωτές. Η ζήτηση για ψευδάργυρο, ωστόσο, είναι πιθανό να έχει το χειρότερο αποτέλεσμα λόγω της έντονης χρήσης του στον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας και της περιορισμένης εφαρμογής στις τεχνολογίες πράσινης μετάβασης. Η… τύχη της ζήτησης χαλκού και αλουμινίου βρίσκεται κάπου στη μέση αυτών.

Βελτίωση από το 2030

Ωστόσο, αυτές οι δυνάμεις δεν θα αντισταθμίσουν η μία την άλλη για πάντα, τονίζει η Capital Economics. Μόλις η κατασκευαστική δραστηριότητα του κλάδου ακινήτων της Κίνας ομαλοποιηθεί το 2030 περίπου και η πράσινη μετάβαση γίνει η μόνη διαρθρωτική δύναμη που «παίζει» στο σκηνικό, η αύξηση της ζήτησης θα σημειώσει σημαντικό άλμα.

Με άλλα λόγια, η Capital Economics προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί με παρόμοιο ρυθμό με τον ιστορικό μέσο όρο ανάπτυξης για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, πριν αυξηθεί σημαντικά πάνω από τις ιστορικές τάσεις τις επόμενες δεκαετίες. Έτσι, οι τιμές του χαλκού και του αλουμινίου θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης δεκαετίας του 2020 και θα αυξηθούν από την επόμενη δεκαετία, όταν η συρρίκνωση στον τομέα ακινήτων της Κίνας δεν είναι πλέον αντίθετος άνεμος στη συνολική αύξηση της ζήτησης, αφήνοντας την προσφορά όλο και πιο περιορισμένη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας