Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας της Ευρώπη υποαπέδωσαν σημαντικά έναντι της αγοράς το 2023 και το 2024, αντιστρέφοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους από το net zero, την ανάκαμψη από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, επισημαίνει η UBS. Από τις αρχές του 2024, ο κλάδος καταγραφεί κέρδη 7%, έναντι 13% για την ευρύτερη αγορά, και αναμένει πως σύντομα θα πάρουν τα ηνία των αποδόσεων, δηλώνοντας απόλυτα bullish για τις προοπτικές του.
Όπως σημειώνει η UBS, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις, διαπραγματεύονται με P/E στο 5x και πολύ κάτω από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ. Ο κλάδος των ΗΠΑ καταγράφει 3,5% ετησίως αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ ο ευρωπαϊκός σημειώνει πτώση 1,9% ετησίως. Αυτή ωστόσο η εικόνα θα ανατραπεί, όπως τονίζει.
Για το 2024-2028, η ελβετική τράπεζα προβλέπει 4,6% ετησίως αύξηση στα EPS του κλάδου στην Ευρώπη με τις μετοχές τους να σημειώνουν σημαντικό re-rating.
Η UBS βλέπει επτά λόγους για να παραμείνει bullish στις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη. Όπως τονίζει:
(1) τα utilities είναι ένας από τους κλάδους που θα σημειώσουν αυξανόμενα περιθώρια κέρδους,
(2) το μομέντουμ για τα EPS είναι πλέον θετικό,
(3) ο κλάδος έχει αξιόπιστες αποδόσεις κεφαλαίου π.χ. από την κλίση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υψηλότερης ποιότητας με projects που έχουν εσωτερικό βαθμό αποδοτικότητας (IRR) πάνω από 8%,
(4) οι μετοχές των utilities έχουν πολύ χαμηλές και ελκυστικές αποτιμήσεις με discount της τάξης του 10% σε όρους P/E),
(5) έχει τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία (από 29 συνολικά κλάδους) στην λίστα της UBS με τους κλάδους που εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές σε επίπεδο κερδοφορίας, αποτιμήσεων και επενδυτικής εμπιστοσύνης
(6) Η πτώση των επιτοκίων είναι θετική για τον κλάδο, και
(7) Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των data centers η οποία και θα δώσει ισχυρή ώθηση στον κλάδο, δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα βλέπει περιθώρια για το κλείσιμο του discount που εμφανίζει το P/E του ευρωπαϊκού κλάδου, που διαμορφώνεται σήμερα στο 5x, έναντι αυτού των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ, καθώς θα αναγνωριστεί από τους επενδυτές η αύξηση του κερδών ανά μετοχή κατά 4-5% που βλέπει η ίδια για τον ευρωπαϊκό κλάδο.
Η έλλειψη αύξησης των EPS τα τελευταία χρόνια έχει δώσει την αντίληψη ότι δεν υπάρχει μεσοπρόθεσμη αξία ή υποκείμενη ανάπτυξη στον κλάδο, όπως σημειώνει. Τα κέρδη αυξάνονται πλέον για τα δίκτυα και οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνουν τις κεφαλαιακές δαπάνες, γεγονός που αυξάνει τις αποδόσεις, ενώ και τα deals αυξάνονται.
Παράλληλα, η UBS επισημαίνει πως η ενεργειακή κρίση έχει λήξει και αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου για το 2025 θα διαμορφωθούν στα 35 ευρώ/MWh. Αυτό είναι σύμφωνο με το ανώτερο άκρο του μακροπρόθεσμου κόστους LNG. Σημειώνει πάντως ότι οι τιμές του φυσικού αερίου οδηγούνται περισσότερο από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις αυστηρότερες συνθήκες εφοδιασμού, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, όπως τονίζει, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα του 2015-2019 κατά 2-6%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι επίσης καλά αντισταθμισμένες. Με την πάροδο του χρόνου, αναμένει ότι οι Διμερείς Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας - PPA (και τα αποτελέσματα των δημοπρασιών) θα έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον κλάδο, από ότι οι τιμές χονδρικής ενέργειας, καθώς η ΕΕ τις προωθεί ως εργαλείο για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης σταθερότητας στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας.
Τέλος, η UBS εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για τον κλάδο που αξίζει να παρακολουθηθεί, αν και η ενεργειακή πολιτική που επηρεάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν φαίνεται να είναι το επίκεντρο του προεκλογικού ντιμπέιτ.
Μία μερική ή ολική κατάργηση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) υπό μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν πιθανότατα αρνητική για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που διατηρούν χερσαίες/υπεράκτιες πλατφόρμες στις ΗΠΑ, ανάλογα με τις λεπτομέρειες.
Επίσης, μια πιθανή προεδρία της Χάρις μπορεί να σημαίνει την αντιστροφή των περικοπών των εταιρικών φόρων, αλλά να είναι θετική για τις ταμειακές ροές για τον κλάδο (αναστροφή του αντίκτυπου του 2018), όπως προσθέτει η ελβετική τράπεζα.
Με βάση τα παραπάνω, τα top picks της UBS από τον κλάδο των utilities στην Ευρώπη είναι οι E’ON με τιμή στόχο τα 16 ευρώ, Ørsted με τιμή στόχο τις 490 κορώνες Δανίας και Enel με τιμή στόχο τα 8,25 ευρώ, ενώ οι λιγότερο «αγαπημένες» της είναι οι Verbund, Fortum, CEZ και Severn Trent.