Μενού Ροή
Δύο γυναίκες έσωσαν την κεφαλαιαγορά με την έρευνα για Ελλάκτωρ

Δύο κυρίες φαίνεται ότι σώζουν την τιμή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας που αφορά τις κρυφές αγορές μετοχών της Ελλάκτωρ από  την ολλανδική Reggeborgh.

Η πρόεδρος της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου αλλά και η αντιπρόεδρος Νατάσα Στάμου, ήταν αυτές που ανέλαβαν ουσιαστικά να ολοκληρώσουν την διεθνή έρευνα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει στη διάθεσή της, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κρίσιμα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το παζλ για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να αποκτηθεί ο έλεγχος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης από ξένες εποπτικές αρχές και τράπεζες, περιγράφουν ουσιαστικά ότι με χρήματα που παρείχε η ολλανδική εταιρεία Reggeborgh χρηματοδοτούνταν ο κ. Ηλίας Λιανός για να αγοράζει μετοχές της Ελλάκτωρ, χωρίς να φαίνεται ότι δρα για λογαριασμό του Ολλανδικού ομίλου.

Πάντως το θέμα έχει πλέον τεράστιες επιπτώσεις καθώς, φαίνεται ότι ο επικεφαλής της Reggeborgh Χένρι Χόλντερμαν, ο Η. Λιανός ίσως και η επενδυτική εταιρεία Atlas, φλαμανδική εταιρεία που συνεργάζεται με την ολλανδική στενά φέρονται να έχουν υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναληθείς δηλώσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνεί σε αυτή την κατεύθυνση αν έκρυβαν τον πραγματικό αριθμό μετοχών που διέθεταν και αν αυτό αποτελεί όπως φαίνεται τον ορισμό της χειραγώγησης μετοχών.

Και επειδή τα ποσά είναι μεγάλα σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Επίσης είναι βέβαιον στην περίπτωση επιβεβαίωσης των παραπτωμάτων ότι θα ασκηθούν διώξεις και εναντίον συνεργατών τους που εμπλέκονται  στη διάπραξη των αδικημάτων. Παράλληλα βέβαια με τις  κακουργηματικές διώξεις από τον εισαγγελέα είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν και σωρεία αγωγών αδικοπραξίας από μετόχους της Ελλάκτωρ.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα για την νυν διοίκηση της Ελλάκτωρ είναι ότι εφόσον οι δύο συνεργαζόμενες εταιρείες Reggeborgh και της Atlas κριθεί ότι λειτουργούσαν από κοινού και δεδομένου ότι έχουν μαζί το 40% της Ελλάκτωρ είχαν υποχρέωση να κάνουν πρόταση δημόσιας προσφοράς την οποία απέφυγαν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας