Μενού Ροή
Ο Αβράαμ Λίνκολν της ενέργειας και το φαβορί για το ΕΧΕ που διαφωνεί με το πλαφόν! - Μυτιληναίος σε ρόλο .. Gordon Gecko και το ..lignite gate

Ο Unabomber "σκάει" κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

-Ο Αβράαμ Λίνκολν της ..ενέργειας

-Το φαβορί για το χρηματιστήριο ενέργειας διαφωνεί με το πλαφόν!

-Τζακποτ χρηματοδότησης εξασφάλισε ο ΑΔΜΗΕ

-To comeback του λιγνίτη

-Στο φουλ οι μηχανές στα λιγνιτικά έως το 2025

-Το ..lignite gate της Green Tank

- Μυτιληναίος σε ρόλο .. Gordon Gecko

- Όταν τα πλοία τα έδιωχναν από την Ρεβυθούσα

- Βρυξέλλες από άλλο πλανήτη..

Ο Αβράαμ Λίνκολν της ..ενέργειας

Αρκετά επεισοδιακή ήταν η ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή Κώστα Σκρέκα στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού το βράδυ της Πέμπτης, καθώς ο υπουργός υπερέβη τον χρόνο στην προσπάθειά του να απαριθμήσει όλα (σχεδόν) τα πεπραγμένα της θητείας του και ενώ είχε να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις από τα έδρανα βουλευτών της αντιπολίτευσης , όπως οι κ.κ. Φάμελλος και Φίλης που προσπαθούσαν να τον διακόψουν.  Ο προεδρεύων της συνεδρίασης έφτασε να….ικετεύσει τον κ. Σκρέκα να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του καθώς περίμεναν και άλλοι βουλευτές να μιλήσουν («Σας παρακαλώ πολύ, κάντε το για μένα», είπε χαρακτηριστικά). Ο Υπουργός ολοκλήρωσε με μια ρήση του Αβραάμ Λίνκολν «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις». Εμείς δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον για τους Ελληνες, από αυτό που τους χαρίσατε εσείς, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εξεγέρθηκαν έτι περαιτέρω…

Το φαβορί για το χρηματιστήριο ενέργειας διαφωνεί με το πλαφόν!

Το χρηματιστήριο Ενέργειας, παραμένει ως γνωστόν χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο από το καλοκαίρι. Οι μάχες μεταξύ των «ενεργειακών» και των «χρηματιστηριακών» για το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον κ. Ιωάννου φέρονται ομηρικές τους τελευταίους μήνες. Το τελευταίο φαβορί, το πρόσωπο που θα αναλάβει μέσα στις επόμενες μέρες την θέση είναι σύμφωνα με όσα έχουν φτάσει στα αυτιά μας, ο κ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, με τον πομπώδη τίτλο Senior Sales Manager για την Νοτιοανατολική Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (European Energy Exchange). Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα είναι ότι διαφωνεί με μια βασική ενεργειακή επιδίωξη της κυβέρνησης, το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Την άποψή του μάλιστα την εκφράζει και δημόσια, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τα θεμέλια της αγοράς, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν αποφασιστεί δεν πρόκειται να το σεβαστεί η αγορά. Φανταστείτε απλά να αποφασιστεί το πλαφόν και να μην το ..σεβαστεί η βασική χώρα που το επεδίωξε η Ελλάδα. Δεν πάει καλά αυτό το θέμα..

Τζακποτ χρηματοδότησης εξασφάλισε ο ΑΔΜΗΕ

Μια ευρωπαϊκή πρωτιά μεταξύ των έργων της κατηγορίας project finance έχει η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Είναι το πρώτο έργο που συνδυάζει επιδότηση (30%) από το Ταμείο Ανάκαμψης, δάνειο με ευνοϊκούς όρους από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (20%) και δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων (30%). Πρόκειται δηλαδή για ένα έργο μέσω του οποίου αξιοποιείται μια ευρεία γκάμα των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, όπως πληροφορηθήκαμε από  ανάρτηση στο facebook του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης (και μέλους του ΔΣ της ΕΤΕπ) Νίκου Μαντζούφα.

To comeback του λιγνίτη

Δυναμικό comeback του πρώην εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη, καταγράφεται στην παρούσα φάση, σε μια περίοδο που η χρήση άνθρακα παγκοσμίως είναι σε τροχιά να «γράψει» ιστορικό ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 1 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Στα καθ’ ημάς, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση του λιγνίτη στο 20-25% του μείγματος της ηλεκτροπαραγωγής, που φαίνεται να συγκρατεί σε μεγάλο βαθμό την ανοδική τάση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού που σε αντίθετη περίπτωση θα επηρεάζονταν ακόμα περισσότερο από το ακριβό φυσικό αέριο.

Στο φουλ οι μηχανές στα λιγνιτικά έως το 2025

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ με απόφασή του δίνει παράταση ζωής μέχρι το τέλος του 2025 -αυξάνοντας τις ώρες λειτουργίας τους- των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μελίτη 1, Άγιος Δημήτριος 3 και Άγιος Δημήτριος 4.  Στη βάση του προηγούμενου σχεδιασμού, οι μονάδες αυτές έπρεπε να τερματίσουν τη λειτουργία τους το αργότερο έως το 2023, τώρα όμως παίρνουν ώρες για να λειτουργήσουν, αν χρειαστεί για τρία χρόνια ακόμα, στο πλαίσιο του πλάνου για την διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Το ..lignite gate της Green Tank

Η απόφαση πάντως προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, με τον κ. Νίκο Μάντζαρη του Green Tank που έκανε λόγο για…”lignite gate”, επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση 30.832 και 32.707 ωρών λειτουργίας για Μελίτη και Αγιο Δημήτριο έως το 2025 «μεταφράζεται» σε 7.250-7.700 ώρες λειτουργίας το χρόνο ή συντελεστή απόδοσης 83-88% μεσοσταθμικά. Υπενθυμίζεται ότι στην Κομισιόν έχει κατατεθεί και ελληνικό αίτημα για απόσυρση του μηχανισμού πώλησης πακέτων λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι το λεγόμενο «lignite remedy” που θεραπεύει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή δεν συνάδει με τον εθνικό σχεδιασμό για την ενεργειακή ασφάλεια.

Μυτιληναίος σε ρόλο .. Gordon Gecko

Διανθισμένη με προσωπικές ιστορίες αλλά και αναφορές ήταν η παρουσίαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της MYTILINEOS Ευάγγελου Μυτιληναίου για τον μετασχηματισμό της εταιρείας. Ο κ. Μυτιληναιος έπιασε το νήμα της ιστορίας της εταιρείας από την αρχή, όταν ο παππούς του ήρθε από την Κορώνη Μεσσηνίας και άνοιξε κατάστημα στην Αθήνα. Θυμήθηκε πώς δούλευε στην οικογενειακή εταιρεία υπό τον πατέρα του, την εχθρική εξαγορά της ΜΕΤΚΑ  (στη  οποία μάλιστα  εντόπισε παραλληλισμούς  με την ταινία Wall Street επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τον ρόλο του…Gordon Gecko), τον προηγούμενο εταιρικό μετασχηματισμό του 2017 ο οποίος συνδυάστηκε με το «βελούδινο» (αλλά όχι εύκολο…) διαζύγιο με τον αδελφό του Γιάννη που «έτρεχε» τη ΜΕΤΚΑ.

Όταν τα πλοία τα έδιωχναν από την Ρεβυθούσα

Ο κ. Μυτιληναιος θυμήθηκε επίσης την «αντίσταση» που συνάντησαν MYTILINEOS και Motor Oil από τη ΔΕΠΑ το 2010 (που είχε τότε μονοπωλιακή θέση στον κλάδο φυσικού αερίου) όταν έφεραν το πρωτο φορτίο LNG στη Ρεβυθουσα το 2010 αλλά το πλοίο δεν πήρε άδεια εκφόρτωσης και αναγκάστηκε να φύγει και το φορτίο πωλήθηκε μισοτιμής ως distressed cargo.

Βρυξέλλες από άλλο πλανήτη..

Ερχόμενος στο παρόν, υποστήριξε ότι στις Βρυξέλλες «ζουν σε άλλο πλανήτη, καθώς επισκέφθηκε πρόσφατα ως πρόεδρος του ΔΣ της Eurometaux μαζί με τους επικεφαλής άλλων 29 ευρωπαϊκών ομίλων- μελών του Business Europe την πρόεδρο της Κομισιόν για να ζητήσουν λύσεις για το ενεργειακό κόστος ώστε να μην κλείσουν και τα εναπομείναντα smelters της Ευρώπης. Όμως, η VDL τους μιλούσε επι 30 λεπτά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάντως, η επιστολή που έστειλε προ ολίγων ημερών  η VDL στους Ευρωπαίους βιομηχάνους και η πρόθεση για εκπόνηση σοβαρής ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής (υπο την πίεση και των made in USA μέτρων προστατευτισμού…) και επανεξέταση τιυ προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων δείχνουν ότι κάτι αρχίζει μα κινείται στη «γυάλινη φούσκα»των Βρυξελλών…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας