Δυναμικό παρόν δίνει η Ελλάδα στην σύνοδο COP 27 που ξεκίνησε τις εργασίες της στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με στόχο να ανανεωθούν οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στο δύσκολο περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και της έκρηξης του πληθωρισμού διεθνώς.
Ήδη από χθες βρίσκονται στο θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα -όπου θα συγκεντρωθούν πάνω από 30.000 σύνεδροι και αντιπροσωπείες από 200 χώρες, πολλές εκ των οποίων θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης- η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης.
Σήμερα αναμένεται στο Σαρμ- ελ Σέιχ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνει ομιλία μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι. Κεντρικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη θα είναι ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη Συμφωνία του Παρισιού (για τη μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης κατά΄1,5 βαθμό τα επόμενα χρόνια) και απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τον οδικό χάρτη της ΕΕ για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης (όπως είχε τονίσει και από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα το Σεπτέμβριο του 2019 όταν εξήγγειλε το πρόγραμμα της ταχείας απολιγνιτοποίησης) και ότι η στόχευση αυτή δεν αλλάζει, έστω και αν στο πλαίσιο της διασφάλισης της επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού απαιτείται η αξιοποίηση των λιγνιτικών «εφεδρειών» για το επόμενο διάστημα. Ενδεικτική της δέσμευσης της Ελλάδας να κινηθεί προς ένα μέλλον χωρίς άνθρακα είναι η ψήφιση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού Νόμου την άνοιξη και φυσικά η πληθώρα δράσεων που έχουν αναληφθεί την τελευταία τριετία για την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ, που προωθούν όχι μόνο την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια και την παροχή ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές. Το 2022 το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αναμένεται να ξεπεράσει το 45%. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να τονίσει τις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο» διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Κατά την παραμονή του στο Σαρμ ελ Σέιχ, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν είναι το «πρασίνισμα» της ναυτιλίας, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την χώρα μας.
Η ευρεία ατζέντα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Σαρμ ελ Σέιχ κατά τη διάρκεια της COP 27 περιλαμβάνει και ειδική εκδήλωση για τα «πράσινα» και «έξυπνα» νησιά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-ECO Islands που προωθεί η χώρα μας, με τα πρώτα δείγματα γραφής από τα projects της Αστυπάλαιας και της Χάλκης να είναι ιδιαίτερα θετικά.