Μενού Ροή
αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών
Ενισχύονται οι δυνατότητες της ΕΕ για την αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών

Ανταποκρινόμενη στον αυξανόμενο αριθμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης -ιδιαίτερα των κλιματικών καταστροφών- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά καλύτερο συντονισμό και νέα εργαλεία για την ενίσχυση των ικανοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων του μπλοκ.

Στις 29 Μαΐου, η Επιτροπή παρουσίασε την αξιολόγησή της για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUCPM) – μια υπηρεσία όπου μια εθνική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, σε περίπτωση καταστροφής που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της.

Η υπηρεσία δημιουργήθηκε το 2001 και είναι διαθέσιμη για χώρες της ΕΕ αλλά και για μη κράτη μέλη που συμμετέχουν, όπως η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ισλανδία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η Ευρώπη είναι η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Όσο βιώνει όλο και περισσότερες περιβαλλοντικές καταστροφές, τόσο οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας θα βρίσκονται όλο και περισσότερο στην πρώτη γραμμή.

Ισχυρότερος συντονισμός

Η Επιτροπή πρέπει να οργανωθεί καλύτερα στο εσωτερικό της, καταλήγει η αξιολόγησή της, λέγοντας ότι «είναι καιρός […] να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των κρίσεων που να συγκεντρώνει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής για να εργαστούν συντονισμένα».

Πηγή: euractiv.gr

Αυτό θα της επιτρέψει να υποστηρίξει και να συμπληρώσει καλύτερα τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες παραμένουν κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Στην αξιολόγηση, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο συντονισμός αυτός είναι απαραίτητος για την αποφυγή «αναποτελεσματικότητας και πιθανών επικαλύψεων» που θα υπονόμευαν «την ολοκληρωμένη, ανθεκτική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή διαχείριση κρίσεων που αναμένουν οι ευρωπαίοι πολίτες».

Αντιδρώντας σε έναν αυξανόμενο αριθμό καταστροφών

Εκτός από τον συντονισμό των εθνικών κυβερνήσεων, η Επιτροπή διαθέτει τις δικές της υπηρεσίες αντιμετώπισης κρίσεων. Τον Μάιο, το Euractiv επισκέφθηκε το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Το ERCC επικεντρώνεται στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής προστασίας, και συγκεκριμένα για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Έχει επίσης επιχειρησιακό ρόλο. Το κέντρο αποφασίζει εάν θα ενεργοποιηθεί η EUCPM και συντονίζει την ανάπτυξη προσωπικού, εμπειρογνωμόνων πολιτικής προστασίας και εξοπλισμού.

Κατά την περίοδο 2017-2022 δρομολογήθηκαν περισσότερες από 500 ενεργοποιήσεις EUCPM, πέντε φορές περισσότερες από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Μόνο το 2022, ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε 106 φορές, ως απάντηση στις πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη και στην πανδημία COVID-19, καθώς και στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις πλημμύρες στο Πακιστάν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας