Μενού Ροή
Μανιάτης
Το χτύπημα Μυτιληναίου, το «Κουζνέτσοφ» του Σκυλακάκη και τα τιμολόγια Δούκα – Όταν ο Μανιάτης συνάντησε τον Jorgensen και οι «απάτητες πεδιάδες»

Ο Unabomber "σκάει" και αυτή την Κυριακή, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας. 

  • Ετοιμάζεται χτύπημα Μυτιληναίου (;)
  • Το σήριαλ με το καλώδιο των 900 χλμ και το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ»
  • Το «κερασάκι στην τούρτα Μανουσάκη
  • Το μήνυμα της Κύπρου για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια
  • Το δίλημμα Σκυλακάκη
  • Η πρόταση Δούκα για σταθερά τιμολόγια διετούς διάρκειας
  • Οι Πληττόμενοι Πολίτες της Σκοπιάς
  • Των Ελλήνων οι (ενεργειακές) κοινότητες χωρίς… μέλη -Τι δείχνει γκάλοπ
  • Το τετ α τετ του νέου Επιτρόπου Ενέργειας με τον Γιάννη Μανιάτη
  • Από την πράσινη διπλωματία στο Berlaymont
  • Με ορόσημα και μεταρρυθμίσεις τα 86,7 δις του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου

Ετοιμάζεται χτύπημα Μυτιληναίου (;)

Ακούγοντας τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να μιλάει για διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των μεγεθών της Metlen την επόμενη τριετία πενταετία, θυμήθηκα δύο εκκρεμότητες εξαγορών. Μια στην λιανική αγορά του ρεύματος της Μεγάλης Βρετανίας που είχε προαναγγείλει στις αρχές του καλοκαιριού μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph και μια στην Ιταλία, επίσης σε πάροχο ενέργειας μεσαίου μεγέθους, όπως είχε διαρρεύσει μετά την παρουσίαση της εταιρείας στο Μιλάνο.

Μυτιληναίος

Η τρίτη εξαγορά στην οποία ο ίδιος είχε αναφερθεί στην γενική συνέλευση της εταιρείας, ήταν αυτή της Helleniq Energy. Αλλά αυτή αν προχωρήσει, θέλει ακόμα τον χρόνο της..

Το σήριαλ με το καλώδιο των 900 χλμ και το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ»

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε την τροπολογία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου κι έτσι, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Κυπριακής πλευράς, το σήριαλ των τελευταίων εβδομάδων τελείωσε και το project με το καλώδιο των 900 χιλιομέτρων παραμένει σε τροχιά υλοποίησης. Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, τις εντυπώσεις έκλεψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εμφανίστηκε στη Βουλή αποφασισμένος να μην αναφέρει τη λέξη που όλοι ανέμεναν όταν γινόταν λόγος για τον «γεωπολιτικό κίνδυνο» του έργου. Κληθείς από πολλούς βουλευτές να προσδιορίσει τι συνιστά «γεωπολιτικό κίνδυνο», ο υπουργός δεν είπε τη λέξη-κλειδί (Τουρκία) αλλά θυμήθηκε το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» λέγοντας: «Γεωπολιτικός κίνδυνος μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Αν αναστηθεί, ας πούμε, το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ» και επιστρέψουν και οι ναύτες που τους έχουν στείλει τώρα στο μέτωπο…» Το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ», το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’80, επί της αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ και είναι το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού ναυτικού, ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατά τον πόλεμο στη Συρία όταν δύο αεροπλάνα του έπεσαν στη θάλασσα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Εδώ και 7 χρόνια έχει αποσυρθεί για επισκευές, ενώ το πλήρωμά του, 1500 αξιωματικοί και ναύτες, έχουν σταλεί ως… μονάδα πεζικού στην Ουκρανία.

Το «κερασάκι στην τούρτα Μανουσάκη

Για όσους αγωνιούν, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου πρωί πρωί ο ΑΔΜΗΕ θα στείλει στην Nexans το Full Notice to Proceed και ξεκινά να τρέχει το συμβόλαιο των 1,4 δις. ευρώ, περίπου το ένα τρίτο του ανεκτέλεστου της γαλλικής εταιρείας. Το «κερασάκι στην τούρτα» Μανουσάκη, αναμένεται από Λουξεμβούργο και θα είναι η έγκριση μάλλον τις επόμενες μέρες της χρηματοδότησης από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Όταν θα συμβεί και αυτό τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή στην μετοχική σύνθεση και του Κυπριακού δημοσίου με 100 εκατ. ευρώ. Αρχές του επόμενου έτους λογικά θα μάθουν και οι Έλληνες καταναλωτές το ποσό που θα πρέπει να συνεισφέρουν μέσω τους λογαριασμούς του ρεύματος του..

Το μήνυμα της Κύπρου για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια

Μιας και ο λόγος για την Κύπρο, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να σταματήσει την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από το Νοέμβριο καθώς πλέον η τιμή του ηλεκτρισμού βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Οικονομικών, με την εξής επισήμανση (που έχει αποδέκτες και στην Ελλάδα): «η κρατική παρέμβαση στις τιμές ενέργειας, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να αποφεύγεται, καθότι δεν προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας και δεν επηρεάζει τόσο τη ζήτηση όσο και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».

Το δίλημμα Σκυλακάκη

Η τύχη των δικών μας επιδοτήσεων είναι πιο μπερδεμένη. Αν επιλέξει ο Θ. Σκυλακάκης να μην σταματήσει τις επιδοτήσεις για τον Οκτώβριο τότε αυτόματα, οι τιμές των δυο μεγαλύτερων εναλλακτικών παρόχων θα είναι ακριβότερες. Ήδη Protergia και ΗΡΩΝ έχουν ανακοινώσει ότι θα διατηρήσουν σταθερά στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου τα τιμολόγια Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι χωρίς επιδότηση, θα είναι ακριβότερα από τον Σεπτέμβριο πάνω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, παρά την μείωση της χονδρικής. Αν επιλέξει να τα επιδοτήσει, τότε αν η ΔΕΗ όπως αναμένεται μειώσει την τιμή, θα βρεθεί ξανά ακόμα πιο ενισχυμένη και τα μεριδιά της θα αυξηθούν εκ νέου. Δύσκολη απόφαση

Η πρόταση Δούκα για σταθερά τιμολόγια διετούς διάρκειας

Την ίδια ώρα η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος φαίνεται ότι θα σταματήσει από τον Οκτώβριο και στην Ελλάδα, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στη χονδρική, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι θα σταματήσει ο δημόσιος διάλογος και η πολιτική αντιπαράθεση για το ενεργειακό κόστος. Η ενέργεια συγκαταλέγεται, άλλωστε, στα κύρια θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ με τον βασικό διεκδικητή της ηγεσίας, τον δήμαρχο Αθηναίων και καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής στο ΕΜΠ, Χάρη Δούκα να καταθέτει στο debate της περασμένης εβδομάδας μια νέα πρόταση: να καθιερώσει η ΔΕΗ σταθερά τιμολόγια διετούς διάρκειας με χαμηλή τιμή. Προφανώς, πρόκειται για πρόταση που χρήζει διασαφηνίσεων, ωστόσο τίθεται πλέον στο δημόσιο διάλογο, με το αυξημένο πολιτικό βάρος που έχει πια το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Οι Πληττόμενοι Πολίτες της Σκοπιάς 

Είσαι ένας ξένος επενδυτής. Από πίσω σου έχεις μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Επέλεξες να αναπτύξεις ένα φωτοβολταικό πάρκο μόνος σου, χωρίς εγχώριο συνεργάτη με στόχο να πουλάς ενέργεια μέσω εικονικού συμψηφισμού στην Γερμανία. Πήρες αδειοδότηση. Όλοι σου έδωσαν το χέρι τους και την ..ευχή τους, δήμαρχοι, περιφερειάρχης, μέχρι την στιγμή που έβγαλαν ανακοίνωση οι ..Πληττόμενοι Πολίτες της Σκοπιάς Φαρσάλων. Αυτόματα όλοι πλέον ανησυχούν και διαμαρτύρονται και ο επενδυτής ψάχνεται για το τι συμβαίνει, καθώς και το υπουργείο έχει την τακτική να μην παρεμβαίνει. Τα απάτητα βουνά αν συνεχίσουμε έτσι θα συναντήσουν σύντομα τις «απάτητες πεδιάδες» και εμείς θα ψάχνουμε ξανά με το κιάλι επενδυτές..

Των Ελλήνων οι (ενεργειακές) κοινότητες χωρίς… μέλη -Τι δείχνει γκάλοπ

Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν διαρκώς για ενεργειακή δημοκρατία και ενεργειακές κοινότητες, μόλις 1 στους 8 Έλληνες είναι ή σκέφτεται να γίνει μέλος μιας ενεργειακής κοινότητας. Όπως προκύπτει από το ειδικό Ευρωβαρόμετρο για την ενέργεια, 3 στους 4 Έλληνες, το 76% του πληθυσμού, αν και γνωρίζουν για τις ενεργειακές κοινότητες, δεν σκέφτηκαν ποτέ να γίνουν μέλη μιας από αυτές (θα έχει ενδιαφέρον το γιατί). Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 55%. Επίσης, το 12% των Ελλήνων (20% ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) δεν γνωρίζει καν για τις ενεργειακές κοινότητες. Αντίθετα, το 12% του πληθυσμού είτε είναι μέλος είτε θέλει να γίνει (23% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Το 8% το κάνει για φθηνότερους λογαριασμούς και γενικότερα προτάσσοντας το οικονομικό όφελος, το 2% για να μετέχει σε project καθαρής ενέργειας προτάσσοντας το περιβαλλοντικό όφελος, το 1% για να μετέχει σε project της τοπικής κοινότητας προτάσσοντας την κοινωνική διάσταση και το τελευταίο 1% για άλλους λόγους.

Το τετ α τετ του νέου Επιτρόπου Ενέργειας με τον Γιάννη Μανιάτη

Επαφές με σημαίνοντες ευρωβουλευτές ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ο νέος (προτεινόμενος) Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης Dan Jorgensen εν όψει της ακρόασής του από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα επικυρώσει ή μη τον διορισμό του. Στο πλαίσιο αυτό ο Δανός πολιτικός επισκέφθηκε τον Έλληνα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να του θέσει τα σοβαρά ζητήματα με τις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα και να του ζητήσει αφ’ ενός να γίνει ανάλυση για τις αιτίες και αφ’ ετέρου να αναληφθούν πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους. Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στον αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα από την περίοδο 2010-2014, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγούς και δίκτυα της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Από την πράσινη διπλωματία στο Berlaymont

Ο Dan Jorgensen στελεχώνει και το επιτελείο του και επέλεξε τον συμπατριώτη του Tomas Anker Christensen, που υπηρετεί σήμερα ως πρέσβης της Δανίας για το κλίμα, για την θέση του επικεφαλής της ομάδας που θα χειρίζεται τα θέματα στο γραφείο του μέχρι να αναλάβει επισήμως η νέα Κομισιόν -πιθανότατα την 1η Δεκεμβρίου- στο γνωστό κτίριο Berlaymont. Ο Δανός διπλωμάτης έχει «βαρύ» βιογραφικό καθώς στα 32 χρόνια της καριέρας του έχει θητεύσει ως βασικός σύμβουλος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών και πρέσβης σε σειρά χωρών, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και η Ινδία. Ο Tomas Anker Christensen είναι φανατικός υπέρμαχος των ΑΠΕ και θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την κοινωνική διαβούλευση για τη ενεργειακή μετάβαση. Ως παράδειγμα αναφέρει τον διάλογο που έκανε η κυβέρνηση της Δανίας με τις εταιρείες εξόρυξης, τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα όταν έλαβε την απόφαση να σταματήσει πλήρως την αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Οι εργαζόμενοι απορροφήθηκαν στο σύνολό τους στον τομέα της αιολικής ενέργειας που αναπτυσσόταν τότε στη χώρα και έτσι η μετάβαση έγινε με κοινωνική συναίνεση, χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

Με ορόσημα και μεταρρυθμίσεις τα 86,7 δις του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι Επίτροποι δεν έχουν αναλάβει επισήμως, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονται σε φουλ ρυθμούς. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, έγινε σύσκεψη στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) και Κλίματος (DG Climate) για την υποστήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ που θα εκπονήσουν τα εθνικά σχέδια έως το καλοκαίρι του 2025 ώστε να απορροφήσουν τους πόρους του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου (Social Climate Fund), το οποίο ξεκινά το 2026. Το Ταμείο χρηματοδοτεί δράσεις και στον τομέα της ενέργειας, όπως εγκατάσταση ΑΠΕ, ενεργειακή αποτελεσματικότητα, κινητικότητα χαμηλών-μηδενικών εκπομπών και ανακαίνιση κατοικιών, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 86,7 δις ευρώ, τα οποία προέρχονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων και τη συμβολή -κατά 25%- των κρατών-μελών. Στις Βρυξέλλες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο εν λόγω Ταμείο, το οποίο υιοθετεί το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή θα χρηματοδοτεί επενδύσεις στα κράτη-μέλη, τα οποία θα υλοποιούν μεταρρυθμίσεις και η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνεται μόνο εφ’ όσον το κράτος-μέλος είναι συνεπές στα ορόσημα που τίθενται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας