Ο Unabomber "σκάει" και αυτή την Κυριακή, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας.
- Το μεγάλο deal του 2025 και ο ανυπόμονος αγοραστής της Helleniq Energy
- Κάντο όπως το Αζερμπαϊτζάν: η κιλοβατώρα του 0,1 σεντ!
- Τιμολόγια ρεύματος: η τριπλή γραμμή άμυνας και η ανέλπιστη ευκαιρία
- Αναζητείται ο Έλληνας Musk για ακρίβεια και «κούρεμα» κρατικών υπηρεσιών
- Οι ρύποι, το αέριο και οι ακριβές ΑΠΕ
- Τα μερίδια και η κατάργηση των εξάμηνων μπλε τιμολογίων
- Ο ενεργειακός «χορός των δις» στο Μαξίμου
- Ο Κωνσταντινουπολίτης διπλωμάτης και η πρέσβης που πηγαίνει στην ΕΕ
- «Φωνή» της Κομισιόν η τεχνοκράτης της Ενέργειας
- Teresa Ribera: Με κλειστά χαρτιά για την πυρηνική ενέργεια
- Οι επενδύσεις των Αράβων στην Ανατολική Μεσόγειο και η αισιοδοξία για τα ελληνικά «οικόπεδα»
- Το γίγα-project 3,2 GW της Voltalia στο Σουέζ
- Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
- Η επανάσταση των παλαιών και μικρών φωτοβολταικών
- Το θρίλερ του υδρογόνου, ο Πατεράκης και ο ΔΕΣΦΑ
Το μεγάλο deal του 2025 και ο ανυπόμονος αγοραστής της Helleniq Energy
Στην Helleniq Energy υπάρχει σχέδιο. Ίσως και αυτή την εβδομάδα τελειώνει η εκκρεμότητα της Elpedison. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 ολοκληρώνεται η πώληση του ποσοστού που κατέχει στην ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Δημόσιο (μάλλον στο Υπερταμείο). Και αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία πώλησης ποσοστού τόσο του Δημοσίου όσο και της πλευράς Λάτση σε νέο επενδυτή. Θα είναι το μεγάλο ενεργειακό deal του 2025. Και οι υποψήφιοι επενδυτές ετοιμάζονται. Ένας κυριολεκτικά δεν κρατιέται..
Κάντο όπως το Αζερμπαϊτζάν: η κιλοβατώρα του 0,1 σεντ!
Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και όσοι μετείχαν στο COP 29, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όταν πληροφορούνταν το κόστος της κιλοβατώρας στην πλούσια όσον αφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χώρα. Μόλις 0,1 σεντ η κιλοβατώρα! Τιμή που θα ονειρευόταν κάθε κυβέρνηση. Το αναγνώρισε δημόσια ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς σήμερα στην Κύπρο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται στα 33 σεντ την κιλοβατώρα.
Τιμολόγια ρεύματος: η τριπλή γραμμή άμυνας και η ανέλπιστη ευκαιρία
Το παλιό σύνθημα της δεκαετίας του ’80 «μένουν οι βάσεις που φεύγουν» θυμίζει πλέον η ιστορία με τα τιμολόγια ρεύματος. Μένουν οι αυξήσεις που φεύγουν, στη σύγχρονη εκδοχή του.
Στην κυβέρνηση, έχοντας συνειδητοποιήσει τι έπαθαν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ λόγω της ακρίβειας, μετά τα πρώτα 24ωρα έντονου προβληματισμού για το νέο γύρο αυξήσεων στη χονδρική, κατέληξαν στη χάραξη τριπλής γραμμής άμυνας: επιδοτήσεις στη λιανική εφ’ όσον (που μάλλον θα) χρειαστεί, οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, ίδια είναι η εικόνα και σε άλλες χώρες, πρωτοβουλία στην ΕΕ για τις στρεβλώσεις στο target model.
Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, πάντως, καλοβλέπουν την ανέλπιστη ευκαιρία να κινηθούν τα λιμνάζοντα νερά στην αγορά ενέργειας με τους καταναλωτές να μετακινούνται από το πράσινο στα σταθερά τιμολόγια, όπως και συμβαίνει.
Αναζητείται ο Έλληνας Musk για ακρίβεια και «κούρεμα» κρατικών υπηρεσιών
Εξακολουθούν, πάντως, να εξετάζουν διάφορα σενάρια για το πως μπορούν να αρχίσουν να μειώνονται -σε μόνιμη βάση- οι λογαριασμοί ενέργειας διότι οι επιδοτήσεις είναι εκ των πραγμάτων μέτρο που δεν μπορεί να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Πρέπει να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ των ακριβών λογαριασμών, να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχει σχέδιο και προοπτική», προτρέπει πολύπειρος κοινοβουλευτικός.
Στην αγορά, πάντως, θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, στις αρχές του 2025, είναι ευκαιρία για δραστικές κινήσεις. «Πρέπει να βρεθεί ο Έλληνας Elon Musk που θα κινηθεί έξω από το κουτί (out of the box) αναλαμβάνοντας να μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου ώστε να εξευρεθεί δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές αλλά και να «χτυπήσει» τις στρεβλώσεις στην αγορά που τροφοδοτούν την ακρίβεια», δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του ιδιωτικού τομέα.
Οι ρύποι, το αέριο και οι ακριβές ΑΠΕ
Στο υπουργείο Ενέργειας μόνο ελαφρά δεν παίρνουν την κατάσταση. Θυμίζουν και είναι αλήθεια ότι η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει αυξημένη κατά 2,5 φορές και των ρύπων κατά 3 φορές, σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση. Αυτά προφανώς δεν μπορούν να αλλάξουν και επηρεάζουν πάνω από τις μισές ώρες των οριακών τιμών. Συν ότι πληρώνει το σύστημα 900 εκατ. ευρώ το χρόνο πολύ υψηλές επιδοτήσεις (περίοδοι Σιούφα, Μπιρμπίλη κλπ) σε φωτοβολταικά κυρίως και λιγότερο αιολικά. Όλα αυτά εκτιμά μπορούν να λειανθούν από την είσοδο πολλών ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να υπάρξει μια δραματική αποκλιμάκωση των τιμών. Ενδιαμέσως θα υπάρχουν καλές και κακές μέρες, όταν γίνονται πολύ κακές θα έχουμε δραστικές κρατικές παρεμβάσεις..
Τα μερίδια και η κατάργηση των εξάμηνων μπλε τιμολογίων
Σε επίπεδο αγοράς, η άνοδος των τιμών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φτιάξουν ορισμένες εταιρείες τα μερίδια αγοράς τους. Θα τους στοιχίσει λίγο παραπάνω.. αλλά η δουλειά με τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια σε τιμή κάτω των 10 λεπτών γίνεται. Για όσους δεν το γνωρίζουν αυτή θα είναι και η τελευταία περίοδος που θα μπορούν οι προμηθευτές να διαθέτουν τέτοια προιόντα, καθώς στο υπουργείο υπάρχει η άποψη ότι γίνεται εκμετάλλευση της εποχικότητας των τιμών και παγιδεύονται οι καταναλωτές. Προσωπικά μου φαίνεται ιδιαιτέρως ευχάριστη η συγκεκριμένη ..παγίδευση!
Ο ενεργειακός «χορός των δις» στο Μαξίμου
Το ενεργειακό προβληματίζει όλη την Ευρώπη κι αυτό επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση που είχαν CEO και πρόεδροι των μεγαλύτερων χημικών βιομηχανιών της Ευρώπης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των συμβούλων του για την οικονομία, Αλέξη Πατέλη και την ενέργεια, Νίκου Τσάφου.
Πρόκειται για τους επικεφαλής και ανώτατα στελέχη βιομηχανικών κολοσσών όπως YARA, BASF, DOW, ExxonMobil Product Solutions, LyondellBasell που βρέθηκαν στην Αθήνα για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικών Βιομηχανιών.
Μαζί τους και οι Έλληνες Αρμόδιος Γιαννίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και CEO της VITEX, ο α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου και CEO της BASF Ελλάδος, Βασίλης Γούναρης και ο β’ αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Κατραούζος, managing director της NEOTEX.
Στο επίκεντρο της συζήτησης η προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας με έμφαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους και η εύρεση λύσεων που θα εξασφαλίζουν την οικονομική ευρωστία συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση.
Η χημική βιομηχανία είναι ο 4ος μεγαλύτερος τομέας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 600 δις ευρώ, 1,2 εκατ. άμεσες θέσεις εργασίας και άλλα 19 εκατ. θέσεις εργασίας στην αλυσίδα αξίας.
Ο Κωνσταντινουπολίτης διπλωμάτης και η πρέσβης που πηγαίνει στην ΕΕ
Μιας και ο λόγος για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλαγή φρουράς δρομολογείται στη νευραλγική θέση του/της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, θέση η οποία εκ των πραγμάτων σχετίζεται και με την διεθνή ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Η πρέσβης Άννα - Μαρία Μπούρα, που είναι σήμερα επικεφαλής, αναχωρεί οσονούπω για τις Βρυξέλλες όπου αναλαμβάνει σημαντική θέση στο επιτελείο (cabinet) του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πορτογάλου Antonio Costa.
Διάδοχός της ο πρέσβης Μίλτων Νικολαϊδης, που σήμερα υπηρετεί ως επικεφαλής στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ο νέος επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη (ομιλεί άπταιστα την Τουρκική γλώσσα) κι είναι αδελφός του επιχειρηματία, διευθύνοντος συμβούλου της PeolpleCert Βύρωνος Νικολαϊδη καθώς και σύζυγος της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνας Παπακωνσταντίνου.
«Φωνή» της Κομισιόν η τεχνοκράτης της Ενέργειας
Ενδεικτική της σημασίας που θα έχει η ενέργεια την επόμενη 5ετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von den Leyen να επιλέξει την Πορτογαλίδα Paula Pinho (φωτο), διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την θέση της εκπροσώπου τύπου (chief spokesperson) της Κομισιόν την επόμενη 5ετία.
Η Paula Pinho προϊσταται τα τελευταία χρόνια της διεύθυνσης που έχει αρμοδιότητα την δίκαιη μετάβαση, την ενεργειακή ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και καινοτομία καθώς και τους καταναλωτές. Στο παρελθόν έχει εργαστεί και σε άλλα τμήματα της DG Energy με αρμοδιότητα τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις σχέσεις με άλλους οργανισμούς, ενώ μετείχε και στο επιτελείο (cabinet) Επιτρόπων, όπως του Επιτρόπου Ενέργειας Günther Oettinger. Μάλιστα μετείχε στην ομάδα που κατά το παρελθόν είχε διαπραγματευθεί με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου από την ΕΕ.
Η νέα εκπρόσωπος τύπου μιλά 6 γλώσσες: Πορτογαλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Ιταλικά.
Teresa Ribera: Με κλειστά χαρτιά για την πυρηνική ενέργεια
Το παζλ των αρμοδίων για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ την περίοδο 2024-29 ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της προτεινόμενης Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την Καθαρή, Δίκαιη και Ανταγωνιστική Μετάβαση, της Ισπανίδας Teresa Ribera Rodriguez.
Ευρύτατο το χαρτοφυλάκιό της, από τον ανταγωνισμό μέχρι την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, ήταν επόμενο οι ερωτήσεις που δέχτηκε από ευρωβουλευτές για τις προτεραιότητές της στην ενέργεια να είναι περιορισμένες, ωστόσο στην πλειονότητά τους αφορούσαν ένα θέμα: την πυρηνική ενέργεια.
Καθώς η Ισπανίδα πολιτικός έχει ταχθεί εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, ευρωβουλευτές από το «λόμπυ των πυρηνικών» θέλησαν να αποσπάσουν την δέσμευσή της ότι στο μέλλον η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει μονάδες πυρηνικής ενέργειας.
Η Teresa Ribera Rodriguez, αφού ξεκαθάρισε ότι «θα σεβαστεί «την απόφαση κάθε κράτους-μέλους για το πως θα οργανώσει το ενεργειακό του μείγμα», κάτι που άλλωστε προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο, δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Ενώ ερωτηθείσα εάν θα υποστηρίξει τη χαλάρωση του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων για νέες μονάδες πυρηνικής ενέργειας, λίγους μήνες μετά την απόφαση της απερχόμενης Κομισιόν να χορηγήσει τέτοια έγκριση στην κυβέρνηση της Τσεχίας για τη μονάδα στο Dukovany, ανέφερε ότι κάθε περίπτωση θα αξιολογείται χωριστά.
Οι επενδύσεις των Αράβων στην Ανατολική Μεσόγειο και η αισιοδοξία για τα ελληνικά «οικόπεδα»
Την ώρα, πάντως, που στην Ευρώπη αναζητούν φθηνή ενέργεια, οι Άραβες επενδύουν στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. H QatarEnergy, ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αγοράσει από τη Chevron το 23% της εταιρείας που αξιοποιεί το κοίτασμα της North El-Dabaa, 10 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αιγύπου.
Ενδιαφέρον υπάρχει και από την Abu Dhabi National Oil Co, την κρατική εταιρεία ενέργειας του Abu Dhabi, μετόχου της Masdar που εξαγόρασε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για τα κοιτάσματα της Κύπρου, σ’ ένα εκ των οποίων, το κοίτασμα «Αφροδίτη» μετέχει με 35% η Chevron.
Η επενδυτική κινητικότητα που παρατηρείται εντείνει την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον και για τα ελληνικά «οικόπεδα».
Το γίγα-project 3,2 GW της Voltalia στο Σουέζ
Στην ειδησεογραφία της Αιγύπτου ξεχωρίζει ακόμη ένα κυοφορούμενο deal: ο γαλλικός κολοσσός των ΑΠΕ Voltalia από κοινού με την μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Αιγύπτου TAQA Arabia υπέγραψαν μη δεσμευτικό Μνημόνιο με το υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της χώρας για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης του αιολικού πάρκου Zafarana στο Σουέζ, 130 χιλιόμετρα από το Κάϊρο.
Στο Zafarana εγκαταστάθηκε προ 20ετίας το πρώτο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής-Βορείου Αφρικής αιολικό πάρκο ισχύος 545 MW. Πλέον όμως οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν στο τέλος της περιόδου λειτουργίας τους γι’ αυτό και προωθείται η εγκατάσταση μιας ολοκληρωμένης μονάδας πράσινης ενέργειας, ισχύος 1,1 GW από αιολικη ενέργεια και 2,1 από ηλιακή.
Η Voltalia έχει παρουσία από το 2007 στην ελληνική αγορά με σημαντικές επενδύσεις τόσο στην παραγωγή όσο και την αποθήκευση ενέργειας.
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, έχουμε ακόμα να δούμε πολλά επεισόδια. Πρώτα από όλα η Κυπριακή δημοκρατία δεν έχει απαντήσει ακόμα για το εάν θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ που θα αναλάβει τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου. Και αυτό μεταφέρεται συνεχώς από μήνα σε μήνα..
Η επανάσταση των παλαιών και μικρών φωτοβολταικών
Μαθαίνω ότι ετοιμάζεται μια μικρή ή μεγάλη «επανάσταση» από τους παλαιούς επενδυτές παραγωγούς μικρών φωτοβολταικών σε περίπτωση που γίνει πράξη αυτό που κυκλοφορεί, περί επιβολής ειδικού φόρου στα έσοδα τους. Ο λόγος για όσους έχουν συνδεθεί, πριν το 2021, κλειδώνοντας τις υψηλές ταρίφες και με στόχο από τα χρήματα που θα μαζευτούν να περιοριστεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) που σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο τέλος του έτους τα 257 εκατ. ευρώ. Έχω μια αίσθηση ότι οι μικροί παραγωγοί δεν θα το δεχτούν ησύχως όπως έκαναν οι «μεγάλοι» με την φορολόγηση των υπερκερδών και θα προχωρήσουν σε δικαστικές προσφυγές.. Το υπουργείο πριν κάνει κάτι νομοθετικά, θα ξεκινήσει με ελέγχους στις εγκαταστάσεις, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για σημαντικές παρατυπίες (επιπλέον πάνελ, inverter), πετυχαίνοντας υψηλότερες αποδόσεις..
Το θρίλερ του υδρογόνου, ο Πατεράκης και ο ΔΕΣΦΑ
Υπάρχει μια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον υδρογόνο, άλλοτε καλή, άλλοτε άσχημη. Για την Advent Technologies λίγο πολύ τα ξέρετε. Απεντάχθηκε από το σημαντικότερο της έργο στην Μακεδονία, καθώς κρίθηκε ότι βρίσκεται σε χρηματοοικονμική αδυναμία. Η εταιρεία γενικώς έχει πρόβλημα και γυρνάει στις «ρίζες» της. Την προηγούμενη εβδομάδα επέστρεψε στην εταιρεία το επί 18 χρόνια στελεχός της Γιώργος Παλούμπης, ως επικεφαλής εργασιών στην Ελλάδα, σημάδι ότι ψάχνει ξανά τις σταθερές της.
Η άλλη εξέλιξη σε σχέση με το υδρογόνο, αφορά τον γνωστό επιχερηματία με ισχυρούς δεσμούς με την Γερμανία Γιώργο Πατεράκη, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου έργου υδρογόνου, στην ίδια περιοχή που απεντάχτηκε η Advent. Το ενδιαφέρον είναι ότι η επένδυση συνδυάζεται με το αυξημένο ενδιαφέρον των Γερμανών να συζητήσουν με τον ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό που θα φέρνει υδρογόνο στην Γερμανία προερχόμενο από την Ελλάδα περνώντας από την Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.