Μενού Ροή
skylakakis cyprus
Οι μεζούρες του ΥΠΕΝ, ο ανταγωνισμός για επαναπατρισμό και για τα σταθερά των προμηθευτών – Τα 36 εκατ. της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η ΜΟΗ και το μήνυμα μιας συνέντευξης

Ο Unabomber "σκάει" και την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας. 

  • Λιανική ενέργειας: Νέο πεδίο ανταγωνισμού ο επαναπατρισμός καταναλωτών
  • Το μερίδιο σταθερών τιμολογίων στο… φούρνο, οι συγχωνεύσεις στο…ψυγείο
  • Επιδοτήσεις: ο «μποναμάς του Αγίου Νικολάου» και η νέα πλατφόρμα
  • Γιατί κυκλοφορούν με μεζούρες στο υπουργείο;
  • Έξω πάμε καλά: Οι εισηγμένες της ενέργειας συναντούν επενδυτές στο Λονδίνο
  • Υπουργοί Ενέργειας… Ατλαντικού
  • Η ΜΟΗ και το μήνυμα μιας συνέντευξης
  • Οι τιμές, τα δισεκατομμύρια κι ένα αφήγημα
  • Γκάλοπ: καλύτερους χειρισμούς ζητούν οι πολίτες
  • Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Τα 36 εκατομμύρια…
  • …Και η λήψη μέτρων για τα αυτογκόλ
  • Ο κύριος και η κυρία Jorgensen, η νέα ενεργειακή ηγεσία ΕΕ

Λιανική ενέργειας: Νέο πεδίο ανταγωνισμού ο επαναπατρισμός καταναλωτών

«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ενέργειας με τους παρόχους να διαγκωνίζονται σκληρά όχι μόνο να προσελκύσουν νέους καταναλωτές αλλά και να επαναφέρουν εκείνους οι οποίοι έχουν βρει… ρεύμα στον ανταγωνισμό.

Όποιος καταναλωτής προχωρά, λοιπόν, στην αλλαγή παρόχου, λίγα 24ωρα αφότου έχει γίνει η αλλαγή, δέχεται τηλεφώνημα από τον προηγούμενο πάροχο. Εφ’ όσον συναινέσει να απαντήσει, ερωτάται σε ποια εταιρεία έχει μετακινηθεί, για ποιο λόγο αποφάσισε να αλλάξει πάροχο (ερώτηση με αυτονόητη απάντηση: για οικονομικούς λόγους) και εάν έχει συνάψει κυμαινόμενο ή σταθερό συμβόλαιο.

Το καλύτερο το φυλάσσουν για το τέλος: του ζητούν στην κλίμακα από το 1 (ελάχιστα πιθανό)  έως το 10 (πάρα πολύ πιθανό) να εκτιμήσει πόσο πιθανό είναι ή δεν είναι να επιστρέψει στον προηγούμενο πάροχο, προφανώς αμέσως μετά τη λήξη του συμβολαίου του στον νυν πάροχο.

Εφ’ όσον η απάντηση είναι από 5 και πάνω, τότε, με βάση και το προφίλ κατανάλωσής του, ετοιμάζουν προσφορά για τον επαναπατρισμό του.

Το μερίδιο σταθερών τιμολογίων στο… φούρνο, οι συγχωνεύσεις στο…ψυγείο

Στελέχη της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι πλέον το μερίδιο αγοράς έχει σχετική σημασία. Εξίσου, αν όχι και περισσότερο, σημαντικό είναι το μερίδιο αγοράς σε «πιστούς» -καλοπληρωτές, εννοείται- πελάτες, άρα το μερίδιο αγοράς σε σταθερά τιμολόγια.

Γι’ αυτό και ενώ θερμαίνεται ο ανταγωνισμός, ταυτόχρονα μπαίνουν στο ψυγείο -χωρίς βεβαίως να εγκαταλείπονται- τα σενάρια για ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων ώστε να μείνουν 4-5 μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά.

Επιδοτήσεις: ο «μποναμάς του Αγίου Νικολάου» και η νέα πλατφόρμα

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζονται για την ανακοίνωση των (νέων) επιδοτήσεων στα τιμολόγια ενέργειας για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η ανακοίνωση αποφασίστηκε να γίνει την προσεχή Παρασκευή, εξ ου και η επιδότηση καλείται ήδη στην αγορά «μποναμάς του Αγίου Νικολάου» αφού συμπίπτει με την γιορτή του προστάτη των ναυτικών, αν και το ύψος της δεν πρόκειται να είναι μεγάλο αφού οι πάροχοι απορρόφησαν σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις.

Η ανακοίνωση των επιδοτήσεων θα περιέχει και μια καινοτομία: για να λάβουν επιδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Η διαδικασία θα είναι ψηφιακή, απλή και γρήγορη, διαβεβαιώνουν από το υπουργείο.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης έχει, άλλωστε, μεγάλη εμπειρία καθώς δική του ιδέα ήταν η δημιουργία πλατφόρμας με την οποία χορηγήθηκαν οι επιδοτήσεις την περίοδο του Covid, κάτι που μονιμοποιήθηκε στη συνέχεια στον δημόσιο τομέα.

Γιατί κυκλοφορούν με μεζούρες στο υπουργείο;

Πέρα από τις επιδοτήσεις και την πλατφόρμα, στο υπουργείο Ενέργειας κάτι ψήνεται… Κάτι που θα προκαλέσει αίσθηση στην αγορά, λένε όσοι γνωρίζουν αποφεύγοντας να δώσουν την παραμικρή λεπτομέρεια, αν και κάποιοι έχουν εντοπιστεί με… μεζούρες. Βεβαίως ουδέν κρυπτόν υπό τον -ελληνικό- ήλιο…

Έξω πάμε καλά: Οι εισηγμένες της ενέργειας συναντούν επενδυτές στο Λονδίνο

Αύριο, πάντως, ο Θοδωρος Σκυλακάκης θα βρίσκεται στο Λονδίνο συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα μιλήσει στο 3ο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών και θα έχει συναντήσει με επενδυτές.

Ενδεικτικό του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ενεργειακό τομέα είναι ότι από τα τρία θεματικά πάνελ του συνεδρίου, το ένα είναι αφιερωμένο στην ενέργεια -τα άλλα δύο στις ελληνικές τράπεζες και το χρηματιστήριο συνολικά.

Συναντήσεις με επενδυτές θα έχουν υψηλόβαθμα στελέχη 37 εισηγμένων εταιρειών, εκ των οποίων οκτώ από τον ενεργειακό τομέα: ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, HELLENIQ ENERGY, INTRAKAT, METLEN, MOTOR OIL και ΔΕΗ.

Υπουργοί Ενέργειας… Ατλαντικού

Κι αν ο υπουργός Ενέργειας θα βρεθεί στη μία πλευρά του Ατλαντικού αύριο, 2 Δεκεμβρίου, η υφυπουργός Ενέργειας θα βρεθεί στην άλλη πλευρά του ωκεανού την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Η Αλεξάνδρα Σδούκου θα μετάσχει στο 26th Annual Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη όπου και θα παρουσιάσει το νέο ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα.

Η υφυπουργός Ενέργειας θα μιλήσει και αύριο, Δευτέρα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Θα μετάσχει σε πάνελ με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας με θέμα: The Energy Sector towards a Sustainable Future: Transforming the Way We Produce, Consume, and Think about Energy».

Η ΜΟΗ και το μήνυμα μιας συνέντευξης

Μιας και ο λόγος για τον πρωθυπουργό, κάποιοι στην αγορά ερμήνευσαν ως ένδειξη αποκλιμάκωσης του κλίματος έντασης που καταγράφηκε πριν μερικές εβδομάδες μεταξύ της κυβέρνησης και του ομίλου Βαρδινογιάννη (Motor Oil) τη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα από τα δύο κανάλια του ομίλου, τον Alpha και την εκπομπή «Αυτοψίες» του Αντώνη Σρόιτερ.

Παράγοντας της αγοράς υπενθύμιζε μάλιστα τη μνημειώδη φράση του Καναδού θεωρητικού της επικοινωνίας Μάρσαλ Μακ Λούαν από την δεκαετία του 1970 ότι «το μέσο είναι το μήνυμα».

Οι τιμές, τα δισεκατομμύρια κι ένα αφήγημα

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην ενέργεια πολύ υψηλό, τα χρηματοδοτικά εργαλεία πρωτοφανή (πολλά δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, 2 δις κονδύλια από Ταμείο Ανάκαμψης, ετοιμάζεται και το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο), η πράσινη μετάβαση προχωρά με πρωτόγνωρα γρήγορους ρυθμούς, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, όμως…

Οι τιμές παραμένουν υψηλές και, παρά τις επιδοτήσεις -για τις οποίες ισχύει το αρχαιοελληνικό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»- η κοινωνική δυσφορία παραμένει εξίσου υψηλή, και αυτό αποτυπώνεται και στις αντιδράσεις κατά των ΑΠΕ.

Βεβαίως, μεσομακροπρόθεσμα, κατά κοινή εκτίμηση, οι τιμές θα πέσουν και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Το θέμα είναι τί γίνεται ως τότε. Θα διαπιστώσουν οι πολίτες στην τσέπη τους τα οφέλη από την πράσινη μετάβαση στην ενέργεια πριν τις επόμενες εκλογές, την άνοιξη του 2027; Αυτό είναι το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου για την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και αναζητούν συνεκτικό αφήγημα διετίας (2025-26) για την ενέργεια, με παρεμβάσεις και μέτρα που θα γίνουν γρήγορα, έγκαιρα αντιληπτά από τους πολίτες,

Γκάλοπ: καλύτερους χειρισμούς ζητούν οι πολίτες

Το πρόβλημα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ιστοσελίδα philenews στην Κύπρο (και μάλιστα σε μεγάλο δείγμα, 4.079 ερωτηθέντων) όπου η ακρίβεια αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα με ποσοστό 59% (δεύτερη η διαφθορά με 48%), ενώ το 46% των πολιτών ζητεί από την κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη καλύτερους χειρισμούς για τη μείωση του ενεργειακού κόστους (25% ζητούν χαμηλότερα επιτόκια).

Όλα αυτά στην Κύπρο όπου η οικονομία παρουσιάζει εντυπωσιακά καλύτερες επιδόσεις από την ελληνική και το μέσο εισόδημα είναι μεγαλύτερο, όπως βεβαίως πολύ μεγαλύτερο είναι και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας (έχει προφανές ενδιαφέρον να τεθούν ανάλογα ερωτήματα για το ενεργειακό κόστος και σε γκάλοπ στην Ελλάδα).

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Τα 36 εκατομμύρια…

Μιας και ο λόγος για την Κύπρο, πληροφορίες από την Λευκωσία κάνουν λόγο για νέα εστία αντιπαράθεσης όσον αφορά στο πολυσυζητημένο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης του έργου αξιώνει και τα 48,8 εκατ. ευρώ που κατέβαλε στον  προηγούμενο φορέα υλοποίησης, την EuroAsia, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) και Κύπρου (ΡΑΕΚ) έχουν εγκρίνει την ανάκτηση μόνο 12,8 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό των 36 εκατ. απορρίφθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι αφορά αφ’ ενός δαπάνες για τις διασυνδέσεις Ισραήλ-Κύπρου και Κρήτης-Αττικής που δεν εντάσσονται στο έργο Κρήτης-Κύπρου κι αφ’ ετέρου το πριμ (ο «αέρας» στην καθομιλουμένη) που κατέβαλε ο ΑΔΜΗΕ στην EuroAsia για να του παραχωρήσει το έργο με την επιδότηση 657 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Η ΡΑΕΚ εμμένει στην αρχική (αρνητική) θέση της, ωστόσο στην Κύπρο πληροφορήθηκαν ότι η ΡΑΑΕΥ προτίθεται να επανεξετάσει το αίτημα με αυξημένες πιθανότητες να το εγκρίνει, εξέλιξη που εφ’ όσον επιβεβαιωθεί είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρει τη πίεση στη ΡΑΕΚ να επανεξετάσει και την δική της θέση, κάτι που δεν θέλουν να ακούσουν στη Λευκωσία.

…Και η λήψη μέτρων για τα αυτογκόλ

Πάντως, στην Κύπρο, όπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου, σχολίαζαν ότι «ο CEO του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης θα μιλά στο εξής δημόσια για όλες τις διασυνδέσεις, τόσο για αυτές που αφορούν την Ελλάδα, όπως Σαουδική Αραβία-Ελλάδα ή Γερμανία-Ελλάδα, έστω κι αν πρόκειται να υλοποιηθούν μετά από αρκετά χρόνια, όσο και γενικότερα, για διασυνδέσεις σε άλλες περιοχές της Ευρώπης ή και του πλανήτη, όχι όμως για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου».

Ο λόγος; Μετά τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, έχει διαμηνυθεί αρμοδίως ότι οι δηλώσεις/τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων κρατικών αξιωματούχων για την διασύνδεση θα περνούν από την κρησάρα των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, και προσωπικά των υπουργών, προκειμένου να αποφευχθούν τα… αυτογκόλ.

Ο κύριος και η κυρία Jorgensen, η νέα ενεργειακή ηγεσία ΕΕ

Αλλαγή φρουράς και επίσημα από σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Δανό Dan Jorgensen να αναλαμβάνει το «καυτό» χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Βασική αποστολή του, με βάση τις κατευθύνσεις της προέδρου της Κομισιόν Ursula von de Leyen, είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η προώθηση επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια και η αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού LNG αφού ούτως ή άλλως κλείνουν οι στρόφιγγες μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω αγωγών.

Τον Dan Jorgensen θα υποδεχτεί στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG ENER) της Κομισιόν μια άλλη… Jorgensen, η Ditte Juul Jorgensen που προϊσταται της DG ENER από το 2019. Η Ditte Juul Jorgensen έχει εργαστεί επίσης στις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Εμπορίου, ενώ από το 2014 έως το 2019 ήταν διευθύντρια του γραφείου της πολυσυζητημένης Δανέζας Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας