Με θεσμικές αναζητήσεις και "καυτές" πληροφορίες από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο "σκάει" ο προχριστουγεννιάτικος Unabomber. Το post που συζητήθηκε, το πάθημα των τραπεζών και το πως θα πρέπει να γίνει μάθημα για την ενέργεια, τα κυπριακά μυστήρια με την ηλεκτρική διασύνδεση που τώρα επιστρατεύτηκε και Αμερικανικό γραφείο και ρόλος μεγάλου διεθνή παίχτη που έχει κατακτήσει δικαίως η Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου.
- Πρόεδρος Δημοκρατίας: Ρεβεγιόν αγωνίας για 3+1
- Το φαβορί για την Τράπεζα της Ελλάδας και το post που συζητήθηκε
- «Μάχη» για τον (υπουργικό) ήλιο της Ενέργειας
- Ο τελευταίος ανασχηματισμός και τα βέλη κατά εξωκοινοβουλευτικών
- Το «πάθημα» των τραπεζών, «μάθημα» για την επιχειρηματική κοινότητα
- Τράπεζες: «Με λυμένα χέρια» για δραστικό κλείσιμο καταστημάτων
- Η Σουηδέζα «Σδούκου» και το ράλι των τιμών ρεύματος στο Βορρά
- Τα κυπριακά μυστήρια με την ηλεκτρική διασύνδεση
- Η Metlen δίπλα στην Rio Tinto σε ρεπορτάζ του Bloomberg
- Η Ferrovie εισέρχεται στην ενέργεια και αναζητεί επενδυτές για την Ελλάδα..
Πρόεδρος Δημοκρατίας: Ρεβεγιόν αγωνίας για 3+1
Νέος/νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (αν χρειαστεί να πληρωθεί η θέση) και νέοι/νέες Υπουργοί/Υφυπουργοί είναι οι… καρέκλες στις οποίες εστιάζουν οι συζητήσεις στα εορταστικά τραπέζια του 15θημέρου -μεταξύ… γαλοπούλας και κρασιού ή σαμπάνιας και αστακού, για τους πιο λεπτεπίλεπτους ουρανίσκους.
Τελευταίες -επί του πιεστηρίου, όπως έλεγαν παλιά οι δημοσιογράφοι- πληροφορίες φέρνουν ως «κλειδωμένο» ότι ο νέος ή νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα προέρχεται από τον χώρο του κέντρου και θα έχει θητεία (εμπειρία) στην πολιτική. Η κατεύθυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί να έχει χαρακτηριστικά τέτοια ώστε να ψηφιστεί τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως και άλλα κόμματα ώστε να εκλεγεί με όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τα ειωθότα στην εκλογή πατριαρχών, αρχιεπισκόπων και μητροπολιτών, έχει καταλήξει στο «τριπρόσωπο» από το οποίο θα προκύψει ο εκλεκτός/η εκλεκτή: Γιάννης Στουρνάρας, Λίνα Μενδώνη και Βαγγέλης Βενιζέλος.
Πάντως, το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παραμένει στο τραπέζι καθώς μόνο αμελητέος δεν είναι ο κύκλος των υποστηρικτών της, όπως, άλλωστε, αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.
Το φαβορί για την Τράπεζα της Ελλάδας και το post που συζητήθηκε
Στην περίπτωση που ο Γιάννης Στουρνάρας μετακινηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τότε για την πλήρωση της θέσης του κεντρικού τραπεζίτη δεν θα απαιτηθεί η διαδικασία του «τριπρόσωπου».
Υπάρχει φαβορί και μάλιστα ακλόνητο: Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού για λίγες ημέρες ακόμη, έως 31/12. Το βιογραφικό του είναι ισχυρό, η εμπειρία του κοινά αποδεκτή, ενώ και η θητεία του στο Μαξίμου αποτιμάται θετικά.
Από τις αναρτήσεις, πάντως, που συζητήθηκαν όταν ο Αλ. Πατέλης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, ξεχώρισε αυτή της Αλεξάνδρας Σδούκου -και δεν ήταν πολλοί οι συνάδελφοί της που έκαναν το ίδιο.
Απαριθμώντας τη συμβολή του Αλ. Πατέλη στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία 5ετία, η υφυπουργός Ενέργειας τόνισε μέσω των κοινωνικών δικτύων: «σε όλα αυτά ο Αλέξης Πατέλης είχε συμμετοχή που λίγοι φαντάζονται. Δούλευε πιο πολύ από όλους, αξιοποίησε τις αναρίθμητες επαφές του στο εξωτερικό και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μπει η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Να πείσουμε ότι έχουμε γυρίσει σελίδα και πλέον κοιτάμε μπροστά με σιγουριά και σοβαρότητα. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στη χώρα αλλά και για το ηθικό υπόδειγμα που μας αφήνει».
«Μάχη» για τον (υπουργικό) ήλιο της Ενέργειας
Στο πολυσύνθετο ζήτημα του ανασχηματισμού, ο οποίος τοποθετείται το διάστημα αμέσως μετά την προεδρική εκλογή έως το τέλος του α’ εξαμήνου 2025, τα σενάρια είναι πολλά, άλλα εκ των οποίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλα όχι. Στην πρώτη περίπτωση ισχύει βεβαίως ότι πρακτικά είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να διακρίνει κάποιος την (πραγματική;) πληροφορία από την αποτύπωση της επιθυμίας των λεγόμενων «υπουργοποιήσιμων».
Αν κάτι, πάντως, είναι βέβαιο καθώς επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές, είναι ότι πολλοί, μάλλον οι περισσότεροι, «υπουργοποιήσιμοι» έχουν στο ραντάρ τους τους υπουργικούς θώκους στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για θέσεις οι οποίες συχνά κατά το παρελθόν χαρακτηρίζονταν «ηλεκτρικές» υπό την έννοια ότι θα μπορούσαν να «κάψουν» πολιτικά υπουργό-υφυπουργούς.
Φαίνεται όμως ότι τώρα θεωρούνται «ηλεκτρικές» με την καλή έννοια: μπορούν να… φωτίσουν την οδό της βουλευτικής (επαν)εκλογής αλλά και να ηλεκτροδοτήσουν το ασανσέρ της ανέλιξης στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο τελευταίος ανασχηματισμός και τα βέλη κατά εξωκοινοβουλευτικών
Ένας παλιός κοινοβουλευτικός έλεγε ότι «το κριτήριο αξιολόγησης ενός βουλευτή είναι στην πραγματικότητα ένα: η επανεκλογή του. Όσοι επανεκλέγονται θεωρούνται επιτυχημένοι, οι υπόλοιποι όχι».
Το ενδιαφέρον -και ο ανταγωνισμός- για συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι τώρα περισσότερο έντονο από ποτέ για δυο κυρίως λόγους:
-εάν είναι ευρύς, τότε θα πρόκειται -λογικά- για τον τελευταίο ανασχηματισμό πριν τις εκλογές του 2027,
-ενώ οι βουλευτικές έδρες της Νέας Δημοκρατίας θα είναι λιγότερες την επόμενη φορά, εφ’ όσον βεβαίως επιβεβαιωθούν στην εθνική κάλπη τα ποσοστά των ευρωεκλογών και των δημοσκοπήσεων.
Συνεπώς, ο ανασχηματισμός είναι η τελευταία ευκαιρία για κάποιους -αρκετούς- ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής τους και ως εκ τούτου η μάχη που διεξάγεται στο παρασκήνιο δεν έχει προηγούμενο.
Στη μάχη αυτή, καθώς οι θέσεις στην κυβέρνηση δεν είναι άπειρες, ο -θεωρητικά- πιο εύκολος στόχος είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί-υφυπουργοί, κάποιοι/κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται σε θέση ευθύνης (αρχικά ως γενικοί γραμματείς) από το 2019. Συνεπώς, είναι αυτοί/αυτές που δέχονται τα περισσότερα εσωκομματικά βέλη.
Το «πάθημα» των τραπεζών, «μάθημα» για την επιχειρηματική κοινότητα
Στην αγορά ενέργειας, εν μέσω εταιρικών πάρτυ και τραπεζωμάτων, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι πως το «πάθημα» των τραπεζών θα (πρέπει να) γίνει «μάθημα» συνολικά στην επιχειρηματική κοινότητα.
Υποστηρίζουν δηλαδή κάποιοι ότι κακώς οι τράπεζες άφησαν -επικοινωνιακά- να «συρθεί» το θέμα των προμηθειών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και εκφράζουν την άποψη ότι θα μπορούσαν να το «κλείσουν» οι ίδιες έγκαιρα παίρνοντας την πρωτοβουλία για τις μειώσεις που ανακοίνωσε τελικά η κυβέρνηση.
Κατ’ αναλογία στην ενεργειακή αγορά, ειδικά στο θέμα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ όπου εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις κατά τόπους, η άποψη που διακινείται από στελέχη της αγοράς είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι ίδιες οι εταιρείες σε πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, αντί να περιμένουν την προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου για αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
Για παράδειγμα, αυξάνοντας τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα μπορούσαν να αναλάβουν την ανακατασκευή των σχολείων ή/και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των υπηρεσιών υγείας σε περιοχές με ΑΠΕ. Όπως και να αυξήσουν το ποσό με το οποίο επιχορηγούν τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών στις εν λόγω περιοχές.
Τράπεζες: «Με λυμένα χέρια» για δραστικό κλείσιμο καταστημάτων
Μιας και ο λόγος περί τραπεζών, παράγοντας της αγοράς ενέργειας με τραπεζικό background επισήμανε ότι από την πλήρη κατάργηση των προμηθειών σε βασικές συναλλαγές μέσω web και phone banking καθώς και την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ οι τράπεζες θα αποδειχτούν τελικά ωφελημένες, παρ’ όλο που τώρα ο δημόσιος διάλογος εστιάζει στο κόστος από την κατάργηση αυτών των προμηθειών -περί τα 100-130 εκατ. ευρώ αθροιστικά σε ετήσια βάση.
Ο λόγος; Οι τράπεζες έχουν πλέον «λυμένα τα χέρια» να προχωρήσουν σε πιο γενναίο περιορισμό του δικτύου τους με κλείσιμο καταστημάτων και νέες εθελούσιες εξόδους στο σύνολο της επικράτειας. Κι αυτό διότι εκλείπουν βασικά επιχειρήματα αυτών που αντιτίθενται στο κλείσιμο (το πιο βασικό: η χρέωση για συναλλαγές από ΑΤΜ άλλης τράπεζας), ενώ πλέον δεν θα υπάρχει πολιτική κάλυψη στους τοπικούς υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους να παρεμβαίνουν στο management των τραπεζών για να διατηρήσουν τραπεζικά καταστήματα στην εκλογική τους περιφέρεια, όπως γίνεται κατά κόρον μέχρι σήμερα.
Η Σουηδέζα «Σδούκου» και το ράλι των τιμών ρεύματος στο Βορρά
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία στελέχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου μάλιστα έκανε την παρθενική του εμφάνιση ο νέος Επίτροπος Dan Jorgensen. Περιέργως (υπάρχει εξήγηση;) η Ελλάδα επέλεξε να εκπροσωπηθεί σε χαμηλό πολιτικό επίπεδο, από τον αναπληρωτή διευθυντή της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ Ευθύμιο Κωστόπουλο.
Στη μονοήμερη σύνοδο συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων με αιχμή το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας «έκλεψε» η Σουηδέζα υπουργός Ενέργειας Ebba Busch, η αποκαλούμενη «Σδούκου της Σκανδιναβίας» (στη φωτό με τον Επίτροπο Ενέργειας).
Η 37χρονη Ebba Busch, η οποία είναι, ταυτόχρονα, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (της αντίστοιχης ΝΔ), έθεσε με έμφαση τις εξαιρετικά υψηλές τιμές ρεύματος την περασμένη εβδομάδα στη χώρα της και άλλες γειτονικές χώρες ως συνέπεια των αθρόων εξαγωγών που έγιναν προς τη Γερμανία, όπου η παραγωγή ενέργειας κατάρρευσε λόγω των καιρικών συνθηκών.
Τα κυπριακά μυστήρια με την ηλεκτρική διασύνδεση
Η επιτυχία με την συμμετοχή του Γαλλικού κολοσσού Meridiam με 49,9% στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητή για τον ΑΔΜΗΕ. Εταιρεία τέτοιου μεγέθους δεν πάει οπουδήποτε. Μόνο σε μεγάλα projects όπως αυτό της επίσης υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Γερμανίας-Ηνωμένου Βασιλείου μήκου 725 χιλιομέτρων. Είναι σημαντική καθώς σε συνδυασμό με την επίσης γαλλική Nexxans βγάζει τα θέματα ασφάλειας στην κατασκευή του καλωδίου από την μέση. Ακόμα και στην Κύπρο που κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν σκωπτικά το έργο δεν μιλούν πλέον για τον κίνδυνο της Τουρκίας στην υλοποίηση του έργου. Επιμένουν όμως στα υπόλοιπα.. «Δεν ικανοποιεί τα κυπριακά συμφέροντα» λένε από την ΡΑΕΚ και βάζουν στην συζήτηση την εισήγηση μιας αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας (Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP) που συστήνει στην Κυπριακή Δημοκρατία να μην επενδύσει στην GSI. Μέχρι τώρα το επιχείρημα ήταν ότι δεν υπήρχαν επενδυτές και δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος η κυπριακή δημοκρατία ή δεν ήθελε να εκτεθεί σε μελλοντικούς οικονομικούς κινδύνους, τώρα με τους Γάλλους στο σχήμα και σύντομα και Άραβες τι θα επικαλεστούν;
Η Metlen δίπλα στην Rio Tinto σε ρεπορτάζ του Bloomberg
Για όσους δεν καταλαβαίνουν την σημασία κάποιων πραγμάτων. Το Σάββατο σε αναλυτικό του ρεπορτάζ το Bloomberg αναφέρεται στα προβλήματα που προκαλούν ήδη στην αγορά οι κινεζικοί περιορισμοί στις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων, το Γάλλιο, το Γερμάνιο και το Αντιμόνιο. Ειδικά για το Γάλλιο, σημειώνει η παραγωγή του είναι παγκοσμίως μόνο 1.000 τόνοι που παράγονται στο συνολό τους στην Κίνα, ως υποπροιόν από το αλουμίνιο. Όλη η Δύση ελπίζει να βρει λύσεις από το δύο προσπάθειες. Από τον παγκόσμιο γίγαντα Rio Tinto που εξετάζει αν συμφέρει να το κάνει στον Καναδά, ενώ η δεύτερη προσπάθεια προέρχεται από τον ελληνικό «γίγαντα» την Metlen που εξερευνά κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Απλά να θυμίσουμε ότι ο Ευάγγελος Μυτιλιναίος αναμένει ακόμα απάντηση από την νέα Κομισιόν για το εάν θα στηρίξει το έργο..
Η Ferrovie εισέρχεται στην ενέργεια και αναζητεί επενδυτές για την Ελλάδα..
Η Ιταλική Ferrovie για όσους δεν γνωρίζουν αποτελεί την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Hellenic Train. Πρόκειται για την χειρότερη ίσως αποκρατικοποίηση στην ελληνική ιστορία. Αυτή λοιπόν η εταιρεία κολοσσός, ψάχνει επενδυτές για τα τρια κομμάτια νέων δραστηριοτήτων της. Το πρώτο είναι το κομμάτι της ενέργειας καθώς εισέρχεται στις ΑΠΕ, το δεύτερο των τηλεπικοινωνιών και το τρίτο των διεθνών δραστηριοτήτων της σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία..