Μενού Ροή
unabomber-logo
Ένα τηλεφώνημα αξίας πολλών δις, ο Σκυλακάκης ξανά στην Αίγυπτο και ΑΙ για την Motor Oil και τα ακριβά βενζινάδικα – Οι σιωπηλές πλειοψηφίες των ΑΠΕ, το πρώτο σχόλιο της διαβούλευσης και ο Α. Αθανασόπουλος για MI5 και κινέζους

Μια εβδομάδα γεμάτη ..ενέργεια ήταν αυτή που προηγήθηκε. Ένα τηλεφώνημα χρειάστηκε για να δούμε την μεγαλύτερη διακύμανση της τελευταίας διετίας στην τιμή του φυσικού αερίου. Από σήμερα θα βρίσκεται στο Κάιρο ο Θ. Σκυλακάκης όπου αναμένονται νεότερα για GREGY και κοιτάσματα, οι ελληνικές τράπεζες στρέφονται στις χρυσοφόρες ενεργειακές χρηματοδοτήσεις του εξωτερικού, στην Μεσογείων στήνεται το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, ενώ έχουμε και ένα νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση που δημιουργεί ήδη πολύ κουβέντα. Καλή ανάγνωση.

  • Ένα τηλεφώνημα αξίας… δισεκατομμυρίων και το «ράλι της ειρήνης»
  • Το αέριο θερμαίνει, φωτίζει αλλά και… καίει την αγορά
  • Η αμετακίνητη «τρόικα» και οι νέες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα
  • Οι ελληνικές τράπεζες και τα ενεργειακά project
  • Η «τράπεζα της ενέργειας» και η στρατηγική του ΒασΜιίλη Καραμούζη
  • Η Motor Oil στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
  • AI και αλγόριθμοι θα εντοπίζουν τα ακριβά βενζινάδικα
  • Οι καταναλωτές του… γκισέ και τα τιμολόγια ρεύματος
  • Οι σιωπηλές πλειοψηφίες και η ιδεολογική ηγεμονία στις ΑΠΕ
  • Το ενεργειακό κέντρο στη Μεσογείων και το «Ελληνικό» της ΔΕΗ
  • Πως σχολιάζει ο Α. Αθανασόπουλος δημοσίευμα για MI5 και ελέγχους σε Κινέζικες ΑΠΕ
  • Τα φωτοβολταικά φέρνουν δημοκρατία στις πολυκατοικίες
  • Ασυλία διαχειριστών ανάλογη των ..τραπεζιτών και το πρώτο ενεργειακό σχόλιο της διαβούλευσης

Ένα τηλεφώνημα αξίας… δισεκατομμυρίων και το «ράλι της ειρήνης»

Στο ρυθμό που δίνουν οι δηλώσεις και -πλέον- τα τηλεφωνήματα του Donald Trump χορεύουν οι αγορές. Η (πολυαναμενόμενη) επικοινωνία του νέου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει το λεγόμενο «ράλι της ειρήνης» στις διεθνείς χρηματαγορές και να επηρεάσει τις χρηματιστηριακές τιμές των πρώτων υλών (commodities).

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο δείκτης TTF, που ενώ είχε βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα της διετίας, στα 59 ευρώ τη μεγαβατώρα, «βούτηξε» σε δύο 24ωρα περισσότερο από 10% στα 49 ευρώ -έκλεισε την Παρασκευή στα 50,6 ευρώ, που και πάλι, βέβαια, είναι υψηλή τιμή- καθώς η αγορά έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η (διαφαινόμενη) ειρηνευτική συμφωνία θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου. Στη μείωση συνετέλεσε και το αίτημα της Γερμανίας να εξαιρεθεί από τους στόχους επαναπλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου.

Το αέριο θερμαίνει, φωτίζει αλλά και… καίει την αγορά

Η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου είναι φλέγον θέμα για την ελληνική αγορά ενέργειας και το αρμόδιο υπουργείο και ήδη το ράλι της τιμής του αποτυπώνεται και στον πληθωρισμό με τα στοιχεία του Ιανουαρίου που δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφουν άνοδο 26,5% σε ετήσια βάση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς σε επίπεδο της θέρμανσης υπήρξε μεν αύξηση της κατανάλωσης τις τελευταίες ημέρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ωστόσο σε δύο εβδομάδες έρχεται-ημερολογιακά- η άνοιξη, οπότε, εκτός απροόπτου, η θέρμανση θα σταματήσει από τον Μάρτιο να απασχολεί τα νοικοκυριά -τουλάχιστον, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στην τιμή του ρεύματος, όμως, ισχύει το αντίθετο: από την άνοιξη η ζήτηση αυξάνεται λόγω τουρισμού και ναι μεν αυξάνεται η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο τις νυχτερινές ώρες το φυσικό αέριο είναι η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και οι γνωστές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Φεβρουαρίου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η αμετακίνητη «τρόικα» και οι νέες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα

Παρακολουθώντας σε real time τις αγορές στο κινητό του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναχωρεί σήμερα για ένα σημαντικό διήμερο επαφών στο Κάιρο, στο πλαίσιο της σημαντικής έκθεσης EGYPES 2025 (Egypt Energy Show), προκειμένου να «παίξει» το ενεργειακό «χαρτί» της Ελλάδας και να κεφαλαιοποιήσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Για τις συναντήσεις στο Κάιρο έχει υπάρξει τις προηγούμενες ημέρες στενή συνεργασία της λεγόμενης «ενεργειακής τρόικας» της κυβέρνησης, ήτοι του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του ανώτερου συμβούλου του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα, Νίκου Τσάφου, υπό τον γενικότερο συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Όταν δηλαδή στην πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης αναπαράγονταν ρεπορτάζ για αλλαγές στην κυβέρνηση και τους δύο από τους τρεις προαναφερθέντες «να ετοιμάζουν βαλίτσες», στην πραγματικότητα το μόνο που ετοίμαζαν ήταν οι (ογκώδεις) φάκελοι για τις επόμενες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα, είτε πρόκειται για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είτε για τις διασυνδέσεις με Κύπρο (GSI) και Αίγυπτο (GREGY) καθώς και τους αγωγούς προς τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Οι ελληνικές τράπεζες και τα ενεργειακά project

Κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα κάνουν και οι ελληνικές τράπεζες, εντάσσοντας τα ενεργειακά project στο «σκληρό πυρήνα» των χρηματοδοτήσεών τους καθώς αντιλαμβάνονται τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο της ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Η είδηση είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν περιορίζονται στη χρηματοδότηση project μόνο στην ελληνική επικράτεια ή μόνο αυτών στα οποία μετέχουν ελληνικές ενεργειακές εταιρείες εκτός συνόρων. Μετέχουν σε consortia τραπεζών που χρηματοδοτούν ενεργειακά έργα σε άλλες χώρες αναγνωρίζοντας στην πράξη τη σημασία του τομέα για την παγκόσμια οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Όσο μάλιστα τα επιτοκιακά έσοδα (θα) μειώνονται από το 2025 και εντεύθεν, τόσο περισσότερο οι τράπεζες θα επιδιώκουν να αυξάνουν τα οργανικά έσοδά τους, και μέσω της χρηματοδότησης έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα ενεργειακά.

Οι τράπεζες, οι πράσινες επενδύσεις και οι προσδοκίες απόδοσης

Οι ελληνικές τράπεζες δεν κάνουν, πάντως, κάτι άλλο από το να ακολουθούν τη γενικότερη τάση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα στο Παρίσι με την ευκαιρία των 20ων γενεθλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν να προσεγγίζουν τις πράσινες επενδύσεις με μεγαλύτερη υπομονή απ’ ότι σε άλλους τομείς και με ρεαλιστικές και ευνοϊκές -για τα project- προσδοκίες απόδοσης.

Συνεπώς, από χρηματοδοτικής πλευράς οι οιωνοί για την ενέργεια παραμένουν  θετικοί.

Η «τράπεζα της ενέργειας» και η στρατηγική του Βασίλη Καραμούζη

Η Εθνική (ΕΤΕ) είναι το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα που φέρει τον (επίζηλο) τίτλο «τράπεζα της ενέργειας» καθώς έχει εισέλθει δυναμικά στις χρηματοδοτήσεις ενεργειακών project, ενώ αναπτύσσει και καινοτόμα προϊόντα όπως το Energy Baseload Swap, μια άτυπη PPA πλατφόρμα.

Ιθύνων νους ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής, Βασίλης Καραμούζης, ο οποίος σχεδίασε πριν χρόνια την επέκταση της ΕΤΕ στον αγροτικό τομέα, στον οποίο κυριαρχούσε τότε η Πειραιώς ως διάδοχος της Αγροτικής τράπεζας.

Χωρίς να σταματήσει να ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, ο Βασίλης Καραμούζης διείδε έγκαιρα τις ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα κι ήταν αυτός που σχεδίασε τη στρατηγική ώστε να καταστεί η Εθνική η «τράπεζα της ενέργειας», επιτυγχάνοντας 2 στα 2!

Η Motor Oil στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη (Αrtificial Intelligence -AI), αναμφίβολα, θα διαμορφώνει τις εξελίξεις και στον ενεργειακό τομέα τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό οι μεγάλες εταιρείες του χώρου σπεύδουν έγκαιρα να πάρουν την καλύτερη θέση στην αφετηρία.

Την περασμένη εβδομάδα η Motor Oil δημοσιοποίησε μέσω του Linkedin αγγελία για την πρόσληψη επικεφαλής για την τεχνητή νοημοσύνη (Head AI), ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εφαρμογή λύσεων τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρο τον όμιλο.

Ο επικεφαλής AI θα επιβλέπει ομάδα μηχανικών AI και επιστημόνων δεδομένων (Data Scientists) και θα συνεργάζεται με άλλα τμήματα καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες για την παροχή καινοτόμων και αποτελεσματικών προϊόντων και υπηρεσιών AI.

Επιπρόσθετα, θα προτείνει λύσεις που υποστηρίζουν το όραμα και τη στρατηγική AI για τον όμιλο και θα διασφαλίζει την ευθυγράμμιση με τους επιχειρηματικούς στόχους και τις αξίες.

AI και αλγόριθμοι θα εντοπίζουν τα ακριβά βενζινάδικα

Την ίδια ώρα στην Κύπρο προχωρούν στη δημιουργία ενός καινοτόμου εργαλείου παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων με AI και αλγόριθμους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, το εργαλείο θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά των προμηθευτών και σε περίπτωση που ένας προμηθευτής προχωρήσει σε ανεξήγητη αύξηση τιμών, η υπόθεση θα διερευνάται αυτοματοποιημένα από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, το εργαλείο θα επιτρέπει τη διασταύρωση στοιχείων σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών, απαντώντας σε βασικά ερωτήματα όπως γιατί μια διεθνής μείωση δεν αποτυπώνεται άμεσα στις τιμές των πρατηρίων, ενώ οι αυξήσεις εφαρμόζονται αμέσως, πρακτική ευρύτατα διαδεδομένη και στην Ελλάδα, όπου επίσης το εργαλείο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Οι καταναλωτές του… γκισέ και τα τιμολόγια ρεύματος

Παρ’ όλο που η τεχνολογία «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και αλλάζει ριζικά και το τοπίο στις πληρωμές, υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα καταναλωτές που εξακολουθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στο παρελθόν: μέσω των γκισέ.

Στέλεχος μεγάλης εταιρείας στη λιανική αγορά ενέργειας έλεγε μάλιστα το εξής εντυπωσιακό: σε μεγάλο δήμο του Λεκανοπεδίου, το κατάστημα της εταιρείας του απέχει μόλις 25-30 μέτρα από το ταχυδρομείο. Κι όμως, παρ’ όλο που η πληρωμή των λογαριασμών γίνεται χωρίς προμήθεια στο εταιρικό κατάστημα, υπάρχουν καταναλωτές που εξακολουθούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς (της ίδιας εταιρείας, εννοείται) στα ΕΛΤΑ καταβάλλοντας προμήθεια 1,9 ευρώ/λογαριασμό. Και μάλιστα κάποιοι 5 και 6 λογαριασμούς (συγγενικών προσώπων τους) κάθε φορά.

«Πως να αλλάξουν τιμολόγιο και πολύ περισσότερο πάροχο ρεύματος καταναλωτές που δεν αλλάζουν ούτε… γκισέ πληρωμής λογαριασμών;», αναρωτιόταν το ίδιο στέλεχος.

Οι σιωπηλές πλειοψηφίες και η ιδεολογική ηγεμονία στις ΑΠΕ

Ιστορική η εβδομάδα που πέρασε στον τομέα των ΑΠΕ υπό την εξής έννοια: για πρώτη φορά, οι σιωπηλές πλειοψηφίες σε δύο περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί έργα ΑΠΕ και οι οποίες τάσσονται υπέρ των συγκεκριμένων επενδύσεων βγήκαν στο προσκήνιο απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα για τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Με άλλα λόγια, αμφισβήτησαν έμπρακτα την ιδεολογική ηγεμονία των αντιδρώντων στις ΑΠΕ, που μέχρι τώρα κυριαρχούν στην δημόσια σφαίρα.

Πρόκειται για εκείνους που επωφελούνται είτε επειδή πώλησαν/εκμίσθωσαν τη γη τους είτε επειδή βρήκαν δουλειά στα εν λόγω έργα ΑΠΕ ή και επειδή αύξησαν τα εισόδημά τους από την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην οποία (τα έργα ΑΠΕ) συνετέλεσαν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις αποκαλύπτεται ότι οι αντιδρώντες στα έργα ΑΠΕ είναι ολιγάριθμες μειονότητες, που όμως έκαναν μεγάλη «φασαρία» δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα.

Το ενεργειακό κέντρο στη Μεσογείων και το «Ελληνικό» της ΔΕΗ

Εμφανές δια γυμνού οφθαλμού είναι ότι ξεκίνησαν οι εργασίες -οι προκαταρκτικές και οι εκσκαφές- στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Πλέσσα», απέναντι από το πάρκο του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στη Μεσογείων, για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου «στρατηγείου» της ΔΕΗ, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.

Όπως λένε μάλιστα μηχανικοί, όταν μάλιστα θα αρχίσει να ανεγείρεται, θα δίνει την αίσθηση ενός μίνι «Ελληνικού» από πλευράς οικοδομικής δραστηριότητας στους διερχόμενους.

Με την έλευση της ΔΕΗ ενισχύεται το ενεργειακό κέντρο της Μεσογείων αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το υπουργείο Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Enaon Eda.

Πως σχολιάζει ο Α. Αθανασόπουλος δημοσίευμα για MI5 και ελέγχους σε Κινέζικες ΑΠΕ

Είναι λίγο αργά για τη Δύση να συνειδητοποιήσει ότι η ενεργειακή μετάβαση και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται όλο και περισσότερο ένα παιχνίδι για τις κινεζικές εταιρείες και τον εσωτερικό ανταγωνισμό τους, αναφέρει σε αναρτησή του στο linkedin ο CEO του ομίλου Olympia Ανδρέας Αθανασόπουλος.  Σχολιάζοντας δημοσίευμα των Financial Times για έρευνες της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI5 για πιθανή χρήση ύποπτης κινεζικής τεχνολογίας σε έργα ΑΠΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ότι η μελέτη μιλά για περίπλοκα συστήματα, αλλά δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά.  Απλά σκεφτείτε όλες τις κυψέλες μπαταριών LFP που παράγονται αποκλειστικά στην Κίνα και χρησιμοποιούνται πάντα στα δυτικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.  Οι κυψέλες LFP είναι ζωντανές ηλεκτροχημικές συσκευές με ενσωματωμένη τεχνολογία και IP που ανήκει στους κατασκευαστές. Αυτά τα κύτταρα σχηματίζουν μπλοκ DC και άλλες αλληλουχίες που κάνουν την αποθήκευση πλέγματος πραγματικότητα.  Εάν αποτύχουν, χρειάζονται αντικατάσταση, διαφορετικά επηρεάζουν την απόδοση του χώρου αποθήκευσης συνολικά.  Και μαντέψτε τι, καθώς η τεχνολογία και οι κυψέλες εξελίσσονται, μπορεί να μην έχουμε καν συμβατά ανταλλακτικά σε αυτά τα έργα 20y.  Έτσι, αν νομίζετε ότι μπορείτε να τα βάλετε με την Κίνα στις κυψέλες μπαταριών και ιδιαίτερα στα έργα δικτύου ESS, σκεφτείτε δύο φορές και στοιχηματίζω ότι η MI5 δεν θα είναι πολύ ευχαριστημένη με τα ευρήματά της και επιπλέον με την αντίδρασή της, εκτός αν παγώσουμε την αποθήκευση ενέργειας για περισσότερο από μια δεκαετία για τη Δύση να προσεγγίσει αυτή την ικανότητα.

Τα φωτοβολταικά φέρνουν δημοκρατία στις πολυκατοικίες

Από το νομοσχέδιο που βρίσκεται στην διαβούλευση και τις ενεργειακές διατάξεις του, κρατάμε την κατάργηση της ομοφωνίας σε μια πολυκατοικία για να μπουν φωτοβολταικά σε κοινόχρηστο χώρο. Θα αρκεί απλή πλειοψηφία του 51%.

Ασυλία διαχειριστών ανάλογη των ..τραπεζιτών και το πρώτο ενεργειακό σχόλιο της διαβούλευσης

Το δεύτερο μεγάλο θέμα, είναι ο χειρισμός των ΑΠΕ από την πλευρά των διαχειριστών, οι οποίοι αποκτούν ασυλία αντίστοιχη των τραπεζιτών στην διάρκεια της τραπεζικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Προφανώς δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, η παραγόμενη ποσότητα ξεπερνάει κατά πολύ αυτή που μπορεί είτε να καταναλωθεί είτε να εξαχθεί και ως εκ τούτου λογικό είναι να κλείνουν μονάδες για κάποιες ώρες. Αυτό που παρεξένεψε πολλούς είναι ότι το πρώτο ενεργειακό σχόλιο στην διαβούλευση, ήταν η προτροπή ενός πολίτη να μπουν παντού κάμερες στην λειτουργία των ΑΠΕ, σαν κάτι να ξέρει ότι γίνεται και δεν είναι και τόσο νόμιμο..

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας