Ο Unabomber "σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Το μπέρδεμα με τα εξάμηνα σταθερά
- Ποιον εξυπηρετεί μια νομικίστικη διατύπωση
- Που είναι το 8μηνο της Φυσικό Αέριο;
- Ο Σκυλακάκης που απέφυγε να γίνει Μπιρμπίλη
- Ο μαγικός αριθμός 7 του ρεύματος
- Παγίδα συνέπειας στους λογαριασμούς του ρεύματος 56-57%
- Ο μοναχικός δρόμος της Elpedison
- Η κολλημένη μετοχή της Helleniq Energy
- Σε φορτηγό εκτός εργοταξίου η δολιοφθορά;
Το μπέρδεμα με τα εξάμηνα σταθερά
Και εκεί που όλοι περιμέναμε ότι η υπουργική απόφαση για τα 6μηνης διάρκειας σταθερά θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και θα βλέπαμε να βγαίνει μια πλειάδα νέων προϊόντων στην αγορά, ρίχνοντας κι άλλοι τις τιμές, ήρθε η … έκπληξη. Η διατύπωση της απόφασης που άγνωστο γιατί περισσότερο περιπλέκει, παρά αποσαφηνίζει ένα ούτως ή άλλως μπερδεμένο καθεστώς. Αφενός δεν χαρακτηρίζει τα ολιγόμηνης διάρκειας προϊόντα ως σταθερά, αφενός εισάγει τη νέα κατηγορία των «μεικτών» που τα εντάσσει στα κίτρινα, αλλά χωρίς σταθερό κομμάτι.
Ποιον εξυπηρετεί μια νομικίστικη διατύπωση
Αναρωτιέται κάνεις ποιον εξυπηρετεί μια τόσο συγκεχυμένη νομικίστικη διατύπωση. Δίχως το χαρακτηριστικό του «σταθερού», τα νέα αυτά προϊόντα βραχυχρόνιας διάρκειας, 6 και 8 μηνών, δεν μπορούν να έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Αλλά η ρήτρα αυτή είναι με τη σειρά της απαραίτητη σε έναν πάροχο που για να βγάλει ένα σταθερό προϊόν, έχει αγοράσει ένα προθεσμιακό συμβόλαιο και έχει προβεί σε μια κοστοβόρα αντιστάθμιση, δηλαδή έχει προαγοράσει ενέργεια για τους πελάτες του σε προκαθορισμένη τιμή. Ακούω ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα με γνωμοδότηση που ετοιμάζει η ΡΑΑΕΥ και θα προβλέπει ότι σταθερά τιμολόγια είναι μόνο τα μπλε και μόνο αυτά μπορούν να έχουν ρήτρα αποχώρησης. Αποτέλεσμα πάντως είναι ότι όσοι πάροχοι ήταν έτοιμοι να διαθέσουν στην αγορά 6μηνης και 8μηνης διάρκειας σταθερά, πάτησαν το … stand buy. Και στο ερώτημα του καταναλωτή, ποιο τελικά τιμολόγιο με συμφέρει περισσότερο για το Φεβρουάριο; Το πράσινο, το κίτρινο ή το μπλε, σαφής απάντηση ακόμη δεν υπάρχει…
Που είναι το 8μηνο της Φυσικό Αέριο;
Τμήμα από το ευρύτερο μπάχαλο είναι και το γεγονός ότι όσο και να ψάξει κανείς να βρει στο σχετικό πίνακα της Αρχής το 8μηνο τιμολόγιο σταθερής χρέωσης της «Φυσικό Αέριο» δεν θα το βρεί. Δεν περιλαμβάνεται πουθενά, ούτε στα κίτρινα, ούτε στα μπλε, σε καμία κατηγορία. Απλώς εξαφανίστηκε. Δηλαδή ένα προϊόν για το οποίο έγινε τόσος θόρυβος, που χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Σκυλακάκη για να λήξει η αντιπαράθεση της Αρχής με την εταιρεία, που άνοιξε μια νέα αγορά, για την οποία βγήκε εντέλει υπουργική απόφαση, είναι σαν να μην υπάρχει. Απουσιάζει από τη σελίδα της Αρχής επειδή μαίνεται η αντιπαράθεσή της με την «Φυσικό Αέριο». Δεν στέκομαι στο γεγονός ότι όλα αυτά αποτελούν την καλύτερη δωρεάν διαφήμιση για την εταιρεία. Διαφήμιση, που δεν έχει τέλος, αφού στις 12 Φεβρουαρίου την έχει καλέσει σε ακρόαση η ΡΑΑΕΥ. Απλώς αναρωτιέμαι πως τα καταφέραμε πάλι έτσι και καταφέραμε να σπείρουμε τη σύγχυση σε μια τόσο καλή πρωτοβουλία, αυτή με τα χρωματιστά τιμολόγια και να μπερδέψουμε τα πράγματα που είχαν πάρει το δρόμο τους…
Ο Σκυλακάκης που απέφυγε να γίνει Μπιρμπίλη
Ρώτησα και έμαθα ότι με αφορμή τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση δέχθηκε κρούσεις από αγροτοπατέρες να δώσει κάτι τις παραπάνω. Και να επιτρέψει στους αγρότες να γίνουν από αγρότες, παραγωγοί ενέργειας. Ενώ δηλαδή το αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, συγκεκριμένα πρόσωπα έθεσαν το αίτημα, να πάρει ο αγροτικός κόσμος επιπλέον προνόμια. Να μπει για τα καλά στο ενεργειακό παιχνίδι και να πλημμυρίσει ο κάμπος με πανέλα, όπως επιχειρήθηκε να γίνει το 2010, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου με υπουργό Ενέργειας την Τίνα Μπιρμπίλη. Θα μου πεις, που τα θυμήθηκες τώρα όλα αυτά. Κι όμως κάποιοι στραβομουτσούνιασαν στο άκουσμα χθες των μέτρων για τους αγρότες. Περίμεναν κι άλλα. Ποιος πήγε κόντρα στις πιέσεις ; Χωρίς να ξέρω το παρασκήνιο, θα έλεγα επειδή γνωρίζω πως σκέπτεται, ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Σκεφθείτε μόνο τι θα συνέβαινε σε αντίθετη περίπτωση. Να ενέδιδε δηλαδή η κυβέρνηση στις πιέσεις για μετατροπή των αγροτών σε παραγωγούς ενέργειας, όπως επιχειρήθηκε στις αρχές του 2010. Τότε, που όπως και το 1999 με το χρηματιστήριο, έτσι και με τα φωτοβολταϊκά, πέρασε το μήνυμα του εύκολου κέρδους στην ελληνική κοινωνία και της προσοδοθηρίας, την οποία ούτως ή άλλως έχει έμφυτη...
Ο μαγικός αριθμός 7 του ρεύματος
Το ζητάνε οι αγρότες. Το υιοθετεί η αντιπολίτευση. Ουδείς όμως αιτιολογεί γιατί η κατάλληλη τιμή για να μπει πλαφόν στο ρεύμα είναι τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το προηγούμενο έτος των επιδοτήσεων του ρεύματος, υπήρχαν εταιρείες που πωλούσαν ακόμα χαμηλότερα. Επίσης με την πτωτική πορεία που έχουν τώρα οι τιμές είναι θέμα μερικών μηνών για να δούμε και τα 7 λεπτά. Το θέμα ωστόσο που δεν απαντάται επαρκώς είναι γιατί 7 λεπτά και όχι 5;
Παγίδα συνέπειας στους λογαριασμούς του ρεύματος 56-57%
Μένοντας στις τιμές του ρεύματος, δεν νομίζω ότι έχουν καταλάβει πολλοί, τι σημαίνει πλέον «ξεχνάω να πληρώσω τον λογαριασμό μου στην ώρα του». Στην Protergia τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, γίνονται 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα με μια μόνο μέρα καθυστέρηση πληρωμής του λογαριασμού, αύξηση 57%! Στην NRG τα 12,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα του πράσινου, γίνονται με μια μέρα καθυστέρηση 19,453 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αύξηση 56,8%! Στην ΔΕΗ τα 12,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, γίνονται 16 λεπτά , αύξηση 25%. Στον ΗΡΩΝ τα 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα γίνονται 15,78, αύξηση 13,5%. Κάποιοι λένε βέβαια ότι οι εταιρείες παίρνουν πίσω το αίμα τους για τους συστηματικούς μπαταξίδες που επί χρόνια ελίσσονται στα όρια του συστήματος φορτώνοντας φέσια τις εταιρείες.
Ο μοναχικός δρόμος της Elpedison
Ακατανόητες είναι για μεγάλο μέρος της αγοράς οι κινήσεις της ομάδας της Elpedison. Έχοντας από πίσω της έναν κολοσσό της ενέργειας της Helleniq Energy και μια σημαντική κρατική συμμετοχή, πολλοί θεώρησαν ότι θα έβγαινε δυναμικά στην αγορά με χαμηλές τιμές. Δεν το έκανε. Τον Ιανουάριο ήταν η ακριβότερη δυσαρεστώντας τον πιο σημαντικό των πελατών της, τον ίδιο τον υπουργό Σκυλακάκη. Τον Φεβρουάριο, άλλαξε τροπάρι. Αποφάσισε να μας κάνει να βγάλουμε ξανά τα κομπιουτεράκια. Ανακοίνωσε ως πράσινο (που υποτίθεται ότι όλα θα έπρεπε να είναι απλά και συγκρίσιμα) ένα προιόν με 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες, που ως κατανάλωση ούτε κλειστή αποθήκη δεν κάνει σε ένα μήνα και για την υπόλοιπη κατανάλωση ανακοίνωσε τιμή 14,65 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτά αν πληρώσει ο καταναλωτής στην ώρα του. Με μια μέρα καθυστέρηση ενεργοποιείται πέναλτι 3,65 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Η κολλημένη μετοχή της Helleniq Energy
Γενικά όλα καλά με το management Σιάμισιη; Όλες οι μετοχές τρέχουν, το άλλο διυλιστήριο (Motor Oil) έχει απογειωθεί και η μετοχή των ΕΛΠΕ (έτσι λέγεται ακόμα στο χρηματιστήριο) καταγράφει εντυπωσιακή υστέρηση. Ένας τεράστιος όμιλος με πωλήσεις εννεαμήνου 2023 στα 9,5 δισ. ευρώ και συγκρίσιμα EBITDA στα 968 εκατ. ευρώ βρίσκεται κολλημένος λίγο πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Σε φορτηγό εκτός εργοταξίου η δολιοφθορά;
Μια διαφορετική περιγραφή τους συμβάντος με την δολιοφθορά στο καλώδιο του ΑΔΜΗΕ στην Κρήτη δίνουν τοπικά μέσα ενημέρωσης με πληροφορίες από την μηνυτήρια αναφορά. Στην αναφορά στην αστυνομία γίνεται λόγος για δολιοφθορα στο σύστημα που ξετυλίγει το καλώδιο σε φορτηγό εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Στην καταγγελία, που έγινε στο Α.Τ Μαλεβιζίου, όπως έγραψε το Cretalive, αναφέρεται ότι το φορτηγό ήταν σταθμευμένο εκτός εργοταξίου, πλησίον του ΒΟΑΚ σε χωμάτινο παράδρομο με κατεύθυνση από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο και οι δράστες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έκοψαν τους σωλήνες αέρος που τροφοδοτούν το σύστημα πέδησης. Δεν λέω είναι ένα γεγονός άξιο να αναφερθεί. Την αναφορά του ΑΔΜΗΕ για καθυστέρηση υλοποίησης του έργου δεν καταλαβαίνει κανείς.