Ο Unabomber μετά το ρεπό του προηγούμενου Σαββατοκύριακου "σκάει” με περισσότερη όρεξη και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η αγορά των ΑΠΕ
- Η εταιρεία που προκάλεσε το μπάχαλο στον ηλεκτρικό χώρο
- Η ηλεκτρική δικαίωση μέσω των μέτρων για τους αγρότες
- Ο Τσάφος προαναγγέλλει αλλαγές στην ενεργειακή αγορά
- Ο τεχνοκράτης που έχει βάλει ως στόχο την πολιτική
- Ελληνοταλική σύμπραξη στην διασύνδεση με Αίγυπτο;
- Το GREGY παίρνει χρηματοδότηση, της EUNICE συνεργασία..
- Το τετ α τετ Στάσση με Βεστάγκερ
- Πανάκριβα φωτοβολταϊκά
- Το δράμα του επενδυτή στις ΑΠΕ
- Τα ρίσκα της αγοράς PPA
- Οι εξορύξεις των μεταλλευμάτων παίρνουν τα πάνω τους
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η αγορά των ΑΠΕ
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η αγορά των ΑΠΕ περιμένοντας την τροπολογία του ΥΠΕΝ για το αγροτικό ρεύμα -που θα εξειδικεύει τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα-. Όπως έχει διαρρεύσει, η ρύθμιση θα φέρει ανατροπές και στη σειρά προτεραιοτήτων για την λήψη Όρων Σύνδεσης προκειμένου να προωθηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα τα έργα ΑΠΕ μέσω των οποίων θα προμηθεύονται φτηνό «πράσινο» ρεύμα οι αγρότες μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων (PPA), αλλά θα φέρνει πιο μπροστά στη σειρά και έργα για τα οποία έχουν ήδη συναφθεί PPA με βιομηχανικούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας Pillar II, κάτι που δεν είχε συμβεί όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές. Η καθυστέρηση των «αποκαλυπτηρίων» κατά πάσα πιθανότητα μάλλον συνδέεται με την….υπόγεια κινητικότητα και τα «διαβήματα» από διάφορες πλευρές προς το ΥΠΕΝ, από αυτούς που επιδιώκουν να βρεθούν εντός της «περιμέτρου» της ρύθμισης αλλά και από αυτούς που έχουν αντιληφθεί ότι κινδυνεύουν να μείνουν ακόμα πιο πίσω στη σειρά και αφήνουν αιχμές για την προωθούμενη ρύθμιση
Η εταιρεία που προκάλεσε το μπάχαλο στον ηλεκτρικό χώρο
Η εκκρεμότητα αυτή μου θύμισε μια ιστορία από τα παλιά. Τον μακρινό Ιανουάριο του 2022, η είδηση ότι η θυγατρική του Ιταλικού κολοσσού Eni, Eni Gas e Luce με την νέα επωνυμία της Plenitude προχώρησε στην εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών 800 MW στην Ελλάδα, είχε περάσει στα ψιλά. Το πέτυχε μέσω της εξαγοράς της Solar-Konzept Greece μιας θυγατρικής γερμανικής εταιρείας με έδρα το Αμβούργο. Μου λένε τώρα, ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποδείχτηκε πολύ πιο σημαντική για την αγορά ηλεκτρισμού από ότι της αναλογούσε. Η «ανάγκη» να ενταχθεί στον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, άλλαξε την προτεραιοποίηση, με αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω και να δημιουργηθεί το γνωστό μπάχαλο για το ποια σχήματα θα ηλεκτριστούν τελικά. Μάλιστα, επιμένουν οι πηγές μου ότι η «παρέμβαση» για να εξυπηρετηθεί η Ιταλική εταιρεία, είχε προέλθει από πολύ ψηλά. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος..
Η ηλεκτρική δικαίωση μέσω των μέτρων για τους αγρότες
Η συγκεκριμένη πληροφορία, με αυτή την εκδοχή, είχε προκαλέσει την μήνιν πολλών άλλων εταιρειών, που ένιωθαν ότι αδικήθηκαν. Όσοι το πήραν επαρκώς χαμπάρι και αναλόγως της δύναμής τους άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται. Τώρα μαθαίνω, ότι ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς που βίωσαν την αδικία στο «πετσί» τους, κατάφεραν να δικαιωθούν. Μου λένε, χωρίς να το υιοθετώ, ότι η δικαίωσή τους κρύφτηκε κάπου μεταξύ των ενεργειακών μέτρων με τα οποία δικαιώθηκαν οι αγρότες.
Ο Τσάφος προαναγγέλει αλλαγές στην ενεργειακή αγορά
Και μια που μιλάμε για ηλεκτρικό χώρο, άκουσα με προσοχή τον πρωθυπουργικό σύμβουλο για την ενέργεια Νίκο Τσάφο, ο οποίος χαρακτήρισε μη πρόβλημα, αλλά επιτυχία να έχεις τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο έχει η Ελλάδα σε κάθε έργο ΑΠΕ που θέλει να εξηλεκτριστεί. Το πρόβλημα είπε είναι άλλο, αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η αγορά. «Θα πρέπει να αλλάξει εντελώς. Είτε μιλάμε για αποθήκευση, μπαταρίες, αντλησιοταμίευση, έξυπνοι μετρητές. Ήδη αλλάζουν όλα, τα νερά σήμερα είναι μπαταρίες. Άρα θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που το ρίσκο δεν μπορεί πλέον να το παίρνει μόνο του το Κράτος, άρα η διαχείριση ρίσκου θα γίνεται μεταξύ κράτους και επενδυτών. Είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να το λύσουμε όλοι μαζί. Αυτό με ανησυχεί, όπως και τα προβλήματα, η γραφειοκρατία, οι αντιδράσεις στα αιολικά ανησυχώ, όπως επίσης και πως θα εξισορροπήσει συνολικά η αγορά σε ένα εύλογο κόστος»..
Ο τεχνοκράτης που έχει βάλει ως στόχο την πολιτική
Κουίζ: Ποιο προβεβλημένο ενεργειακό στέλεχος με ισχυρές διασυνδέσεις, έχει βάλει ως στόχο το πόστο του Υπουργού Ενέργειας; Όχι απαραίτητα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ελληνοιταλική σύμπραξη στην διασύνδεση με Αίγυπτο;
Μου έλεγε ένας σημαντικός ενεργειακός παράγοντας που κινείται στα γραφεία των Βρυξελλών, ότι η ζωή τα λύνει όλα. Όπως για παράδειγμα πιο από τα ανταγωνιστικά σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Βόρεια Αφρική στην Βόρεια Ευρώπη, να μην συνεργαστούν. Για παράδειγμα, μου μετέφερε μια ιδέα που υπάρχει, γιατί το Ελληνικό να μην ενωθεί με το Ιταλικό; Πρόσθετε ακόμα, γιατί να μην συμμετάσχει και μια Γαλλική εταιρεία, να μην βάλει τα καλώδια μια Νορβηγική και εν τέλει τους σταθμούς να μην τους κατασκευάσουν Γερμανικές εταιρείες. Όλοι κερδισμένοι και πολλαπλώς..
Το GREGY παίρνει χρηματοδότηση, της EUNICE συνεργασία..
Άκουγα τον συγκεκριμένο άνθρωπο από τις Βρυξέλλες και θυμήθηκα ότι το βασικό ελληνικών συμφερόντων σχέδιο, το GREGY του ομίλου Κοπελούζου, αναμένει τις τελικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή του χρηματοδότηση, στις 26 Μαρτίου, την ακριβώς επόμενη μέρα από την εθνική μας εορτή. Αν το συγκεκριμένο σχέδιο προχωράει αυτόνομα, μήπως το σχέδιο που θα συνεργαστεί με τους Ιταλούς να είναι το άλλο, της Eunice, για το οποίο έχουμε πολύ καιρό να ακούσουμε κάτι; Απεύθυνα το ερώτημα στον εαυτό μου και όσο το σκεφτόμουν τόσο πιο πιθανό μου φαίνονταν..
Το τετ α τετ Στάσση με Βεστάγκερ
Μετά από την Ουάσιγκτον και το Βουκουρέστι, ο επόμενος σταθμός στην ατζέντα των διεθνών επαφών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση ήταν οι Βρυξέλλες, όπου -όπως μαθαίνουμε- συναντήθηκε με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρου της Eurelectric με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της ΕΕ -και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού- Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο της Eurelectric Λέο Μπίρνμπαουμ, το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αύξηση των επενδύσεων που χρειάζεται για να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση -και πώς αυτές να προχωρήσουν εντός του «σφιχτού» πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από την DG COMP- και οι προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων ομίλων. Επί τάπητος τέθηκε και η δημιουργία Αγορών Αποζημίωσης Ισχύος ανοιχτών για όλες τις τεχνολογίες που μπορούν να καταστήσουν πιο αξιόπιστη την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις αρχές της εβδομάδας.
Πανάκριβα φωτοβολταϊκά
Προσωπικά μου έκαναν εντύπωση τα όσα είπε ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του δεύτερου μεγαλύτερου παίκτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, MORE (Motor Oil Renewable Energy). Μιλώντας στο συνέδριο της real και στον σύντροφο Νίκο Φιλιππίδη, είπε ότι είναι ακριβή δραστηριότητα οι ΑΠΕ, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί. Για να παράξεις 50 MW φωτοβολταικών, χρειάζεται να επενδύσεις 30-35 εκ. ευρώ. Επίσης χρειάζονται 550 στρέμματα, δηλαδή θα πρέπει να πληρώνεις 200.000 ευρώ μόνο μισθώματα, τον χρόνο στους ιδιοκτήτες γης.
Το δράμα του επενδυτή στις ΑΠΕ
Είπε και μια μεγάλη αλήθεια ο κ. Παπακωνσταντίνου: Για την μονάδα καύσης φυσικού αερίου που φτιάχνουν με την ΓΕΚ Τέρνα στην Κομοτηνή, την αδειοδότησαν όπως είπε περιβαλλοντικά σε λιγότερο από έναν χρόνο. Για ένα αιολικό χρειάζονται πέντε χρόνια για μια αντίστοιχη άδεια. «Κοιτάμε τους ουρανούς και τις θάλασσες για πάνω από έναν χρόνο για να δούμε τι πουλιά περνάει, τι κοίτη υπάρχουν, αναδασώνουμε όπου πηγαίνουμε και πάλι είναι μια δύσκολη διαδικασία» κατέληξε περιγράφοντας το δράμα του Έλληνα επενδυτή των ΑΠΕ..
Τα ρίσκα της αγοράς PPA
Ορόσημο για την αγορά των PPA στην Ελλάδα ήταν η συμφωνία που υπεγράφη αυτή την εβδομάδα μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΕΥΑΘ, το πρώτο PPA όπου offtaker είναι εταιρεία του Δημοσίου. Στο περιθώριο της τελετής υπογραφής ο Γενικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Μιχάλης Βερροιόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, παρά τον προβληματισμό που εκφράζεται από άλλες πλευρές για το αν συμφέρουν στην παρούσα φάση τα PPA λόγω της πτώσης των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού. Όπως δήλωσε υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, έστω και αν συνοδεύεται από επιφυλακτικότητα καθώς οι προβλέψεις σε σχέση τόσο με την πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού όσο και το κόστος του εξοπλισμού (για τα έργα ΑΠΕ) είναι δύσκολες σε βάθος χρόνου. Τόνισε ότι το θέμα των PPA πρέπει να ιδωθεί από μακροπρόθεσμη οπτική σκοπιά, καθώς όπως είπε. «Εάν οι spot τιμές υποχωρήσουν πολύ γκρινιάζουν οι offtakers (αφού έχουν κλειδώσει υψηλότερες τιμές), αν ανεβούν πολύ γκρινιάζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ. Βεβαίως υπάρχουν ρίσκα..”
Οι εξορύξεις των μεταλλευμάτων παίρνουν τα πάνω τους
Κάτι φαίνεται να κινείται στον ελληνικό κλάδο εξόρυξης και τις μεταλλευτικές έρευνες στην Ελλάδα, καθώς η αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνειδητοποίησε ότι η τεράστια εξάρτησή της από την Κίνα για τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ναρκοθετεί τον όλο σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα στο υπέδαφος της χώρας, δημιουργεί προϋποθέσεις για να προχωρήσουν νέοι διαγωνισμοί και projects. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην ΕΑΓΜΕ από το Ταμείο Ρύπων, την κοιτασματολογική μελέτη που παρέδωσε η διοίκηση της ΕΑΓΜΕ στην υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου που χαρτογραφεί το δυναμικό του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Κιμμερίων Ξάνθης αλλά και τις εξαγγελίες της κ. Σδούκου σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) για τη διάθεση ανοιχτών γεωχωρικών ψηφιακών δεδομένων εξορυκτικών χώρων με στόχο την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την προετοιμασία διαγωνισμού δ για τη μίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για εξόρυξη αντιμονίου στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο της Χίου.