Μενού Ροή
Ανοίγει το Αλλάζω Συσκευή για 10.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις - Πως θα ενταχθούν τα μικρά ξενοδοχεία

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα αφορά την αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης (λέβητες πετρελαίου ή αερίου) με αντλίες θερμότητας, ή ακόμα σύνδεση των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής θερμότητας με ηλιοθερμικά συστήματα για να υποβοηθήσουν την παραγωγή ζεστού νερού, είτε για να τροφοδοτήσουν καλοριφέρ ή FCU ή άλλες τερματικές μονάδες, αλλά παράλληλα να παράγουν και το ζεστό νερό χρήσης μέσω ηλιοθερμικών διατάξεων (ηλιακοί συλλέκτες , δοχεία αδρανείας , boiler, αυτοματιστικές διατάξεις, κλπ). Επίσης στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάνονται και οι έξυπνοι μετρητές.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει 10 χιλιάδες μικρές (έως 10 εργαζόμενους) και μεσαίες επιχειρήσεις (από 10 εργαζόμενους έως 250 εργαζόμενους). Το ύψος του προγράμματος θα φθάνει τα 97,5 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας της επιχείρησης να περιοριστούν και οι εκπομπές CO2 κατά 30%.   

Το ύψος μέγιστης ενίσχυσης καθορίζεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών για τις μικρές επιχειρήσεις και στο 40% για τις μεσαίες, με το ανώτατο όριο των επιλέξιμων δαπανών να διαμορφώνεται σε 20.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Συνεπώς, το ανώτατο όριο επιδότησης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 100% της ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας. Εναλλακτικά, μπορούν να καλύψουν το 50% της δαπάνης για την προμήθεια ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας ή το 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. ηλιακός θερμοσίφωνας. Σε ό,τι αφορά την επιδότηση για την αγορά έξυπνων μετρητών, η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό έως 20% της συνολικής στήριξης που θα λάβει ο δικαιούχος.

Η επιτελική δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ θα αναλάβει ως φορέας υλοποίησης την έκδοση των προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και της ανακοίνωσης των πινάκων με τις αιτήσεις χρηματοδότησης που θα εγκριθούν, ενώ θα έχει την ευθύνη να διενεργεί ελέγχους για την πιστοποίηση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος.  Θα παρακολουθεί, επίσης, το φυσικό και οικονομικό αντικειμένου του προγράμματος, τον έλεγχο και τη παραλαβή των παρεχόμενων υπηρεσιών του φορέα διαχείρισης, ενώ θα αναλάβει την τήρηση αρχείου με όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τα οικονομικά έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας μεμονωμένης ενίσχυσης.

Σενάριο ένταξης στο πρόγραμμα για μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα

Το ξενοδοχείο είναι 30 κλινών (3 αστέρων), ετήσιας λειτουργίας,  σε ένα κυκλαδίτικο νησί που έχει συμβατικό σύστημα θέρμανσης (λέβητας πετρελαίου – καλοριφέρ) και για ψύξη χρησιμοποιεί κλιματιστικά παλαιάς τεχνολογίας τύπου split - unit, ενώ το ζεστό νερό χρήσης παράγεται από τον καυστήρα του λέβητα που αποθηκεύεται σε ένα boiler 1000lt

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν είναι η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με αντλία θερμότητας, η τοποθέτηση δοχείου αδρανείας 500 λίτρων και σύνδεση του υφιστάμενου boiler με ηλιακούς συλλέκτες στο δώμα του κτηρίου.

Εικόνα1

Από την ενεργειακή επιθεώρηση της ξενοδοχειακής μονάδας προέκυψε ότι αυτή ανήκει στην ‘’Δ’’ ενεργειακή κλάση (φωτό 1) και η ετήσια κατανάλωση  ενέργειας ανέρχεται στα 254.5 KWh/ m2 χ 480 m2 =122.160 KWh  για θέρμανση τον χειμώνα και για ψύξη το καλοκαίρι, για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από τον καυστήρα πετρελαίου, για τον φωτισμό, τον αερισμό κλπ (δεν περιλαμβάνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για συσκευές).

Με μία μέση τιμή της  KWh (θερμικής και ηλεκτρικής) στα 12,43 λεπτά, προκύπτει ένα ετήσιο ενεργειακό λειτουργικό κόστος στα 15.190 ευρώ.

Εικόνα2
Εικόνα3

Εάν στην ξενοδοχειακή μονάδα γίνουν  συγκεκριμένες ενεργειακές επεμβάσεις, όπως η  αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με αντλία θερμότητας, η τοποθέτηση δοχείου αδρανείας 500 λίτρων και η σύνδεση του υφιστάμενου boiler με ηλιακούς συλλέκτες, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 20 τμ ,για να καλύπτει πάνω από 60% την ετήσια ζήτηση του ζεστού νερού χρήσης του κτηρίου από τον ήλιο, τότε από τους ενεργειακούς υπολογισμούς προκύπτει (φωτό 2), ότι το κτήριο θα ανέβει μια ενεργειακή κλάση, από την ‘’Δ’’ στην ‘’Γ’’, ενώ η συνολική δαπάνη για αυτές τις επεμβάσεις, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 37.550 ευρώ (Μία αντλία θερμότητας 80KW, 20 ηλιακοί συλλέκτες συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 20 τ.μ , και ένα δοχείο αδρανείας 500lt ).   

Με αυτή την επένδυση το ετήσιο ενεργειακό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης πέφτει από τα 15.190 ευρώ στα 9.265 ευρώ,(φωτό 3), δηλαδή μια μείωση κατά 40% περίπου, ενώ η απόσβεση γίνεται στα 3,8 έτη περίπου, με δεδομένο ότι το 50% του κόστους επένδυσης στις επιλέξιμες δαπάνες επιδοτείται από το εν λόγω πρόγραμμα και με οροφή τα 10.000 ευρώ. Αρα από τα 37.550 ευρώ τα 10.000 ευρώ θα καλυφθούν από το πρόγραμμα και τα υπόλοιπα 27.550 με ίδια κεφάλαια ή χαμηλότοκο τραπεζικό δανεισμό.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός – Ενεργειακός Επιθεωρητής

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας