Ανταπόκριση Σκόπια,
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επανεξετάζει τη δομή στήριξης για ιδιωτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το τρέχον σύστημα, που εγγυάται την αγορά και την τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια από αυτές τις επενδύσεις, καταργείται, καθώς οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι είναι μη βιώσιμο για το κράτος, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να βρει ένα εναλλακτικό μοντέλο, όπου μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ιδιωτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσε να ωφελήσει το εθνικό δίκτυο. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, καθώς αυτές προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, με την προϋπόθεση να μην απειλούν τη σταθερότητα του ενεργειακού μας συστήματος», διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι νέοι κανονισμοί θα καθοδηγήσουν αυτές τις επενδύσεις στο μέλλον.
Παράλληλα με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τις δικές της επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές. Υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε Bogdanci και Miravci καθώς και ενός έργου ανανεώσιμης ισχύος 200 MW.
Με αυτά τα έργα, καθώς και με τις μελλοντικές εγκαταστάσεις που βασίζονται στο φυσικό αέριο, η χώρα επιδιώκει να διασφαλίσει ένα σταθερό, «πράσινο» ενεργειακό σύστημα καθώς απομακρύνεται από τον άνθρακα και επιδιώκει να απανθρακοποιήσει τον ενεργειακό τομέα.
Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ βοηθούν στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας
Σύμφωνα με τον Marko Bislimoski, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας της χώρας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά σε φωτοβολταϊκά (ηλιακά) πάρκα, συμβάλλουν στη μείωση των τιμών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται από δεδομένα του χρηματιστηρίου που δείχνουν μειωμένες τιμές όταν η ηλιακή ενέργεια είναι σε παραγωγή.
«Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες πέραν της προσφοράς και της ζήτησης επηρεάζουν αυτές τις τιμές», εξήγησε ο Bislimoski σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle. Σημείωσε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών στην περιοχή οφείλονται στη «συμφόρηση των διασυνοριακών δυνατοτήτων», ένα πρόβλημα που αυτός και το Υπουργείο Ενέργειας έχουν θέσει επίσημα στην Ενεργειακή Κοινότητα.
Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ στην περιοχή απευθύνονται για αυτά ακριβώς τα προβλήματα απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Bislimoski επισήμανε επίσης πρόσθετες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να κλείσει τον κύριο αγωγό μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Αυτή η κίνηση θα αυξήσει τη ζήτηση σε εναλλακτικούς αγωγούς, επηρεάζοντας τις τιμές στις αγορές ενέργειας και διάφορες ενεργειακές πηγές. «Η αγορά είναι δυναμική και πολύπλοκη, και οι διακυμάνσεις των τιμών δεν μπορούν να προβλεφθούν αξιόπιστα», σχολίασε ο Bislimoski.