Μενού Ροή
Κ. Σκρέκας: Με μεγάλη διμερή ενεργειακή ατζέντα μεταβαίνει στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει την Τετάρτη για σειρά επαφών ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η διμερής άλλωστε ενεργειακή ατζέντα είναι μεγάλη και ήδη βέβαια ο υπουργός Ενέργειας είχε την ευκαιρία για συναντήσεις στο περιθώριο του 33ου Greek Economic Summit, με αμερικανούς αξιωματούχους και δη τον πρώην πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, που πλέον έχει θέση αν. υπουργού Ενέργειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν.  Βέβαια, όπως ανέφερε μιλώντας στο εν λόγω συνέδριο ο κ. Σκρέκας οι ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής μας σε LNG, καλύπτοντας σχεδόν το 60% των αναγκών μας σε αέριο.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι μακροπρόθεσμα η λύση τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και για την μείωση των τιμών είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών σε επίπεδο διασυνδέσεων και αποθήκευσης ενέργειας με τελικό στόχο ως το 2030 το 80 % της κατανάλωσης ρεύματος να καλύπτεται από ΑΠΕ. Υπογράμμισε εξάλλου την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την υλοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB, τη νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα καθώς και το νέο πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη που είναι υπό κατασκευή.

Το μήνυμα, πάντως, πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσβλέπουν στην Ελλάδα να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως στρατιωτικός και ενεργειακός κόμβος, κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων και ως μια δύναμη σταθεροποίησης της περιοχής, εξέπεμψε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του 33ου Greek Economic Summit. Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση, εννοώντας από την οικονομική κρίση. "Αυτό έχει να κάνει με το πνεύμα των Ελλήνων. Αποδεικνύει την ανθεκτικότητα των Ελλήνων. Ποτέ μην ξεγράφεις την Ελλάδα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι απαραίτητος σύμμαχος σε αυτή την περιοχή: Η εγγύτητά της με τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του με σαφήνεια, είπε πως η Ελλάδα είναι κάτι ακόμα πιο σημαντική από πυλώνας σταθερότητας: Είναι ο απολύτως απαραίτητος σύμμαχος. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα λειτουργεί με βάση αξίες, διαφάνεια, προσφέρει κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη σε επίπεδο logistics, που είναι κρίσιμης σημασίας για το ΝΑΤΟ, καθώς και υπηρεσίες διαμεταφοράς ενέργειας και διαφοροποίησης, βοηθώντας την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Επικεντρώνοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη μεταφορά ενεργειακών πόρων που προσφέρει η χώρα μας, ο Τζορτζ Τσούνης ανέφερε πως καθώς η Ελλάδα αναδύεται και θα αντικαταστήσει την Gazprom ως τον πάροχο ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα το κάνει με έναν τρόπο που θα βοηθήσει να υπάρχει περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Αυτού του είδους την ηγεσία μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά το ήδη υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας. Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ έχουν καταδείξει στην Ελλάδα ότι η συνεργασία όχι μόνο βασίζεται σε αρχές, αλλά έχει οδηγήσει και σε σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και σε επενδύσεις. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, δημιουργώντας σχήματα συνεργασίας με τα ελληνικά. Είναι η μεγαλύτερη διεθνής εκπροσώπηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έγινε ποτέ, σημείωσε. Εξίσου, υπογράμμισε τον μεγάλο αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων, αναφέροντας τις επενδύσεις της Google, της Microsoft, της Deloitte, της Cisco, της Phizer κ.ά.

Αναφερθείς στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, είπε πως ο στόχος είναι να επεκταθεί στο μέλλον. Αυτού του είδους η συνεργασία οδηγεί στην περιφερειακή σταθερότητα, εκτίμησε.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, Χοσέ Φερνάντεζ, μιλώντας από τις ΗΠΑ στο 33ο Greek Economic Summit, έκανε ειδική αναφορά στο διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, που ανέρχεται σε περισσότερα από 6 δισ. δολάρια, και τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις γίνονται ακόμα ισχυρότερες και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμβάλλει άμεσα σε αυτό.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Cheniere που δραστηριοποιείται στην εξαγωγή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ Andrew Walker χαρακτήρισε την Ελλάδα σημείο κλειδί για τον εφοδιασμό των Βαλκανίων, σε επίπεδο που δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί τα προηγούμενα λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, συνολικά η Ευρώπη θα μειώσει εφέτος τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενώ οι εισαγωγές Υγροποιημένου Αερίου αυξήθηκαν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα, σε επίπεδο – ρεκόρ. “Βοηθούμε την Ευρώπη να κρατήσει τα φώτα και κυρίως τη θέρμανση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade που αναπτύσσει τον πλωτό σταθμό ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, Κωστής Σιφναίος ανέφερε ότι ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2024 και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού με φυσικό αέριο των αγορών της κεντρικής Ευρώπης και σε δεύτερο χρόνο της Ουκρανίας, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του κενού από το ρωσικό φυσικό αέριο. “Η Αλεξανδρούπολη τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων ως αξιόπιστο ηγέτη”, τόνισε.

Για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα έκανε λόγο ο εταίρος της Deloitte, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης. “Συζητάμε με έλληνες και ξένους επενδυτές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για συμμετοχή και μάρκετ τεστ και για κλείσιμο δυναμικότητας σε σταθμούς υγροποιημένου αερίου. Βλέπουν ότι η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος. Πριν λίγα χρόνια συζητούσαμε μόνο για την ελληνική αγορά, τώρα μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή και για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου”, σημείωσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας