Ποδαρικό με φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος αλλά και με πολλά τρικ από ορισμένους παρόχους που απέφυγαν να τοποθετήσουν σε προβεβλημένη θέση στις ιστοσελίδες τους τα πράσινα τιμολόγια, τα οποία αναζητούσαν τις πρώτες ώρες του νέου έτους οι καταναλωτές.
Ακόμα και η δέσμευση ότι ο ιστότοπος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας Υδάτων θα πρόσφερε συγκριτικά εργαλεία τιμών, δεν τηρήθηκε καθώς μέχρι τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές βρίσκονταν σε κατάσταση συντήρησης, αν και υπήρχε η σχετική δέσμευση ότι θα ήταν σε λειτουργία από 01/01/2024.
Για τον Ιανουάριο του 2024 το εύρος των χρεώσεων για το πράσινο τιμολόγιο κυμαίνεται από τα 0,13635 ευρώ/kWh και φτάνει μέχρι τα 0,216 ευρώ/kWh.
Όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια υποχρεωτικά όλοι μεταπίπτουν στο «πράσινο» ή ειδικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ δικαίωμα εναντίωσης έχουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024. Το δικαίωμα εναντίωσης δεν έχει αναδρομική ισχύ ξεκαθαρίζει η Ρυθμιστική Αρχή. Άρα οι καταναλωτές ότι χρεώνονταν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα το πληρώσουν κανονικά και αν αλλάξουν κατηγορία τιμολογίου δεν θα γίνει συμψηφισμός.
Τα πολύχρωμα και τα τιμολόγια «σταυρόλεξο» του υπουργού ΥΠΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη μπορεί να έφεραν σύγχυση στα νοικοκυριά αλλά χάρη στη ΔΕΗ έγιναν πιο φθηνά λόγω της αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και στις εισαγωγές ρεύματος.
Το πράσινο τιμολόγιο ή το ειδικό τιμολόγιο που καθιέρωσε το ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ οδήγησε την τιμή της Kwh στα 0,13635 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2024 από 0,170 ευρώ ανά KWh που αντιστοιχούσε στο τιμολόγιο Γ1 τον Δεκέμβριο, μειωμένο κατά 20%.
Το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα εντάξει το σύνολο σχεδόν των 5.586.881 μετρητών στην νέα κατηγορία χωρίς τα νοικοκυριά να κάνουν καμία κίνηση ενώ όσοι κάνουν επιλογή χρώματος τιμολογίου όπως το «μπλε», το «κίτρινο» και το «πορτοκαλί» που συνδέεται με την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή.
Οι υπόλοιποι προμηθευτές
Οι υπόλοιποι προμηθευτές που μοιράζονται το 27,36% της αγοράς στη χαμηλή τάση που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 εκατομμύρια μετρητές πρόσφεραν:
- Η Protergia προσφέρει 0,1426 και πάγιο 4 ευρώ
- Η ΗΡΩΝ 0,14052 με έκπτωση συνέπειας 35% και πάγιο 5 ευρώ
- Η NRG 0,216 και 0,141 με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 5 ευρώ
- Η Ελίν 0,14038 και πάγιο 5 ευρώ
- Η Φυσικό Αέριο προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 14,26 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.
- Η Volterra θα χρεώνει 14,39 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.
- Η Volton ανακοίνωσε χρέωση 14,41 λεπτά, όπου υπολογίζονται δύο εκπτώσεις (αρχική 20% και έκπτωση συνέπειας 20%).
- Η ZENIΘ ανακοίνωσε χρέωση 16,9 λεπτών στο δικό της πράσινο τιμολόγιο Power Home Start.
- Η χρέωση της Elpedison για το πράσινο τιμολόγιο ορίζεται στα 17,06 λεπτά/KWh.
Ευκαιρίες στα κίτρινα τιμολόγια
Στα κίτρινα τιμολόγια δεν υπάρχει επίσης αρκετή ορατότητα, αλλά οι… επιμελείς καταναλωτές που θα κάνουν αρκετή έρευνα θα βρουν τιμολόγια χαμηλότερα από τα πράσινα, με βάση βεβαίως την υπόθεση ότι οι τιμές χονδρικής του ρεύματος τους επόμενους μήνες δεν θα αυξηθούν, κάτι που θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο.
Προς το παρόν υπάρχουν πάροχοι που έχουν ανακοινώσει αρκετά χαμηλές βασικές χρεώσεις -ακόμη και κάτω από 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα- για τα κυμαινόμενα τιμολόγιά τους, στις οποίες όμως ο καταναλωτής θα πρέπει να υπολογίσει τι θα προστεθεί όταν υπολογισθεί και η διακύμανση κόστους αγοράς, δηλαδή η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει δύο βασικά στοιχεία για τον υπολογισμό αυτό: τον συντελεστή προσαύξησης που δίνει κάθε εταιρεία και ο οποίος έχει μια τιμή πάνω από το 1 (π.χ. 1,15, δηλαδή προσαύξηση 15%) και την ανώτατη τιμή, πέραν της οποίας υπολογίζεται η προσαύξηση. Για παράδειγμα, αν η ανώτατη τιμή του παρόχου είναι 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ο συντελεστής προσαύξησης 1,20, ενώ η μέση τιμή εκκαθάρισης είναι 10 λεπτά, τότε στη βασική τιμή θα προστεθεί μια προσαύξηση 4,8 λεπτών. Αν η βασική τιμή ήταν 8 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι στον τελικό υπολογισμό θα διαμορφωθεί στα 12,8 λεπτά.
Σε αυτό το σενάριο, ο καταναλωτής θα έχει χαμηλότερο κόστος από το πράσινο τιμολόγιο, ωστόσο θα έχει αναλάβει και έναν κίνδυνο να επιβαρυνθεί περισσότερο, αν ακολουθήσει ανοδική πορεία η τιμή χονδρικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάροχοι που έχουν δημιουργήσει και υβριδικά προϊόντα κυμαινόμενων τιμολογίων, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή με μια πρόσθετη, πάγια χρέωση να «κλειδώσει» μια ανώτατη τιμή για την κιλοβατώρα.
Προς το παρόν, σαφής εικόνα υπάρχει για το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (myHome4All). Η ιδιαιτερότητα αυτού του τιμολογίου είναι ότι δίνει χαμηλότερες χρεώσεις από το αντίστοιχο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ σε όσους έχουν μικρή κατανάλωση: για τις καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες, το κίτρινο τιμολόγιο έχει τελική χρέωση 12,653 λεπτά, έναντι 13,635 στο πράσινο. Πάνω από τις 500 κιλαβατώρες, όμως, στο κίτρινο τιμολόγιο η χρέωση ανεβαίνει στα 17,133 λεπτά, ενώ στο πράσινο είναι 14,595.
Τέλος, στα μπλε τιμολόγια έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα αρκετά έντονος ανταγωνισμός των παρόχων. Απευθύνονται στους καταναλωτές που θέλουν να αποφύγουν επιβαρύνσεις από μια απρόβλεπτη άνοδο των τιμών χονδρικής, όμως αυτή η «προστασία» έχει και αρκετά υψηλό κόστος, καθώς οι πάροχοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Έτσι, τα μπλε τιμολόγια είναι περίπου 30% ακριβότερα από τα αντίστοιχα πράσινα. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων υπάρχει δέσμευση 12μηνης παραμονής με επιβολή πέναλτι για πρόωρο «σπάσιμο» του συμβολαίου.